Povestile Irakului – Episodul IV: Moartea prietenului meu, Duraid
1995, Universitatea Baghdad, Facultatea de limbi straine, Departamentul de engleza. Un individ inalt, slab, mustacios, zambitor, ma irita putin prin solicitudinea sa, dorinta evidenta de a invata si de a se afirma. Stam de vorba tot mai mult. incep interminabile partide de ping pong. Ne imprietenim.
1996, Ramadan. Duraid spune ca este hotarat sa tina postul. Rad si imi aprind o tigara spunandu-i ca nu ii ofer pentru ca nu are voie. in uriasa sala-bufet, Duraid sta in partea stanga, alaturi de majoritatea studentilor. Partea din dreapta, separata cu un gen de draperie, este pentru cei care nu tin postul, oficial crestini. Duraid ni se alatura la ceai si tutun dupa doar doua zile; spre sfarsitul Ramadanului, partea din dreapta devenise neincapatoare.
Candva in 1995 sau 1996. Duraid si tatal sau merg sa schimbe 100 de dolari. Le iese in cale un individ cu un pistol. Duraid ii smulge pistolul si il bate. Tribul individului vrea sa razbune ofensa. Duraid se ascunde la bunici cateva luni. incep negocierile. Tribul individului ameninta ca va viola surorile lui Duraid. Tribul lui Duraid ameninta ca va viola toate femeile celuilalt trib. Cu astfel de schimburi de replici, negocierile se prelungesc. La un moment dat Duraid ia cativa prieteni cu el, se duce la individ si ii spune ca il lasa sa il bata. Vazand gasca lui Duraid, individul se cam albeste. Refuza sa il loveasca pe Duraid si declara, cu martori, ca din punctul lui de vedere pot face pace. seicii triburilor afla si rasufla usurati.
2003. Noiembrie. Otail, prieten comun, imi spune ca Duraid lucreaza pentru CNN in Palestine, hotelul vis-a-vis de Sheraton, unde ma cazasem. Ne intalnim. Seara iesim toti trei cu un cameraman american, in Baghdad, pentru a revedea vechile locuri. Ne oprim pentru una dintre acele saorme uriase, de un cot lungime.
Iarna 2003 – 2004, dupa miezul noptii. Ma lungisem la vorba cu o prietena egipteanca, Asmaa, care acum trebuia sa ajunga acasa. Nu aveam masina, asa ca il sun pe Duraid sa il rog sa mearga cu mine. Desi avea casa in oras, unde stateau sotia si cei doi copii, unul de patru, altul de un an, dormea deseori la hotel, din cauza muncii. in 5 minute este la mine si ne aventuram pe strazile Baghdadului.
Iarna 2003 – 2004. Duraid povesteste cum s-a tras impotriva convoiului CNN din care facea parte. Rade spunand ca americanii vroiau sa o intinda cat mai repede insa „eu sunt irakian”, ridica capul demonstrativ si priveste in jur amintindu-mi de un strut, „ma uitam sa vad de unde vin gloantele”.
Iarna 2003 – 2004. Duraid ma intreaba unde i-as recomanda sa mearga in Romania, la vara. Cunoscuse o ucrainianca si se gandea la o mica escapada extra-conjugala.
Iarna 2003-2004, fotoliul din fata biroului CNN. Am mers, impreuna cu Otail, sa il vedem pe Duraid. Apare, insa ne spune ca nu poate sta decat pret de o tigara. il luam peste picior „vai, Duraid este atat de ocupat in ultima vreme”. Nu se supara. Ne spune ca postul i-a promis o promovare si plecarea, cu toata familia, la biroul din Hong Kong. stiam ca cei de la CNN il apreciaza; la unele chefuri chiar ii prezic ca va deveni viitorul presedinte al Irakului.
Primavara 2004. in masina cu Otail, ascultam o caseta pe care era inregistrata o emisiune a radioului irakian din vremea lui Saddam, emisiune la care Duraid fusese DJ. Simt un nod in gat atunci cand ii aud vocea.
Primavara 2004. Un prieten comun imi povesteste cum, cu cateva saptamani inainte de caderea lui Saddam, serviciul secret al acestuia a venit sa il caute pe Duraid, care lucra deja pentru CNN. A fugit, s-a ascuns, dupa care s-a strecurat in sud, in intampinarea fortelor Coalitiei. in ziua caderii lui Saddam, Duraid apare in inregistrarea video cu irakienii care darama statuia dictatorului si, apoi, o bat cu papucii pe fata – una dintre cele mai mari ofense posibile.
27 ianuarie 2004, seara. Ma trezeste telefonul mobil. Este tatal meu:
„Auzi, pe prietenul tau Duraid il cheama si Mohammed Issa?”
Ii raspund ca eu stiu doar de Duraid Issa:
„De ce?”
„A fost omorat, saracul”
Desi piciorul ma doare, inca, foarte tare dupa accident, aproape ca alerg catre biroul CNN, sperand, in mod absurd, sa fi avut un angajat Duraid Mohammed Issa diferit de Duraid Issa. Ma intampina Tomas, un cameraman ceh, care imi spune ca, in urma cu cateva ore, convoiul CNN a fost atacat in desert.
Prima masina reusise sa scape, dupa ce un glont i-a sters crestetul unuia dintre ocupanti, provocandu-i o rana usoara. Cea de-a doua masina din convoi, in care erau Duraid si un sofer irakian, fusese scoasa de pe carosabil, probabil pentru dupa ce soferul a fost ucis sau ranit. Atacatorii au urmarit un timp prima masina, apoi au abandonat urmarirea si s-au intors la cea de-a doua.
Duraid Mohammed Issa, in varsta de 27 de ani, a fost ucis cu cateva gloante in ceafa.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Dar ceea ce spune omul asta din Iraq se incadreaza fara indoiala la o tara de secolul 16. Pana se vor civiliza barbarii astia vor mai muri multi europeni.
aici e motivul indignarii mele. in conditiile in care militarii nostri sunt batjocoriti prin apelative ca mercenari sau tradatori pt ca-si fac datoria, cei ca tine care au fost in teatre si cunosc f. bine situatia de acolo nu fac nimic pt a indrepta aceasta nedreptate. prima mea interventie a fost scrisa la suparare si nu o lua in considerare. continua seria , dar incearca sa lamuresti si aceasta problema. jurnalistii cu experienta ta pot aduce putina lumina in acesta probl.
@expiratu - umblu prin irak din 94, am facut final de liceu si inceput de faculta acolo
@antonim - prietene, multi am trecut prin irak in ultimii 5 ani si toti ne inchipuim ca experienta noastra este singura adevarata. Eu nu sustin ca povestile mele sunt Irakul. Vorbesc doar despre prietenii mei si despre intamplari pe care le-am trait sau le-am vazut. Da, poate ca tu, cu ochelari wilex si yashmak, ai stat sub mai multe gloante decat mine. Da, poate ca tu ai pierdut mai multi prieteni decat mine. Da, poate ca tu ai trecut prin crasma doar cat sa te scarbesti de jurnalistii prezenti acolo. Asta nu inseamna ca i-ai cunoscut pe Duraid, Saddam, Qaiser sau Rana. Faptul ca ti-ai riscat viata nu inseamna ca nu si-au riscat-o si altii. Inainte sa vorbesti de yashmace, hoteluri si crasme, intreaba exact acolo unde m-ai pus pe mine sa intreb. Te pupa tata.