Unchiul şi mătuşa fetiţei din Galaţi ucise de mama sa la sfârşitul lunii ianuarie au fost puşi sub acuzare şi reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi pentru complicitate la omor calificat asupra unui membru de familie, transmite News.ro.

Femeie arestatăFoto: Peter Werner / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, unchiul şi mătuşa fetiţei ucise, care locuiau în acelaşi apartament cu aceasta şi cu mama, în perioada 2021-30.01.2024, nu au acţionat în niciun fel pentru apărarea micuţei în faţa violenţelor comise de mama acesteia.

„În perioada anilor 2021-30.01.2024, în timp ce au locuit împreună mama fetiţei i-au întărit acesteia rezoluţia infracţională prin starea de pasivitate manifestată (neanunţarea autorităţilor / lipsa oricărei initiative pentru apărarea victimei şi a persoanelor vătămate / girarea comportamentului infracţional repetat al inculpatei în detrimentul celor trei minore) faţă de acţiunile acesteia de a supune unor tratamente degradante (expunerea la frig şi obligarea la efectuarea unor exerciţii fizice) şi de a exercita acte de violenţă extremă (multiple lovituri cu obiecte contondente şi arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului) asupra victimei şi a celorlalte două surori”, anunţă reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Acţiunile au cauzat decesul victimei şi leziuni traumatice care au necesitat îngrijiri medicale pentru vindecare între 2 şi 5 zile celorlalţi copii şi au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acestora.

Totodată, marţi s-a dispus de către procuror reţinerea unchiului şi a mătuşii fetiţei ucise pentru o durată de 24 de ore, miercuri fiind formulată propunere de arestare preventivă a acestora ce urmează a fi înaintată judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi.

Surorile mai mici ale fetiței de 9 ani au urme de violență, arsuri și cicatrici

După moartea fetiței de 9 ani, cele două surori ale acesteia, în vârstă de 3 și 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecție specială, în familia unui asistent maternal.

Conform Ministerului Familiei, în urma evaluării fetițelor s-au constatat urme de violență fizică, arsuri și cicatrici pe mai multe părți ale corpului și s-au cerut expertize medico-legale în regim de urgență și informații cu privire la eventualele spitalizări ale acestora la Spitalul Clinic de Urgență Galați.

Potrivit sursei citate, a fost dispus un control intern la DGASPC Galați cu privire la modul în care dosarul fetițelor a fost instrumentat de Serviciul Evaluare Inițială în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație și Repatrieri.

Ce a descoperit Protecția Copilului

DGASPC, sesizată în martie 2023, a constatat că mama nu se putea ocupa singură de copii din cauza unei dizabilități mintale. Din informațiile furnizate până la acest moment de DGASPC Galați reies următoarele:

  • „Cazul familiei fetițelor s-a aflat în atenția DGASPC Galați încă din luna martie 2023, ca urmare a unei sesizări primite de la o grădiniță din Galați cu privire la posibilitatea existenței în familie unui abuz fizic asupra uneia dintre cele trei fetițe;
  • În urma sesizării primite a fost anunțată Poliția (a fost deschis un dosar penal pe numele mamei) și s-au făcut verificări în familie cu privire la toți cei trei copii (anchetă socială, evaluare psihologică, caracterizări educaționale);
  • La finalul demersurilor s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un „eveniment singular”, dar și că mama nu se putea ocupa singură de creșterea celor trei copii, din cauza unei dizabilități mintale.
  • Rudele mamei și-au asumat responsabilitatea îngrijirii și supravegherii celor trei fetițe;
  • În aprilie 2023, cazul fetițelor a fost trimis Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați pentru monitorizarea familiei.

Din datele strânse de ANPDCA, au fost înregistrate 20.598 de sesizări de suspiciuni de abuz/neglijare/exploatare produse asupra copilului, primite de DGASPC-urile din întreaga țară în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023. Dintre acestea, au fost confirmate de către specialiștii direcțiilor 13.340 de cazuri, din care 11.421 s-au înregistrat în familie.

„Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor care ajung în atenția autorităților se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie. De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Subliniez importanța raportării oricărei suspiciuni de abuz, neglijare, exploatare sau violență împotriva copilului la numărul unic de urgență 119”, spune Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.

Fetița a murit în urma loviturilor repetate. A fost bătută și arsă cu un aprinzător de aragaz

Fetiţa de 9 ani din Galaţi a murit miercuri dimineaţă în apartamentul în care locuia cu familia, fiind găsită de un echipaj SMURD cu urme de violenţă extremă pe corp.

Parchetul Tribunalului Galaţi a anunţat, joi, că mama fetiței a fost reținută pentru 24 de ore, pentru infracțiunea de omor asupra unui membru de familie.

Potrivit procurorilor, în perioada 26-30 ianuarie 2024, în timp ce se afla în locuinţa din Galaţi, „femeia a exercitat acte de violenţă asupra fetiţei sale, pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contontente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului”.

Legiștii au finalizat raportul medico-legal și au stabilit că fetița a murit din cauza unor leziuni externe și interne extrem de grave, conform Digi 24. Avea vânătăi pe tot corpul și arsuri profunde, după ce ar fi fost arsă cu un aprinzător de aragaz cu flacără.