Rusia a lansat mai multe valuri de rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene în timpul orelor de vârf de miercuri dimineață. Explozii au fost auzite în capitala Ucrainei, după ce au fost emise alerte de raid aerian în toată Ucraina. Sistemele de apărare antiaeriană au tras asupra rachetelor rusești care atacau capitala, a declarat Vitali Klitschko, primarul orașului.

Bombardier strategic rusesc Tu-95MSFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Potrivit președintelui Volodimir Zelensky, șase regiuni ale Ucrainei au fost vizate de atacul rusesc de miercuri, primul de această amploare de la sfârșitul lunii ianuarie, cu rachete și drone lansate în mai multe valuri, relatează AFP.

În capitală, alerta a fost declanșată cu puțin înainte de ora locală 6:00 a.m. (04:00 GMT) și a durat trei ore. Mai multe serii de explozii puternice s-au auzit în oraș, potrivit jurnaliștilor AFP de la fața locului.

În total, Rusia a lansat 44 de rachete și 20 de drone asupra Ucrainei, a declarat comandantul șef al armatelor ucrainene Valero Zalujnîi, pe Telegram.

Din acest total de 64 de dispozitive, forțele ucrainene au interceptat 29 de rachete de croazieră și 15 drone, potrivit aceleiași surse.

Ca de obicei, Ministerul rus al Apărării a susținut că a vizat doar ținte militare și că acestea „au fost toate distruse”.

La Kiev, resturi de la o rachetă doborâtă au căzut pe o clădire rezidențială cu 17 etaje dintr-un district din sud, provocând distrugeri și un incendiu.

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 714 - LIVE pe HotNews.ro:

01:00Între certurile interne ale republicanilor şi conflictul cu preşedintele Joe Biden, Congresul american a fost din nou paralizat miercuri, incapabil să valideze un pachet financiar pentru Ucraina sau Israel, comentează AFP, potrivit Agerpres

Senatorii au respins după-amiaza un text care ar fi deblocat noi fonduri pentru aceste două ţări aflate în război şi ar fi reformat sistemul migratoriu al Statelor Unite, deşi au fost negocieri dure luni de zile.

Senatul ar urma să-şi încerce din nou norocul cu un alt text al cărui rezultat este mai incert. Este vorba despre acelaşi proiect de lege ca primul, pur şi simplu fără reforma migratorie.

00:08Ucraina va semna primele contracte pentru producția în masă de drone de atac similare cu dronele rusești Lancet „în săptămânile următoare”, a declarat ministrul Transformării Digitale Mihailo Fedorov pe 7 februarie, relatează Kyiv Independent.

Lancet este o dronă kamikaze cu o rază de acțiune de 40 de kilometri, produsă de ZALA Aero Group, o subsidiară a gigantului rus de arme Kalashnikov Concern.

De când Rusia a început să folosească Lancet în număr mare pe câmpul de luptă la sfârșitul anului 2022, aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente arme ale Rusiei împotriva țintelor de mare valoare situate la zeci de kilometri în spatele liniei frontului.

00:00Șeful de Stat Major al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi pare să fie pe picior de plecare, pe fondul dezacordului cu președintele Volodimir Zelenski privind amploarea mobilizării care urmează să fie efectuată și strategia de adoptat pentru 2024. Le Point, citat de Rador, lansează la rândul său întrebarea cine l-ar putea înlocui pe popularul Valeri Zalujnîi, iar președintele Școlii de Economie din Kiev, Timofi Milovanov, analizează variantele.

23:12Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, s-a arătat extrem de deranjat de atitudinea fostului ministru de externe Bogdan Aurescu, în prezent judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, despre care a spus că a dat vina pe Rusia, „cu spume la gură”, pentru masacrele de la Bucea. Kuzmin a subliniat că relaţia bilaterală dintre România şi Rusia s-a deteriorat şi mai mult, în contextul războiului din Ucraina, relatează News.ro

Explozie puternică la o fabrică rusă care produce și rachete

22:30O puternică explozie a avut loc miercuri în Republica rusă Udmurtia, la o fabrică în care se produc și rachete

22:00Germania nu este suficient de mare pentru a compensa dacă Statele Unite nu reușesc să livreze arme Ucrainei, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz, înaintea unei călătorii la Washington, relatează Reuters.

„Acesta este, cred, pericolul real cu care ne confruntăm în prezent”, a spus el.

21:22Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au luat act, miercuri, de scrisoarea preşedintelui Iohannis prin care Parlamentul este informat că forţa de reacţie a NATO poate intra, staţiona sau tranzita România în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024.

21:00Doi cetăţeni ruşi au fost condamnaţi miercuri la mai mulţi ani de închisoare pentru "trădare", după ce au fost acuzaţi că au încercat să se ralieze armatei ucrainene sau să recruteze pentru aceasta, cazurile de acest fel fiind tot mai multe în Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Andrei Vasiurenko, student al unei universităţi maritime din Carelia, în nord-vestul Rusiei, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru diverse acuzaţii, printre care "activităţi teroriste" şi "incitare la trădare", a anunţat agenţia de presă RIA Novosti.

Potrivit agenţiei ruse, preluată de AFP, Vasiurenko a fost plasat în detenţie în martie 2023, după ce a lansat "apeluri de a intra în rândurile armatei ucrainene, pentru a participa la ostilităţi".

Beslan Tsetşoev a fost condamnat la rândul lui la cinci ani de închisoare de un tribunal din Inguşetia, republică rusă din Caucaz, pentru că "a încercat să se ralieze forţelor armate ucrainene" şi pentru "trafic de arme", potrivit RIA Novosti.

Rusia ar fi folosit două rachete nord-coreene să lovească Harkovul

20:23Două din cele cinci rachete utilizate în atacul rusesc asupra Harkovului din 7 februarie sunt de origine nord-coreeană, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe Serhii Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Departamentului Principal al Poliției Naționale din din regiune.

„Două din cele cinci rachete lansate în atacul de dimineață asupra Harkivului sunt de origine nord-coreeană. Fragmentele metalice ale rachetelor balistice au fost colectate într-o zonă industrială”, a declarat acesta.

19:27SUA "pot şi vor continua" să furnizeze ajutor militar Ucrainei, a declarat miercuri consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, în timpul unei vizite la sediul NATO, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu există alternativă la angajamentul SUA de a furniza un nivel de resurse care să-i permită Ucrainei să dispună de artilerie, de sisteme de apărare aeriană şi de alte capacităţi de care are nevoie", a declarat Sullivan în timpul conferinţei de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.

Ucraina a îndemnat miercuri Occidentul să-i trimită armele şi muniţiile de care ea are nevoie disperată, după un nou atac aerian "masiv" al Rusiei.

Putin ar urma să viziteze Turcia în aprilie sau mai

18:47Președintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Turcia la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, a informat miercuri agenția de știri rusă RIA, citând o sursă de la Ankara, relatează Reuters.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că pregătirile pentru întâlnirea dintre Putin și președintele turc Tayyip Erdogan continuă.

Un oficial turc a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Putin va vizita Turcia, membră NATO, pe 12 februarie.

18:35Grupul Wagner construiește un nou sediu după fuziunea cu garda națională a Rusiei, a susținut noul lider Anton Yelizarov, într-un clip video, relatează The Guardian, citând Ministerul Apărării al Marii Britanii.

„Construim o bază, astfel încât noile unități (o unitate de voluntari) care vor fi formate – care vor deveni parte a corpului de voluntari al Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia) – să poată veni și să se stabilească” aici, a spus el.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că așa-numita „Bază a cazacilor” va avea „aproape sigur” sediul în orașul Rostov, din sudul Rusiei.

Anunțul vine la doar câteva zile după ce rapoartele din Rusia sugerau că Yelizarov a dispărut.

17:10 Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni împotriva prezentatorului TV american Tucker Carlson în condițiile în care blocul comunitar a sancționat deja numeroase persoane considerate propagandiști ai Moscovei, au declarat mai mulți eurodeputați de la Bruxelles.

Valeri Kuzmin spune că șeful Statului Major al Apărării al României promovează „isterie militară”

16:47Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a spus miercuri că regretă situația „confuză” din Statele Unite, unde Congresul nu a reușit timp de luni de zile să voteze un pachet crucial de ajutor pentru Kiev în fața invaziei ruse, relatează AFP.

„Aseară, am primit de la Washington un raport final despre posibilele scenarii, iar unele dintre ele sunt demne de thriller”, a declarat Kuleba. „Totul este foarte confuz, depinde de mulți factori”, a adăugat el.

16:35Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, spune că interviul acordat de şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, în care avertiza că populaţia României trebuie să fie pregătită pentru eventualitatea unui război se înscrie în seria declaraţiilor de acest gen pe care le fac diverşi omologi de-ai săi la presiunea liderilor politici, care caută să promoveze o „isterie militară” pentru a obţine „poziţii bine plătite”. Ambasadorul dă asigurări că Rusia nu este o ameninţare la adresa României, dar pe de altă parte, spune că a atras atenţia Bucureştiului în privinţa ajutorului militar pentru Ucraina, iar „nişte consecinţe trebuie prevăzute” de „îndată ce România invită şi mai multe trupe”.

16:15UE își propune să livreze peste un milion de obuze Ucrainei până la sfârșitul anului 2024, a declarat premierul Denîs Șmîhal după întâlnirea de miercuri cu șeful diplomației europene, Josep Borrell, la Kiev, transmite The Kyiv Independent.

Borrell a recunoscut recent că blocul european nu își va respecta promisiunea de a furniza un milion de obuze până în martie. Se estimează că doar aproximativ jumătate din acest număr va fi livrat până la termenul inițial.

„Apreciem foarte mult asistența militară oferită de UE", a declarat Șmîhal, care a susținut o conferință de presă comună cu Borrell.

„Industria europeană de apărare își consolidează capacitățile și sunt sigur că vom simți acest lucru în curând."

În cadrul conferinței de presă, Borrell a declarat că „până la sfârșitul anului, cantitatea totală de muniție livrată ca donații va fi de aproximativ 1.155.000".

Medvedev flutură din nou armele nucleare

14:37„Aceasta este chiar Apocalipsa. Sfârșitul tuturor”: Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a declarat miercuri că Rusia va fi nevoită să poarte un război „asimetric” în cazul unui conflict militar cu NATO.

14:00„Tovarăși, vă simțiți bipolari?". Interviul lui Tucker Carlson cu Putin, folosit de Kremlin pentru a arunca în aer alegerile prezidențiale din SUA

La două zile după ce a susținut că nu știe ce face prezentatorul TV american Tucker Carlson la Moscova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a confirmat miercuri jurnaliștilor de la Kremlin că fosta vedeta de la Fox News a realizat un interviu cu liderul rus. Surse apropiate administrației prezidențiale au declarat pentru The Moscow Times că vizita la Moscova a popularului prezentator american este o lovitură de propagandă atât în Rusia, cât și în Statele Unite. Însă atât jurnaliști americani, cât și ruși nu văd cu ochi buni mișcarea de PR pe care i-o face Tucker celui care a invadat Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

13:30 Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri, în primă lectură, un proiect de lege care înăsprește regulile de mobilizare a armatei, cu scopul de a permite Kievului să înroleze mai multe persoane, în contextul în care războiul cu Rusia va intra în curând în cel de-al treilea an, au declarat mai mulți aprlamentari, transmite Reuters.

„Aceasta nu este decizia finală. Va exista o a doua lectură, iar înainte de aceasta vor fi făcute modificări", a declarat Oleksiy Honcharenko, unul dintre legislatori, pe canalul său de Telegram.

12:27Procurorii suedezi au anunțat miercuri că vor închide ancheta privind exploziile din septembrie 2022 care au avariat gazoductele Nord Stream ce trec pe sub Marea Baltică, acestea rămânând cel mai misterios incident internațional de la începerea războiului din Ucraina, relatează Reuters.

12:03Kremlinul a declarat miercuri că obiectivele a ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială" în Ucraina rămân neschimbate, informează Reuters.

Operatorii ucraineni de drone au o nouă tactică

11:48O nouă tactică a operatorilor ucraineni de drone îi pune în dificultate pe militarii ruși și provoacă îngrijorări în rândul bloggerilor militari din Rusia, arată analistul militar Samuel Bendett, un specialist în folosirea tehnologiilor autonome avansate pe câmpul de luptă.

11:30Șeful diplomației europene, Josep Borell, se afla într-un adăpost antiaerian în timpul bombardamentelor de miercuri dimineață asupra Kievului.

11:25Cel puțin patru persoane au fost ucise și peste 30 au fost rănite în diferite regiuni, potrivit The Kyiv Independent.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât aproape 20 de rachete rusești deasupra capitalei țării, a anunțat administrația militară a orașului Kiev.

Forțele rusești ar fi lansat rachete de croazieră Kh-101, Kh-555 și Kh-55 de pe bombardiere strategice Tu-95MS de pe teritoriul rusesc. Rachetele rusești au lovit Kievul în mai multe valuri din direcții diferite.

11:08Două bombardiere strategice rusești TU-95MC au survolat apele neutre ale mărilor Bering și Ciukotsk, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

Bombardierele au fost escortate de avioane de vânătoare SU-30SM, a precizat ministerul.

10:35Crește bilanțul victimelor al atacului major lansat de Moscova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că două persoane au fost ucise miercuri în Kiev.

„În Kiev, peste 10 persoane au fost rănite. Deocamdată, știm de doi morți. Este posibil să fie mai multe persoane sub dărâmături", a declarat Zelenski pe canalul său de Telegram, notează Reuters.

Rusia a lansat 64 de rachete și drone în mai multe valuri

10:30Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât miercuri 29 de rachete și 15 drone lansate de Rusia într-un atac masiv, a declarat șeful armatei ucrainene, informează Reuters.

Generalul Valeri Zalujnîi a declarat că forțele ruse au lansat 64 de rachete și drone în mai multe valuri de atac. Un total de 44 de rachete și drone au fost doborâte, a adăugat el.

10:15La Kiev, cel puțin 9 persoane au fost rănite în atacul cu rachete, potrivit oficialilor ucraineni, transmite Ukrainska Pravda.

Un incendiu a izbucnit într-un bloc de 18 etaje. Flăcările s-au extins de la etajele 10 până la etajul 15.

Mai multe zone din capitala Ucrainei nu au electricitate și căldură.

09:23Rusia a pierdut 391.470 de soldați de la începutul războiului, susține armata ucraineană.

Conform sursei citate, ăn ultima zi, 890 de militari ruși au fost eliminați.

08:56Cel puțin două persoane au fost rănite în districtul Dniprovskyi din Kiev, care se află de-a lungul râului Nipru, a declarat primarul Vitali Klitschko.

Locuitorii au fugit în adăposturi după ce sirenele de raid aerian au răsunat în capitala Ucrainei.

„Am fost speriată când au fost anunțate alertele aeriene și ne-am grăbit să venim aici", a declarat pentru Reuters Tetiana, în vârstă de 49 de ani, într-un adăpost antiaerian din centrul Kievului, în timp ce își îmbrățișa nepoata de doi ani și un cățeluș.

08:33 Regiunea Nikoalev a fost atacată atât de rachete lansate din aer, cât și de drone de tip Shahed. Aproximativ 20 de clădiri rezidențiale au fost avariate în orașul Nikoalev, a declarat guvernatorul Vitalii Kim, potrivit The Kyiv Indepedent.

O persoană a fost rănită în oraș și i s-au acordat îngrijiri medicale. Potrivit guvernatorului, un incendiu a izbucnit la o conductă de gaz.

Mai multe explozii au fost auzite în Drohobych, situat la aproximativ 77 de kilometri sud de Lviv, centrul regional. Nu au fost raportate victime sau pagube în acest oraș.

Rusia s-a dezlănțuit. Valuri de rachete asupra Ucrainei la prima oră a dimineții

08:20Unele zone din capitala Kiev au rămas miercuri fără electricitate după ce o rachetă rusă doborâtă de apărarea aeriană a avariat liniile electrice, a declarat primarul Vitali Klitschko, conform Reuters.

07:58O nouă serie de explozii la Kiev, a anunțat primarul orașului, Vitali Klitschko, potrivit Reuters.

07:40Explozii puternice au fost auzite în Kiev cu puțin înainte de ora 7.00 dimineața, au relatat martorii Reuters.

Nu există pentru moment informații privind posibile victime sau pagube.

Întreaga Ucraină s-a aflat în alertă de raid aerian, începând cu aproximativ ora 6 dimineața.

Oleg Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat că rachetele rusești au lovit infrastructura din orașul Harkov.

07:28 Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost angajate în respingerea unui atac cu rachete rusești asupra Kievului, a declarat miercuri Vitali Klitschko, primarul capitalei țării, Vitali Klitschko, potrivit Reuters.

Toată Ucraina a fost sub alertă de raid aerian, Forțele Aeriene ucrainene avertizând pe aplicația de mesagerie Telegram asupra riscului unui atac cu rachete rusești.

07:20Compania turcă de apărare Baykar a început să construiască o fabrică în apropiere de Kiev, care va angaja aproximativ 500 de oameni şi unde va produce fie drone TB2, fie TB3, a declarat directorul general al companiei, pentru Reuters.

07:09Baltica, Arctica, Caucaz... Și dacă Europa ar trebui să facă față unui nou atac rusesc? Mai mulți înalți oficiali militari europeni au ridicat această posibilitate în declarații alarmiste. Deși amenințarea rămâne relativ îndepărtată, țările care se învecinează cu Rusia au început totuși să-și ridice nivelul de pregătire, potrivit Liberation, citat de Rador Radio România.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recent:

------------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro