Procurorii suedezi au anunțat miercuri că vor închide ancheta privind exploziile din septembrie 2022 care au avariat gazoductele Nord Stream ce trec pe sub Marea Baltică, acestea rămânând cel mai enigmatic incident internațional de la începerea războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Scurgere de gaze Nord StreamFoto: Handout / AFP / Profimedia

Concluzia procurorului care a instrumentat cazul, Mats Ljungqvist, este că Stockholmul nu are competența de a face lumină în acest caz deoarece anchetatorii au stabilit că în faptă nu au fost implicați cetățeni suedezi și că exploziile nu au avut loc pe teritoriul Suediei, transmite cotidianul suedez Dagens Nyheter, citând un comunicat publicat miercuri dimineața de parchet.

Potrivit procurorilor suedezi, concluzia se bazează, printre altele, pe analize ale unui număr mare de mișcări ale navelor, o investigație amplă a locului în care au avut loc exploziile și interviuri cu persoane în măsură să elucideze cazul.

„În contextul situației pe care o avem acum, putem afirma că jurisdicția suedeză lipsește”, spune procurorul Mats Ljungqvist în comunicat, adăugând că parchetul nu va oferi mai multe detalii despre caz.

Ancheta desfășurată de Stockholm s-a desfășurat în cooperare internațională cu mai multe țări, în special Danemarca și Germania, iar rezultatele anchetei suedeze au fost transmise părții germane, potrivit sursei citate.

„Ancheta preliminară germană continuă și din cauza secretului care predomină în cooperarea juridică internațională, nu pot comenta în continuare cooperarea care a avut loc”, a mai spus Ljungqvist în comunicatul de presă.

Procurorul care a instrumentat dosarul confirmase luni că va anunța public o decizie privind cursul anchetei în condițiile în care informația apăruse inițial pe surse în presa suedeză.

Kremlinul ironizează decizia Suediei privind ancheta legată de exploziile de sub Marea Baltică

Întrebat miercuri în timpul conferinței sale zilnice de presă despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat decizia Suediei de a pune capăt anchetei ca fiind „remarcabilă” din cauza incapacității de a identifica autorii și a ceea ce el a descris drept transmiterea „materialelor corespunzătoare” Germaniei, potrivit TASS.

„Germania este o țară care a pierdut un activ foarte important. Au fost firme germane care au fost implicate într-o societate mixtă care era operatorul acelor conducte care au fost aruncate în aer ca urmare a acestui sabotaj terorist al infrastructurii critice", a spus el.

Dmitri Peskov a mai precizat că Rusia va continua să monitorizeze investigațiile desfășurate în Occident privind cauzele exploziilor și a amintit de faptul că Moscova a fost refuzată când a cerut de mai multe ori să participe la o anchetă sub egidă internațională. El a precizat de asemenea că Suedia nu a împărtășit cu Rusia concluziile anchetei sale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat de asemenea că acum este responsabilitatea Germaniei să continue investigația și să identifice autorii actului de sabotaj care a dus la oprirea fluxurilor de gaze naturale rusești către Vestul Europei.

Nicio explicație oficială pentru exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream

Exploziile de la gazoductele Nord Stream reprezintă în continuare unul dintre cele mai mari mistere de la declanșarea războiului din Ucraina, mai multe investigații de presă independente ajungând la concluzii diferite.

Cel mai recent, cotidianul american The Washington Post a scris în noiembrie anul trecut, citând surse anonime despre care afirma că sunt familiare cu subiectul, că actul de sabotaj ar fi fost ordonat de un colonel ucrainean cu aprobarea generalului Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor Kievului.

O amplă investigație realizată de jurnaliști de la toate societățile de radiodifuziune din țările nordice a sugerat însă în primăvara anului trecut că exploziile de la gazoductele Nord Stream ar putea avea legătură cu „flota fantomă” pe care Rusia o desfășoară în Marea Nordului.

Rusia a acuzat pe rând Marea Britanie, Statele Unite și Ucraina că au orchestrat exploziile și a deplâns că nu a fost invitată la o investigație internațională care să arate ce le-a cauzat.

Urmărește ultimele evoluții din a 714-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.