Sasii de pe strada mea
Cateva case mai sus, inainte sa traga de opt, incepea sa miste la geam, dupa tablele de lemn, o naframa neagra: batrina lui Gunther. Nu stiu nici azi cum o chema si nimeni nu stie sa-i fi spus altfel decit batrana lui Gunther. Isi lungea gatul pe fereastra si se holba, ca si Martz, in susul si-n josul strazii. Pina sa traga de opt, strada se umplea cu sasi iesiti la porti si apoi, cind clopotele incepeau sa bata, strada se umplea cu vaci, mugete si balegar.
Putin mai devreme, pe la cinci, exact in dreptul bisericii, Fritz descaleca de pe bicicleta si o impingea oblic in sus, spre casa. Nu cobora niciodata mai sus sau mai jos pentru ca de 40 de ani venea de la fabrica pe bicicleta, intra cu avint din soseaua principala pe strada, iar elanul luat de pe asfalt ii ajungea, intotdeauna, pina la biserica, unde incepea urcusul.
Uneori, in zilele de leafa, se prabusea de pe bicicleta inainte de gardul bisericii. Cadea de mai multe ori si, in orice caz, i se intimpla mult dupa cinci. Atunci il ajuta Martha sa-i care bicicleta ca sa nu-l vada Martz, nici domnisoara Hanni, care la 70 de ani tot domnisoara era si iesea, ca toti sasii, la poarta inainte sa traga de opt. Simbata si duminica clopotul batea la 9 si la 12, cind sasii intrau si ieseau din biserica, iar la cinci fix se insirau pe bancile din fata caselor.
– Gendoch, gendoch, strigau un fel de „buna ziua“ in saseste.
As putea sa va povestesc mai departe si sa va spun ceva despre Martin, sasul gras in maieu alb, cu un inel de chei atirnat de pantaloni, cheile de la turnul bisericii inalt de 30 de metri. Acolo sus, in glob, batranii ne poveteau noua copiilor ca stau ascunse comori de aur.
Pazea gradinile cu trandafiri si castanii din curtea bisericii, iar la opt fix deschidea turnul ca sa traga clopotele. Cit era el de gras, Martin tasnea de dupa poarta injurind de mama focului si arunca dupa noi, copiii, cu tot ce-i pica in mina, daca ne prindea pe gard sau atirnati prin copaci dupa castane. As putea sa va spun mai multe povesti cu sasii de pe strada mea, dar strada, cum sa spun, strada mea nu mai e ca inainte.
Trage si acum de opt. Pana iarna trecuta, mai tragea pentru Martz. El, ultimul sas, mai iesea uneori in poarta cu miinile spanzurate pe linga sortul albastru, cu privirile ascunse sub chipiul negru. Azi, la poarta lui cu bolta inalte, din curtile strajuite cu ziduri ca niste mici fortarete, nu mai iese nimeni.
Mai sus, acolo unde se zarea batrina lui Gunther cu naframa ei neagra, tablele de lemn raman inchise, iar pe Fritz n-o sa-l mai vedeti descalecind, jos, in dreptul bisericii. Batrana s-a dus iar despre Fritz nu mai stiu nimic.
Clopotul sparge si acum linistea la opt – dooong, dooong, dooong – pe o strada goala, fara vaci, mugete si balegar. Bate si pentru domnisoara Hanni, care face suta si tot domnisoara este, dar nu mai iese de mult la poarta sa povesteasca despre tineretea ei mancata in Siberia.
Dupa marele exod, intre zidurile caselor cu bolti si porti inalte au ramas ceilalti, intr-o liniste macabra si fara ritualuri, ceilalti, familii multe si murdare, cu puradei la portile cazute.
Imi amintesc de strada mea din Transilvania de aici, din campia fara de sfirsit, din Sudul plat si cenusiu, unde satele sunt cu totul altfel: un pustiu umplut cu case, dezgolit de trecut, cu oameni fara ritmuri si radacini, oameni cu talpi de vant.
Iar aici, cum sa spun, aici nu trage niciodata de opt.
Nota: Text publicat si in Dilema Veche

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
pacat.....................
Ma intreb care or fi consideratiile de la origini :D
Erau : harnici, seriosi, de cuvant!!!
Iar zicala cea mai elocventa, cand trebuia sa se adune tot satul, era : Pentru romani la 12,00 (!!!!) si pentru sasi la 13,00!
Ca pana veneau romanii, cu intarzierea aferenta , trecea o ora si se putea incepe adunarea.
merge mana-n mana cu "daca-n prima casa nu gasesti un sas prost, in a doua-s doi. daca nici in a doua nu gasesti nici unu', in a treia-s trei, si daca nici in a treia nu-i nici unu', in a patra-i toata familia".
si este si o umbra de (tragic) adevar in vorba asta, fiindca fiind comunitati inchise se practica mult interbreeding-ul si, exact cum au patit si emigrantii americani albi, aveau prevalenta ridicata de boli genetice. sindrom down in special dar si altele.
nimic de ras despre zicala. si nici macar nu o vad ca depreciativa, ci doar normala intr-o epoca intoleranta in care lumea nu stie cu ce se mananca chestia asta si in care, ca si in romania anului 2008, persoanele cu handicap sunt marginalizate. n-are-a face cu prostia asa cum o concepi tu.
spor
dar de risul europei
O sibianca
am petrecut o buna parte din copilarie [pana am intrat la scoala] si apoi marea majoritate a vacantelor de vara -cu regretul de a parasii pe timpul verii prietenii zburdand la plaja si pescuind guvizi-dar locul Marii Negre a fost luat de Lacul Lui Binder iar de adevarati prieteni nu am dus lipsa pe malu' Cibinu lui
Si acum pastrez in nari mirosul painii de vatra facuta de un brutar sas [parca Roth se numea] din cartierul Tiglari -si jur ca o paine mai buna nu am mancat si nu cred ca am sa m ai am o asemenea ocazie
Si acum zambesc la amintirea cu sasoaicele rugandu ma sa pronunt 'bre' si cum se tavaleau ele de ras
Doresc sa le transmit tuturor locuitorilor acestui minunat oras care este Sibiu ,indiferent de etnie ,sasi [cati au mai ramas] maghiari,romani,romi toate cele bune
Şi, din fericire, noi, cei din Ţiglari şi din Turnişor, mai avem încă multe apucături ale saşilor, învăţate de la ei. Dacă vei veni peste 10 ani, cine ştie ce vei găsi...
In orasul in care traiesc si astazi, cand se intalnesc doi unguri, desi sunt 10 romani de fata, cei doi incep sa vorbeasca pe limba lor...
Felicitari si multumiri Dane (si) pentru editorial!
Oamenii au suferit si cand au venit sasii si le-au luat pamanturile si pozitia sociala, acum sufera si dupa plecarea lor pt. ca le lasa un gol in suflet.
Dar cu toate astea, e o parere personala a autorului!
Tot ca o parere personala vin si povestesc despre doua sate dragi mie, romanesti prin excelenta, unul din Moldova de pe malul Prutului si unul din Muntenia de pe malul Dambovitei. Aceste sate, desi nu mai seamana cu ce stiam in copilarie, au fost marcate si ele de framantarile tranzitiei, au ramas animate de romani, oameni harnici si gospodari. Pe strazi si pe ulite se plimba in continuare vacutele cu talangi, dar sunt alte vaci decat cele din copilarie :)), dar viata satului are in ambele sate si batrani la poarta si rasete de copii pe ulite. Aceste sate doar s-au transformat, e o metamorfoza continua, se preda stafeta din generatie in generatie.
Satele romanesti au ramas, pentru ca noi am fost dintotdeauna aici si aici vom ramane, aici ne sunt radacinile de mii de ani. Sasilor le-a fost mai usor sa plece la ceva mai bun, o chemare la origini careia nu i se putea opune un climat de tranzitie nesfarsita din Romania. La fel cum ei au suferit dupa '89, au suferit si mii de romani care nici acum nu au recuperat ce a fost al stramosilor lor.
Dar noi vom ramane aici!
Apa trece, pietrele raman!
iti respect parerea si patriotismul dar, parca era vorba de satele sasilor le tema aici dezbatuta, sau nu?
Unde totusi te cam pierzi in iluzii, este povestea cu apa si pietrele. Referitor la patria pe care esti atat de mandru, poate ar fi mai bine sa declini versul ceva mai realist: romanii se duc, rromii raman.... Asa ca, nu prea cred eu ca tu si ai tai veti mai ramane mult pe-acolo!
PSD este un partid nereformat, plin de hoti, tradatori si corupti, flamanzi si pusi in permanenta pe ciordeala, mincinosi si demagogi, dornici sa ajunga iar la ciolanul cel mare, inhaitat cu alti ticalosi, demagogii si pungasii de la PC, in frunte cu cel mai „morali” indivizi din Romania, Voiculescu si Andon. Incearca acum sa ne pacaleasca din nou; indiferent cine va fi plasat in fata, sforile vor fi trase tot de Iliescu, Hrebenciuc, Nastase si Mitrea. Daca au asa de multi profesionisti, iubesc asa de mult pe romani si le vor binele, cum se explica faptul ca, dupa 18 ani de dominare a Romaniei, direct si prin guverne impotente sau tradatoare, tara se afla intr-o jalnica stare de inapoiere si saracire? PNL este marea dezamagire, partidul liberal al Bratienilor facut cadou de o gasca tradatoare, vremelnic la conducere, lui Iliescu, Hrebenciuc, Nastase si Geoana, un partid al demagogiei, furtului si coruptiei dezmatate, dominat de personaje lipsite de caracter si elementarul bun simt, niste ageamii si amatori, reprezentanti nerusinati ai ciocoilor vechi si noi. Au intrecut in hotii chiar si pe mentorul lor, PSD.
UDMR a ajuns port-drapelul demagogiei, hotiei si coruptiei din maghiarime. Vrea autonomie pentru ca pretind ca sunt discriminati. De multa vreme, au primari maghiari si nu au facut nimic pentru etnicii lor amarati. Fura tot, de la paduri, bani pentru scoli si drumuri, pana la bunul simt, care a inceput sa lipseasca si acolo cu desavarsire. Mai nou, isi reactualizeaza criminalii de razboi.
Ce mai ramane? PDL are si idei bune si profesionisti. Au cel mai bun candidat pentru postule de premier. Nu au avut niciodata puterea de decizie, au fost mereu obligati sa suporte impotenta si tradarea. Cred ca merita sa le dam o sansa, poate ultima pe care o mai are Romania sa iasa din marasmul celor 18 ani de hotii si tradare.
Doar ultima fraza ma tulbura, pentru ca nu ii inteleg pe deplin mesajul, sau il inteleg eronat?
Adica sudul, campie nesfarsita, satul este un pustiu umplut cu case iar oamenii fara ritmuri si fara radacini??
Chiar asa sa fie?
Mama mea este din sudul tarii, e adevarat ca din Oltenia... Iar satul acela nu este nicicum al unui pustiu, nici oamenii nu sunt dezradacinati, dimpotriva...
Si eu sunt nostalgic, am crescut practic acolo, fiecare cotlon imi vorbeste... Am mormintele bunicului, ale atator stramosi acolo... Ma duc ori de cate ori pot. Asta e diferenta intre noi, romanii si acei sasi: radacina lor s-a rupt, a noastra sta inca incapatanata.
Copiii mei vor sti unde sunt radacinile lor. Vor sti de stramosii lor bihoreni, banateni, olteni si maramureseni. Caci din toate zonele astea au stramosi.
Idea mea este ca poti reprosa "sudului" si satului din sud multe... Dar nu poti spune ca este dezradacinat sau mai "fara istorie"?? decat cel ardelean...
Ma tem ca ne zbatem intre niste prejudecati patetice...
Farmecul propriilor tinereti, adeziunea la propriile valori nu trebuie sa insemne izolarea si alienarea, nu trebuie sa duca la negarea altora...
Si eu sunt sibianca, romanca dar crescuta printre sasi. Si mie imi este foarte dor sa aud vorbindu-se saseste pe holurile liceului si da, si pe mine ma apasa "sudul plat si cenusiu si oamenii cu talpi de vant". Printre sasi am crescut si lor le datorez foarte multe. Poate ca sasii au plecat, dar noi, romanii care i-am cunoscut si care ne-am format printre ei trebuie sa ducem mai departe tot ceea ce am invatat de la ei.
Si sincer...cred ca se poate...
Stii care-i marele tau avantaj, pastrat peste timp? Ca poti sa ai asemenea amintiri...ca amintirea si gandul te duc in acea liniste a vremii, in lumea aia fara invidii,fara rautati, fara stres, fara graba...
Acei sasi carora tiganii le bateau in poarta si le strigau : "stapane"....cersind o bucata de slanina...
Acei sasi care nu urau aceste pamanturi si pe noi romanii, cu toate ca majoritatea isi pierdusera case , pamanturi , avere .
Acei sasi care intorsi din lagarele rusesti gaseau tigani si cai in case lor...
Acei sasi s-au atasat de pamantul Transilvaniei, cu mai mult suflet decat noi, romanii...
Acesti sasi...s-au cam stins...mai sunt putini, iar daca se incumeta sa mai vina in Romania, fac 8 re ( ca asta vara!!!!) de la Arad la Sibiu...si spun clar, ca-i pentru ultima oara....
Acei sasi, s-au cam dus, iar ce-i ce sunt sub 50 de ani, si-au crescut copii in Germania...sunt nemti!
Apartin acelei societati!
Ati facut voi castelele din Ardeal? ati facut voi orasele din Ardeal? Alea au fost facute de austrieci, maghiari, sasi. Voi nu ati facut nimic in afara de capitze de fan. Atat. Si acum va laudati ca voi ati facut toate alea si ca sunteti fruntea. Sunteti niste impostori. Sunteti niste fraude care paraziteaza mostenirea istorica a austriecilor si maghiarilor.
Acorda-ne dreptul la diferenta! Bogatia unei tari vine si din diversitate!
multe-s trecute sub tacere. nici nu stiai ca romanii aveau reprezentanti in parlamentul de la viena, cu siguranta. probabil nici n-ai citit in cartile tale de istorie ca oamenii fugeau din regat in ardeal, unde aveau libertati mai mari.. cu siguranta e exclus sa fi citit ca in momentul in care eliberatorul mihai viteazu a venit in transilvania a legat iobagii de glie, lucru deja "depasit" sub influenta vestica aici. poate n-ai auzit nici de edictul de la turda si urmatoru' al lui Iosif II (primul care de fapt se extindea si asupra ortodocsilor), si acesta al doilea cu aproape 150 de ani inaintea regatului. poate nici de proiectul de federalizare a austro-ungariei dupa model elvetian, cu autonomie locala si cu granite relativ conforme distributiei etnice. sau ca romania si-a dublat capacitatea industriala odata cu unirea cu transilvania.. si multe altele. au fost si gramezi de lucruri rele, dar si gramezi de lucruri bune. viata si-a urmat cursul peste tot, in unele locuri mai bine, in altele mai rau. in unele locuri progresul a fost mai rapid, in altele mai lent. te-ntreb pe tine, care a fost ahile si care testoasa?
si cred ca trebuie sa uiti cam tot ce ai invatat din cartea de istorie, profund distorsionata... nu te-ntreb cum de pe hartile otomane din vremea lui stefan cel mare moldova si valahia apar ca facand parte din imperiu, de vreme ce tu ai invatat ca vitejii romani se bateau cu turcii, ii invingeau si-si luau inapoi banii si copiii platiti tribut.
(ma rog, exagerez si eu, ca si stefan a avut jumatatea lui de domnie frumoasa si victorioasa, da' no.. ti-o platesc cu aceeasi moneda a ironiei).
Reprezentanti in parlamentul de la Viena? Nu ma impresioneaza, noi am avut sute de domni pe parcursul a sute de ani. Am avut boieri romani sute de ani. Din aia cu arbore genealogic cu tot. :)
Copii platiti tribut? Ar trebui sa stii ca asta se intampla la sud de Dunare, verifica-ti sursele. Dadeam bani la turci? Le dadeam ca sa ne lase in pace. Sau poate era mai bine ca voi, o masa destructurata fara elite si fara bani, la dispozitia ungurilor si a austriecilor ca negrii din Africa la dispozitia colonistilor albi?
Si acum plangeti dupa cei care v-au zdrobit sute de abi? Curat masochism. Sindromul Stockolm, victima plange dupa agresor.
In schimb, injurati, injositi si tratati cu condescendenta pe cei care v-au schimbat statutul de oameni de mana a doua. Daca nu eram noi, dadeati si acum cu mopul pe pardoselile altora.
In partea cealalta, mie nu mi-a trecut vreodata prin cap sa-i consider pe alti romani inferiori. Dar daca se ajunge la din astea, sunt destule lucruri urate care se pot spune. Nu imi face placere sa spun aceste lucruri dar sunt excedat de extazierea tampa in fatza unei perioade istorice care nu a fost in niciun caz favorabila romanilor.
si un alt lucru foarte important este ca eu nu consider oamenii inferiori, ci modul de organizare al societatii si valorile ei. oamenii sunt aceeasi peste toti, ne este clar tuturor ca educatia si sistemul de valori diferentiaza.
in plus nu sunt atat de extaziat de trecut, ci doar critic opiniile virulente de genul celei a tale (vezi de unde a inceput discutia). si eu gresesc cu siguranta, dar ma lupt sa-mi formez o opinei proprie si informata, nu accept sa mi se zica ce trebuie sa cred, citesc istoria romaniei din trei perspective, romana, ungara (nu stiu maghiara, se gaseste in engleza) si franceza, si as citi mai mult si despre perspectiva turca daca as avea materiale.
fiecare vede lumea prin ochii lui. eu vad boieri greci, comercianti armeni si italieni, vad domni straini pe parcursul a sute de ani, timp in care tronul se cumpara cu aur, in ardeal vad si elite romanesti si maghiare si germane(olahus, caioni, de care e normal sa nu fi auzit ,dar macar de pasoptisti ar fi trebuit sa inveti la scoala), vad un amalgam de etnii atat in ardeal cat si in sud, si mai ales vad ca etnia nu era factorul delimitator principal nu mai departe de 150 de ani in urma, ci religia si sangele albastru (din nou, se pare ca nu ai citit si de boierii romani din ardeal, la randul lor exploatator de iobagi, romani si unguri, sau de janos hunyadi sau mathias rex, care nu au fost nicidecum romani, ci maghiari catolici, avand partial sange vlah). etnia e doar un construct social. si un stat "national" nu e decat o modalitate de justificare, coagulare si pana la urma manipulare si exploatare a cetatenilor. important e cat e painea, cat muncesti pentru ea, cat de usor iti iei haine la copii. mihai viteazul, pana cand nu l-a interpretat iorga, n-a cautat sa uneasca o etnie, ci sa-si sporeasca teritoriul (cati boieri sarbi s-au ridicat dintre generalii lui pe langa toata familia novac?). o disputa inutila.. e doar o lupta de putere intre potentati, restul e praf in ochi. si nu e in ochii mei, ci in ai tai
Cam asa a fost.
A, si iti recomand Keith Hitchins, "Istoria Romanilor" si
"Istoria Romanie". Nu poate fi acuzat de partinire.
dupa 90 cind au plecat masiv am inteles ce inseamna sfirsitul unei lumi
(am crescut in Medias)
Cat despre articol, acesta aduce la lumina niste realitati istorice. Nu vad ce este de contestat. Opinia autorului?
atent spui !
ha ha ha ha ha
mor de ras.
am stat 5 ani in sudul vostru domnule.
iti pot spune un singur - ca da filtreaza !
dar nu atent domnule !
nordul nu ai sa il intelegi tu niciodata.
m-am intors in nord de 3 zile domnule ... si stii ce mi se intampla ?
taximetristii cel putin imi spun ca cursa nu face 5.50 roni ci 5 lei ! in sud face 7 roni domnule - altfel te blagosloveste taximetristul sudist cu o mare atentie.
halal - asta ca sa iti spun ceva despre ta din sud :)
mfg WH
Citeste d-le folcloristii interbelici si vei afla date obiective, culese pe teren, despre ritmurile vietii cotidiene la romanii sudicii. Ca cei 50 de ani de comunism si industrializare salbatica a distrus viata taranilor, si ia scos din matca nu justifica dispretul ci impune compasiune...
Cu pashaportu'-n mina, tot inainte, catre Turnu Roshu!
ardealu'i fruncea, zici?
atunci oltenii's aia care se plimba prin shientru!
Pt "ion din sud": E greu sa intelegi convietuirea cu sasii daca nu ai trait intr-o zona cu sasi.
articolul va onoreaza, este plin de frumos si demn de Dilema. As vrea sa impartasesc din experienta mea celor ce s-au grabit sa comenteze ultimele paragrafe. Sunt bucurestean de multe generatii si nu sunt de acord ca restul tarii reprezinta "provincia". Este o expresie folosita indeobste de cei ce provin din altre zone si care pe nedrept este atribuita tuturor. Prin natura ocupatiilor mele am calatorit foarte mult in tara , atat in orase cat si in sate din toate regiunile. Exista un specific al fiecarui sat, dar staele din Transilvania si Banat precum si cele din Bucovina au un farmec aparte. Au un aer mai onest , mai multa viata si un aer mai respirabil din multe puncte de vedere. In sud am fost socat de cultul mortilor precum si de dezbinarea ce guverneaza satul. Am ajuns chiar si la o inmormantare... Nu pot sa nu imi aduc aminte ce ocupati erau oamenii satului in a comenta si carcoti, desi prilejul era mai degraba unul menit sa ii aduca mai aproape.
Elocvent mi se pare si modul in care se intra in casa. In sud trebuie sa tipi la poarta, iar daca propietarul are chef iti deschide poarta daca nu......nu raspunde. In Transilvania (scuze pentru faptul ca generic numesc astfel Ardealul si Maramuresul) precum si in Bucovina intri pana in casa omului fara sa fie un abuz. Acolo exista ospitalitate. Nu peste tot, din ce in ce mai rar, dar inca mai exista. Moldova are un farmec aparte atunci cand saracia nu este prea mare in sate. Iar oamenii sunt mai domoli , mai blanzi , mai putini agresivi. Dar daca ar fi sa aleg un loc pentru a trai acolo nu as ezita si m-as stabili intr-o zona care a fost sub influenta Habsburgilor. Transilvania, Bucovina.
Cu stima!
Cat de greu era sa puneti un link sub "Extraordinarul text al Ruxandrei Hurezean" spre textul propriu zis?
Slabi, tot mai slabi - iar cu o floare pe sezon nu se face primavara.
Altfel, Ruxandre Hurezean, tot respectul pentru unul dintre cele mai reusite reportaje ale mileniului!
Sa nu ne murdarim nostalgia cu diferite complexe de superioritate sau inferioritate
Imi amintesc si eu de vremurile cand sasii din satele de peste deal ne cladeau case cu exigente de adevarati constructori.
Sunt din Marginimea Sibiului si pot spune ca intre oierii romani din satul meu si "maistrii" sasi a existat intotdeauna o comuniune speciala, o comuniune izvorata probabil din respectul dat de fiecare pentru lucrurile facute sa dainuie.
Da, Dane, sasii de pe strada ta au cladit strazile mele / frumoase strazi si astazi!
Desi pare paradoxal istoria este schimbatoare in functie de interesele prezentului.
In loc sa acuzam ca Avram Iancu sa dat cu dusmanul iar secuii ne-au prigonit inaintasii, am putea sa ne intrebam ne ce au facut asta? Care au fost motivele pentru care au plecat sasii? Dar oare chiar asa s-au desfasurat evenimentele?
Dupa ce vom gasi raspuns clar la aceste intrebari tot va ramane o dilema. Oare am citit cartea de istorie care trebuie? Oare cat de obiectiv este cel ce scrie istoria.
Oameni care stiu sa profite de lacunele istoriei vor sadi disensiuni etinice in sufletele celor slabi. Ajungem sa ne certam pe baza inei istorii incerte.
Un popor dezbinat este mai usor de condus si nu stiu cati sunt constienti de asta.
Oare articolul asta a fost scris cu intentia de a sufla in carbunii discordiei nationale? Oare nu este viata romanilor destul de grea si fara nationalismul exprimat a la Vadim.
Incercati sa evoluati odata cu vremurile. Nu conteaza ce a fost conteaza ce va fi dar cu atentie sa nu repetam istoria indiferent de varianta in care ne este prezentata.
Dupa ce au trecut prin sclavie in America oamenii de culoare se pot lauda cu primul presedinte din randurile lor. Este o mare victorie pentru umanitate indiferent ce manevre politice se ascund in spatele evenimentului.
Ma intreb oare cati rasiti au fost nevoiti americanii sa mituiasca si sa santajeze ca sa obtina aceasta victorie. Indiferent care au fost manevrele istoria il va recunoaste ca primul presedinte de culoare din istoria americii.
Din asta invatam ca indiferent care au fost in trecut manevrele politice asta nu are legatura cu ce este acum.
In acest moment ca ne place sau nu suntem cu totii europeni. Nu priviti in urma mergeti inainte.
romanii,rromanii,decebalii si traianii.Fara identitate fara mandrie.
Mai cu binisorul , mai cu amenintari voalate , mi s'a spus sa'mi aleg cu grija prietenii.... , si cu asta basta , valea si ai grija ! Nu ne cunosti si pe aici n'ai fost.
Am plecat tot nelamurit de acolo...
In aceeasi seara chef cu amicii si bascalia de rigoare la adresa maiorului securist.
Lucrurile n'au ramas asa..., am devenit "periculos"...si m'am ales cu un dosar informativ...[aveam sa flu mai tarziu], etc, etc, etc...
Exces de zel ...spionita, amintiri din "epoca de aur"...
Si respect pentru cei care au itnrat in contact cu sasii nu i-au uitat... Multumiri profesorilor mei sasi sin scoala generala, multumiri preotului evenghelic care tinea ore de religie in casa parohiala pe vremea comunistilor, multumiri lui Tante Helga care imi preda Klawier, multumiri lui Holger, Hugo, Chrisitan, Wolfgang care mi-au fost si-mi sint camarazi adevarati, multumiri d-lui Konrad care ne initia in tainele fizicii cand faceam o pauza de joaca in piata medievala din fata caselor noastre transilvane...
Vielen Dank
Dar sa NU spui asta unui englezca Ghen-doc, insemna -Dute la ciine.