Ministrul roman de Justitie, Catalin Predoiu, si-a anuntat luni decizia de a-l inlocui din functia de sef al DNA pe 'domnul anti-coruptie, Daniel Morar, in ciuda sprijinului de care acesta se bucura in cadrul Comisiei Europene, scrie AFP, intr-o analiza despre situatia din justitia romana.

Predoiu a precizat ca Morar, al carui mandat de trei ani a expirat luni, va fi inlocuit de procurorul Monica Serbanescu, actual consilier in ministerul Justitiei si fost consilier al fostului procuror general al Romaniei, Ilie Botos.

"Il voi propune pe Daniel Morar fie pentru functia de inalt reprezentant al Ministerului Justitiei din Romania la Bruxelles pe probleme speciale de mecanism de cooperare si verificare, reforma justitiei si lupta anticoruptie, fie pentru cea de adjunct al procurorului sef al DNA", a anuntat ministrul roman.

Sub conducerea lui Morar, Directia Nationala Anticoruptie a demarat ample anchete pe numele a opt fosti ministri, printre care si fostul sef al guvernului social-democrat din perioada 2000 - 2004, Adrian Nastase.

Anchetele declansate de DNA, dupa venirea lui Daniel Morar, i-au vizat, in special, pe reprezentantii partidelor de opozitie, acestia devenind principalii clienti ai Directiei. Dupa alegerile din 2004, formatunile politice aflate la putere au reusit sa-i inlature pe adversari, plimbandu-i pe la parchete. Astfel, DNA-ul condus de Morar a fost acuzat de "justitie politizata".

Cu toate acestea, Comisia Europeana si-a exprimat sprijinul pentru conducerea DNA, subliniind "importanta stabilitatii institutionale in lansarea investigatiilor si urmarirea in justitie a cazurilor de coruptie la nivel inalt din Romania". Recent, un purtator de cuvant al CE a declarat ca " reconfirmarea in postul de sef al DNA a lui Morar reprezinta un test de reinnoire angajamentului asumat de autoritatile din Romania in lupta impotriva acestui flagel".