Companiile straine din Romania vor trimite in somaj tehnic peste 17.000 de oameni, din cauza crizei financiare internationale, a afirmat ministrul muncii, Mariana Campeanu. "Situatia devine ingrijoratoare, de aceea trebuie sa fim responsabili si sa amanam majorarea salariilor pentru profesori", a afirmat Campeanu, la Realitatea TV. Judetele din Moldova si din vestul tarii sunt cele mai afectate.

"Avem cum sa absorbim disponibilizarile anuntate", a adaugat ministrul, argumentand ca in Romania se manifesta o acuta lipsa de forta de munca in unele domenii.

Mariana Campeanu a mentionat ca ministerul are o strategie pentru acesti şomeri si dispune de bani, iar daca va fi nevoie de mai multi, se va recurge la rectificarea bugetului pe anul viitor.

La Vaslui, disponibilizarile in masa continua si in luna noiembrie. Motivul, spun agentii economici, este ca au scazut comenzile in fabrici si s-au facut reduceri de personal. Cei care raman fara un loc de munca se plang ca isi vor gasi cu greu un alt serviciu. Peste 800 de vasluieni au fost deja disponibilizati, iar alti 500 isi vor pierde curand locurile de munca.

"Sunt anuntate concedieri pe 1 noiembrie de peste 500 de persoane in ceea ce priveste domeniul constructiilor si agriculturii, caci in mod traditional in aceasta perioada, firmele isi restrang activitatile", a declarat Silviu Clanacia, director AJOFM Vaslui.

Judetul Vaslui are o rata a somajului de 7,8% si ocupa locul doi in tara, dupa Mehedinti.

Disponibilizari vor fi si la Iasi, potrivit Realitatea Tv. "Din datele AJOFM, in perioada urmatoare vor fi disponibilizati peste 800 de oameni, estimarile ne trimit la 2.000 de salariati in perioada urmatoare", a anuntat prefectul judetului Iasi, Marius Bodea.

Lucrurile nu stau mai bine nici in vestul tarii. Dupa ce la Cluj, aproape 1.000 de oameni au fost deja disponibilizati, patronii din judetul Bihor au anuntat ca o treime din investitorii italieni si-ar putea inchide fabricile din lipsa de comenzi.