Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a cerut joi Uniunii Europene sa "actioneze" pentru a impiedica amenintarile la adresa suveranitatii Moldovei, generate de manifestanti si de sloganele pro-romanesti ale acestora, relateaza AFP.

"Speram ca UE si Romania, care a condamnat public violentele, vor actiona pentru ca drapelele si sloganele romanesti sa nu fie utilizate drept acoperire pentru a submina suveranitatea Moldovei", a declarat Lavrov, intr-un interviu acordat mai multor ziare si agentii de stiri rusesti.

AFP reaminteste ca mii de manifestanti, in cea mai mare parte tineri, au asediat, marti, Parlamentul si Presedintia, scandand "Noi suntem romani" si "Vrem sa intram in Europa".

Serghei Lavrov: Tarile din fostul spatiu sovietic nu trebuie sa aleaga intre Rusia si SUA

Rusia si SUA nu trebuie sa puna statele fostului bloc sovietic in fata unei alegeri univoce a partenerului, crede seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

"Este inadmisibil sa aduci aceste tari in fata unei alegeri false – fie voi cu noi, fie voi impotriva noastra, in caz contrar totul va conduce la o intreaga lupta pentru sfera de influenta, batalie despre care se spune ca ar fi o trasatura majora a politicii externe rusesti. NU ne ocupam cu asa ceva. Nu vrem decat sa dezvoltam relatii reciproc avantajoase egale cu toti", a mai spus Lavrov, in interviul acordat agentiei Ria novosti, canalului de televiziune Russia Today si postului de radio Vocea Rusiei.

Lavrov nu vede motivele pentru care actuala criza economica mondiala ar putea degenera intr-un razboi. "Nu vad care ar putea fi motivul pentru care actuala criza sa conduca la razboi. Se aduce drept argument Marea Depresiune, dupa care tendintele de comunicare economica si financiare au incetat. Totul s-a incheiat cu al doilea razboi mondial. Nu vad in prezent conditii pentru repetarea acelui scenariu", a estimat Lavrov.

Situatia din Moldova – test pentru NATO

Situatia din Moldova este un test pe care trebuie sa-l treaca NATO, in calitatea sa de organizatie care promoveaza politica valorilor, crede politologul ucrainean, Andrei Ermolaev.

"Revolutionarii care au iesit in piata din Chisinau au folosit lozinci care vizeaza direct interesele tarilor Aliantei, in special speculatiile referitoare la Romania", spune analistul.

In opinia lui, Romania este, daca nu un participant direct al conflictului din Moldova, cel putin unul adiacent. Expertul este de parere ca tarile NATO trebuie sa-si expuna punctul de vedere privind situatia din Moldova, fiind vorba de chestiuni majore, precum suveranitatea statului, amestec sau neamestec in treburile interne, sustinerea sau nesustinerea uneia sau alteia dintre partile in conflict.

"Cred ca acest test va fi un semnal mult mai important si mai serios decat multe din actualele provocari", afirma Ermolaev, citat de agentia UNIAN.