Libera circulatie a muncitorilor care provind din Romania nu a produs perturbari serioase pe piata de munca, se arata intr-un proiect de raport ce urmeaza sa fie adoptat, marti, de Colegiul Comisarilor de la Bruxelles.

Totodata - se mai precizeaza in document - Comisia Europeana incurajeaza tarile care inca pastreaza astfel de restrictii, sa le ridice cat mai repede posibil. Raportul este o radiografie a mobilitatii muncitorilor din noile state in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2008 si o pledoarie pentru ridicarea restrictiilor din statele membre care le pastreaza inca.

In prezent, 15 tari au impus restrictii totale sau partiale cetatenilor romani si bulgari. Este vorba despre Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britania, Olanda, Portugalia, Spania si Ungaria.

NewsIn noteaza ca aceste concluzii formulate de comisarul european pentru munca si afaceri sociale, Vladimir Spidla, ar putea suferi modificari din partea colegilor ce provin din unele vechi state membre care nu doresc, totusi, ridicarea acestor restrictii.

In raport se precizeaza ca cei mai multi muncitori care provin din Bulgaria si Romania au venit pentru a lucra si nu pentru a beneficia de ajutoarele de somaj - una dintre temerile in virtutea careia vechile state membre au impus restrictii.