Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Mioveni, despre introducerea serviciului voluntar militar, că îl deranjează contextul în care a fost făcut anunţul despre necesitatea acestuia, cum că există un pericol care ar veni dinspre Rusia spre România. „Nu vine de acolo niciun pericol!”, a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.

Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Calin

Şeful Guvernului a adăugat că pregătirea militară voluntară e o abordare corectă, dar nu trebuie pusă în contextul războiului din Ucraina.

„Pe mine ce mă deranjează este contextul, în momentul în care orice ţară trebuie să pregătească şi pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în faţă contextul războiului din Ucraina şi că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România. Nu vine de acolo niciun pericol, dar cu adevărat ne trebuie o ţară normală şi atunci trebuie să anticipez anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat plătit, în care oamenii se instruiesc şi învaţă basic-ul în arta apărării. E corectă abordarea, dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înţeleagă din acea ştire 'aoleu, vine războiul peste noi'. Nu vine niciun război!”, a spus Ciolacu.

Premierul a precizat că în opinia lui trebuie să se facă această pregătire, în varianta de voluntariat plătit.

Marcel Ciolacu subliniază că „România nu a fost niciodată mai sigură”

„Eu cred că trebuie să facă acest voluntariat plătit. Sunt momente în viaţă când vrei să faci acest lucru, să vezi cum este. Poate pe urmă urmezi o carieră militară, că e, totuşi, e o rampă de selecţie, poate depistează anumite capacităţi umane de care are nevoie armata în aceste instruiri voluntare. E un sistem normal, dar nu vândut în contextul unui război, pentru că lumea nu mai înţelege ce se întâmplă. În loc să spunem 'domnule, într-o ţară normală aşa se face'. De aceea avem recruţi într-o ţară normală, pentru că e sistem voluntar. Pe urmă noi îi abordăm, stăm de vorbă cu ei, le facem oferte. Ieşim şi dăm cu toporul în perete 'aoleu, trebuie să ne pregătim'. De ce să ne pregătim? România nu a fost niciodată mai sigură cum este azi!”, a mai afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă i-a venit vreun ordin de la vreun centru militar, Ciolacu a răspuns că este caporal şi, având peste 55 de ani, nu mai este în rezervă, ci în retragere.

Statul Major al Apărării a anunţat că a iniţiat un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care se propune introducerea unei noi forme de îndeplinire a serviciului militar activ, în calitate de militar voluntar în termen, pentru care sunt eligibili cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară.

Șeful Armatei Române a avertizat despre pericolul unui conflict cu Rusia

În acest context, şeful Statului Major al Apărării, generalul Vlad Gheorghiţă, a făcut joia trecută unele afirmaţii referitoare la pregătirea populaţiei pentru apărare în caz de unele acţiuni militare viitoare ale Rusiei.

„Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova”, a afirmat generalul Gheorghiță săptămâna trecută.

„Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a avertizat șeful Armatei Române.

Comentariile făcute de acesta au venit după ce mai mulți oficiali de rang înalt din țări precum Marea Britanie, Germania, Suedia sau Olanda au avertizat că țările lor și UE trebuie să fie pregătite pentru un conflict cu Rusia.

REFERINȚE: