Pozitia geografica a Romaniei face din ea o tara de tranzit pentru traficul cu droguri, arme, masini furate si persoane, iar din aceasta cauza, Romania este vulnerabila la activitati financiare asociate acestora, inclusiv spalarea de bani, arata un raport al Departamentului de Stat al SUA, citat de NewsIn.

Contrabanda transfrontaliera cu bunuri contrafacute, evaziunile fiscale, si fraudele cu credite de consum sunt alte tipuri de infractiuni financiare raspandite in Romania, arata raportul Departamentului de Stat cu privire la traficul de droguri, care contine un capitol consacrat spalarii de bani si infractiunilor financiare.

Romania are, de asemenea, una dintre cele mai ridicate rate de infractionalitate cibernetica si fraude cu carduri de credit din lume. Studii recente au descoperit ca serverele romanesti sunt a doua sursa ca importanta pentru tranzactii electronice frauduloase din lume, fiind implicate in 13% dintre acestea. Desi majoritatea victimelor locuiesc in Statele Unite, infractorii incep din ce in ce mai mult sa atace si cetateni europeni sau chiar romani.

Activitatile de spalare de bani sunt comise in special de organizatii de crima organizata internationale care actioneaza in Romania sub acoperirea unor companii. O alta sursa sunt banii proveniti din contrabanda cu tigari, alcool, combustibili si alte bunuri. Coruptia vamesilor romani si a autoritatilor de control al granitelor, combinata cu aceea din tarile vecine, faciliteaza de asemenea spalarea de bani, arata documentul.

Cazurile de spalare de bani trebuie sa continue sa fie o prioritate, iar Romania trebuie sa amelioreze implementarea procedurilor existente pentru punerea sub sechestru temporara si confiscarea bunurilor in astfel de cazuri. Romania ar trebui sa continue sa avanseze in combaterea coruptiei in mediul de afaceri si in Guvern, apreciaza raportul, care adauga si ca trebuie implementata legea privind supravegherea finantarii organizatiilor neguvernamentale si a celor de caritate.