Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a asistat marți la o serie de exerciții desfășurate de forțele ucrainene în apropiere de Kiev, antrenate de jandarmi din mai multe țări ale UE, printre care Franța și Spania, potrivit AFP.

Josep BorrellFoto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

„Ei se confruntă cu situații dificile atunci când recapătă controlul asupra teritoriilor eliberate”, motiv pentru care „antrenăm aproximativ 150 de jandarmi sau membri ai gărzii naționale ucrainene”, a declarat Borrell, după ce a asistat la o serie de exerciții deosebit de realiste, pe o ploaie rece.

O explozie a dat semnalul ca mai mulți dintre acești polițiști sau jandarmi să intre într-o casă și să-l aresteze pe unul dintre locuitorii acesteia. Mai departe, la un punct de control, alți polițiști îl scot pe șoferul unei mașini în al cărei portbagaj a fost găsit un lansator de rachete.

Strigând în ucraineană, șoferul își întinde picioarele, cu mâinile pe cap, fără să discute.

„Acesta este genul de lucru care se întâmplă în viața reală”, a declarat Borrell, ghidat de șeful misiunii europene, ofițerul portughez al gărzii naționale Helder Carcao.

„Ideea este ca acești 150 de polițiști sau jandarmi să îi formeze pe alții, astfel încât să putem avea apoi o „armată” de formatori”, a explicat el pe scurt.

Un ofițer al Gărzii Civile spaniole, Salvador Serrano, a venit apoi să îi arate șefului diplomației europene cum se desfășoară o intervenție după o explozie care a provocat răniți pe un drum.

Răniții trebuie să fie evacuați, a explicat el, dar și zona trebuie să fie securizată, deoarece în zonă pot exista și alte dispozitive explozive. În acest caz, un deminator se apucă imediat de treabă în apropierea unui autobuz avariat.

Aproape 2.000 de sate au fost eliberate de sub ocupația rusă de către forțele ucrainene în ultimii doi ani, potrivit ministrului ucrainean de interne Igor Klimenko. Și uneori sunt descoperite gropi comune.

În astfel de cazuri, trebuie să procedăm cu profesionalism, a explicat ofițerul portughez, pentru a proteja dovezile crimelor comise.

Un polițist ucrainean în salopetă albă face exact acest lucru, numărând oasele unui cadavru fals dintr-o groapă comună care conținea manechine, într-o scenă tulburător de realistă.

„A descoperi gropi comune și apoi a informa familiile nu este o glumă, este ceva ce trebuie făcut cu abilitățile psihologice potrivite”, a subliniat Borrell.

Această misiune de formare, al cărei cost nu a fost precizat, implică zece ofițeri de jandarmerie sau de gardă națională din Franța, Spania, Portugalia și Lituania.

____