Geoana si Boc vor trebui sa explice imposibilul: de ce este liberalul Predoiu brusc independent? Cum a facut asta? Va amintiti tentativa lui Predoiu de inlocuire a lui Daniel Morar de la sefia DNA? Este ea o proba zdrobitoare de independenta? La cateva zile dupa ce raportul de tara al Comisiei Europene elogiase activitatea procurorilor anticoruptie Predoiu s-a muncit, la fel ca predecesorul sau Chiuariu, sa-i aduca premierului Tariceanu capatana lui Morar. Din mai multe surse, rezulta ca optiunea Predoiu a fost propusa de PSD si agreata la Cotroceni. Or, parca Basescu il propusese la Guiness Book sau la comici vestiti ai ecranului. Nu la Justitie, pentru a doua oara. Inca un mare bluff. Inca o farsa.

PDL si PSD s-au blocat in negocieri interminabile, au rulat o duzina de nume, si au cerut in final arbitrajul lui Basescu. Asa se aude. Geoana a mers pe mana lui Predoiu, si Basescu a dat verde. Din jobenul prezidential a sarit in final acelasi iepuras scos de urechi in primavara, tot intr-o situatie de blocaj. Intre timp, iepurasul liberal a comis gesturi care l-au descalificat ca ministru. Primo: a sfidat Comisia Europeana. Secundo: a pierdut alegerile din Buzau in fata unui penal. Cu Predoiu, penalii au reputat victoria finala: au invins chiar simbolul Justitiei, insusi ministrul. Au inclinat talgerul balantei in favoarea lor.

Traian Basescu insusi a parut foarte afectat de intamplare: “Nu as vrea sa dau alte exemple ca cel in care un deputat iese cu 53 de voturi, dupa care declara ca el nu a vrut, dar l-a pus cineva pe lista si a iesit fara sa vrea sau nu mai vorbim de acel care, asta e o chestiune asa de Guiness Book sau nici nu stiu de ce, de comici vestiti ai ecranului, in care un domn cu dosar penal castiga in fata ministrului justitiei” (4 decembrie 2008).

Ei, iata o noua performanta de Guiness Book! Ministrul justitiei umilit de un penal are din nou sanse sa ajunga ministru! Am mai spus-o: in Romania politicienii nu se compromit orice ar face. Se intampla chiar pe dos. Cu cat sfideaza mai tare opinia publica cu atat par mai buni, mai potriviti sa ocupe functii.

Ce castiga insa Traian Basescu acceptand un personaj ca Predoiu la justitie? Politic, are multe de castigat. A castigat inca o sluga si ceva in plus. Numind un liberal la Justitie, Basescu ii bate pe liberali cu omul lor, la fel cum a procedat in cazul SRI, unde a numit omul PSD. Liberalii se pregateau sa contraatace in opozitie cu argumentul ca Basescu ii hartuieste in justitie cu dosare penale. De asta striga acum tradare. E mai mult decat o simpla tradare. Cu Predoiu la Justitie, Basescu le-a dat mat. Si pesedistii ar fi urlat in ultimii doi ani ca sunt haituiti de serviciile secrete daca seful spionilor n-ar fi fost unul dintre ei. Aparent de-al lor.

George Maior, Catalin Predoiu, Ilie Botos, toti iubiti la Cotroceni, sunt copti din acelasi aluat. Oamenii sistemului, servesc puterea orice culoare ar avea ea. Predoiu i-a slujit ieri pe liberali, de maine lucreaza pentru Basescu. Vom vedea cum. Nu va lucra insa pentru independenta justitiei. A recidivat impotriva ei.

In tot cazul, ministrul justitiei nu este nici la PSD, chiar daca Geoana la propus, nici la PDL, chiar daca Basescu l-a acceptat. Azi e doar la Basescu, care detine cheita magica. Cu o precizare: ieri a fost la liberali iar maine poate fi oriunde. In tot cazul, Catalin Predoiu este departe, foarte departe de modelul de justitie independenta simbolizat de Monica Macovei, pe care PDL si Traian Basescu declarasera in mod demagogic in timpul campaniei electorale ca-l sustin din toata inima.

  • Ministerul Justitiei este cheia guvernarii PDL-PSD. O arata negocierile intrate in prelungiri, sarabanda de nume, valul de propuneri onorabile sau scandaloase, majoritatea caldute si aproximative. El, viitorul ministru al justitiei, va putea inclina balanta puterii intr-o parte sau alta. De el va depinde nu doar statul de drept, viitorul raport de tara, imaginea Romaniei la Bruxelles, ci chiar viitorul guvernarii.
  • Lipsa de transparenta in targuiala pentru justitie. "E vorba de un independent convenit de ambele parti", a explicat Mircea Geoana. Cum? Cum negociezi un independent? Iata marea necunoscuta. Un independent este, teoretic, ceva indiscutabil. Ori esti, ori nu esti. Nu poti fi putin independent, putin agreat de PSD si putin agreat si de PDL
  • Ministru cu puteri limitate? Nu. Ministrul justitiei are, mai departe, puteri uriase. Mandatul actualei conduceri DNA, in frunte cu Daniel Morar, tocmai a fost prelungit cu inca 90 de zile. Prin urmare, peste trei luni, noul ministru va lua o decizie majora: il va pastra pe Morar sau ii va refuza un al doilea mandat. Apoi, este foarte posibil ca puterile viitorului ministru al justitiei sa fie sporite, transferate de la CSM la MJ. De pilda, biciul inspectiei judiciare, cu care un magistrat poate fi rapid imblanzit.
  • La numele noului minister al justitiei din Guvernarea PDL-PSD s-a adaugat sintagma “pentru libertati cetatenesti”. Ce legatura are viitorul ministru al justitiei cu libertatile cetatenesti? Cum le poate el asigura? Sau cum poate interveni daca se incalca? Este o titulatura pur propagandistica dar goala de continut.
  • UE sta cu ochii pe justitie si este gata sa taie fondurile de aderare daca Romania ii va oferi un pretext oricat de mic, daca vom face pasi inapoi in ce priveste lupta anticoruptie, reformele din sistem, independenta procurorilor si judecatorilor.