Instanta care judeca dosarul lui Dan Voiculescu a tinut cont de mentiunea SECRET pusa de fosta Securitate pe documentele depuse de CNSAS, astfel ca procesul s-a amanat pentru ca judecatorul de caz nu avea asa numitul certificat de acces la informatii clasificate, a declarat pentru HotNews.ro conducerea Tribunalului Bucuresti. In schimb, unii membri CNSAS sustin ca documentele sunt publice si ca dosarul trebuia judecat. CNSAS a stabilit in 2006 ca Dan Voiculescu, cu nume de cod Felix, a facut politie politica si ca si-a turnat rude si colegi de serviciu.

Surse din cadrul CNSAS au declarat pentru HotNews.ro ca singurele date nepublice din dosarele trimise de Consiliu in instanta sunt datele personale care privesc viata privata a celor turnati la Securitate, in sensul ca numele lor sunt blurate pe notele informative atasate la dosare. Aceleasi surse sustin ca Dan Voiculescu, care ar fi colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ de Felix, si-ar fi turnat inclusiv rude.

Printre acestea s-ar numara o verisoara, Paraschiva Szilagy, despre care Voiculescu ar fi informat Securitatea ca intentiona sa paraseasca Romania. In plus, liderul PC ar fi turnat-o si pe mama Paraschivei Szilagy pentru ca aceasta ar fi detinut valuta.

Sergiu Andon:Cum promovezi deconspirarea Securitatii, in secret?

In ce priveste regimul documentelor trimise de CNSAS, Mircea Dinescu, membru al Colegiului, a declarat pentru HotNews.ro, ca “nimic din ce avem noi aici nu are regim de secret de stat. Noi nu suntem pusi acolo sa conspiram inca o data Securitatea”. Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, sustine interpretarea CNSAS. “Nu exista nimic secret in aceste dosare. Conducerea Tribunalului a interpretat, in opinia mea, excesiv de formal mentiunea “secret” pusa de fosta Securitate pe documente. Acum amana toate dosarele pe acest motiv, nu doar al lui Voiculescu. Insa interpretarea e birocratica si stupida. Cum promovezi deconspirarea Securitatii, in secret?”, a explicat avocatul lui Dan Voiculescu.

Judecatoarea Laura Andrei, vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca decizia de amanare a procesului a fost luata ca urmare a unei adrese a compartimentului de securitate al instantei, intrucat nu exista nici un act care sa confirme ca documentele fostei Securitati au fost declasificate.

“Abia dupa incheierea sedintei de judecata, CNSAS a depus la dosar un act prin care atesta ca documentele nu au regim de secret de stat”, a spus Laura Andrei. Presedintele sectiei de contencios, Sorin Vasilescu, a decis amanarea cauzei pe motiv ca judecatorul de caz nu are asa numitul certificat ORNISS, care permite accesul la informatii clasificate ca secret de stat.