Cafeneaua Veche, cu adevărat cea mai veche din București, cu trecutul ei fascinant compus din nenumărate straturi, a fost adusă în prezent cu grijă pentru valorile sale estetice și emoționale.

Cafeneaua VecheFoto: AGERPRES

Clădirea monument istoric, simbol pentru istoria Bucureștilor, stă pe același loc din ziua de 7 august 1781, când domnitorul Alexandru Ipsilanti, ca gest de mare bunăvoință, îi dă voie lui Ștefan Antîlop să construiască "o prăvălie cahvenea" pe un loc care se afla "la poarta de sus" a Curții Domnești.

Documentele istorice ne spun că Ștefan Antîlop era un armean la Curtea Veche, cu titlul de baș-alai ceauș (persoană cu rangul cel mai mare între cei 12 ceauși care pășeau înaintea alaiului domnesc, n.n).

Legenda spune că aici veneau Caragiale și Mihai Eminescu pentru vorbă și cafele, ceea ce poate fi plauzibil, ziarul "Timpul", unde Eminescu era redactor, își avea sediul pe Covaci, chiar pe ulița cafenelei.

În cei aproape 250 de ani de existență, Cafeneaua Veche din faimoasa piață de flori Sfântul Anton a fost căutată, râvnită și pierdută, închiriată, vânduta, revânduta și scoasă la mezat, decorată și răsdecorată dupa gustul, priceperea și cultura fiecărui proprietar. Și au fost destui.

Citește, pe B365.ro, istoria uimitoare a unui loc iconic din București, de pe vremea când clienții cafenelei purtau caftane, ișlic și anterie lungi până la glezne și până în zilele noastre