Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni împotriva prezentatorului TV american Tucker Carlson în condițiile în care blocul comunitar a sancționat deja numeroase persoane considerate propagandiști ai Moscovei, au declarat mai mulți eurodeputați pentru revista Newsweek, citată de Ukraîinska Pravda.

Tucker CarlsonFoto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia Images

Influentul eurodeputat Guy Verhofstadt, un fost premier al Belgiei și lider al familiei europene ALDE, este printre cei care propun ca UE să exploreze posibilitatea interzicerii accesului lui Carlson în spațiul comunitar, afirmând că acesta este un „propagandist” al lui Vladimir Putin.

„Întrucât Putin este un criminal de război și UE îi sancționează pe toți cei care îl ajută în acest efort, pare logic ca Serviciul European de Acțiune Externă (EAS) să examineze și acest caz”, a declarat el pentru Newsweek.

EAS reprezintă brațul diplomatic al UE, orice propunere de a introduce o persoană sau entitate juridică pe lista de sancțiuni a blocului comunitar trecând inițial prin această instituție. În cazul în care EAS consideră suficient de convingătoare dovezile, ea transmite mai departe propunerea Consiliului European, cel care ia deciziile finale privind impunerea de sancțiuni.

Eurodeputatul Urmas Paet, un fost ministru de externe al Estoniei, s-a pronunțat și el în favoarea penalizării lui Carlson, lansând acuzații dure la adresa jurnalistului american.

„În primul rând ar trebui amintit că Putin nu este doar președintele unei țări agresoare, ci și că el este dat în urmărire de Curtea Penală Internațională și acuzat de genocid și crime de război. Carlson vrea să ofere cuvântul cuiva acuzat de crime și genocid. Acest lucru este greșit”, a afirmat eurodeputatul eston pentru Newsweek.

Prezentatorul TV american, acuzat că face propagandă „celui mai odios” regim din Europa

„Dacă Putin are ceva de spus el trebuie să o spună în fața Curții Penale Internaționale. În același timp, Carlson nu este un jurnalist adevărat întrucât și-a exprimat în mod clar simpatia față de regimul rusesc și Putin și a criticat constant Ucraina, victima agresiunii ruse”, a adăugat el.

„Așadar, poți ajunge pe lista de sancțiuni pentru asemenea propagandă făcută unui regim criminal”, a subliniat fostul ministru de externe al Estoniei, adăugând la rândul său că o eventuală penalizare a lui Carlson ar viza o interdicție ca acesta să poată intra în țările membre ale UE.

Luis Garicano, un fost eurodeputat spaniol, a declarat și el că o astfel de măsură ar fi plauzibilă.

„El (n.r. Carlson) nu mai este un om de știri, ci un propagandist pentru cel mai odios regim de pe solul european și cel care este cel mai periculos pentru pacea și securitatea noastră”, a declarat acesta, în prezent profesor la London School of Economics.

Carlson a confirmat marți noaptea că se află în Rusia pentru a-i lua un interviu președintelui Vladimir Putin, după ce informații potrivit cărora el a ajuns la Moscova au apărut pe rețelele de socializare încă de la începutul lunii februarie.

Kremlinul a negat inițial că ar avea informații despre acest subiect.

Carlson, considerat un vector al propagandei ruse în SUA

După izbucnirea războiului din Ucraina prezentatorul TV a fost acuzat de răspândirea propagandei ruse, comentariile făcute de acesta în timpul emisiunii sale fiind pe larg preluate și traduse de presa de stat de la Moscova.

Valeriu Pașa, un expert în dezinformare la organizația anticorupție WatchDog.MD, a declarat într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Insider în aprilie 2022 că prezentatorul TV american ar fi interzis în Rep. Moldova din cauza comentariilor sale pro-ruse.

Carlson a fost acuzat că a promovat multe dintre liniile de propagandă ale Kremlinului înainte ca președintele rus Vladimir Putin să declanșeze „operațiunea militară specială” pe 24 februarie, întrebându-se, printre altele, de ce Statele Unite ar trebui să țină Ucrainei în locul Rusiei, „care este o țară mult mai mare”.

El a declarat chiar că „ține cu Rusia” în disputa cu Ucraina, difuzarea unor segmente din monologurile sale devenind ceva comun pentru televiziunile rusești încă din luna martie a anului trecut. Printre altele, el a pus ulterior sub semnul îndoielii ajutoarele militare acordate de guvernul american Ucrainei și a acuzat Kievul că persecută creștinii din țară.

Tucker Carlson l-a comparat pe Zelenski cu managerul unui club de striptease

Comentând prima vizită efectuată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite, în decembrie 2022, Carlson l-a comparat pe acesta cu „managerul unui club de striptease” și cu escrocul crypto Sam Bankman-Fried, condamnat între timp pentru prăbușirea platformei de tranzacționare FTX.

„Țineți minte când Sam Bankman-Fried a apărut în Washington purtând un tricou și vorbind baliverne și toate geniile autodeclarate l-au declarat pe el un erou? Mass-media, Congresul, Casa Albă, toți l-au iubit pe acest tip micuț ciudat numit Sam Bankman-Fried. Vă mai amintiți de asta?”, își întreabă retoric Carlson spectatorii.

„Cumva ni s-a amintit de asta astăzi când președintele Ucrainei a sosit la Casa Albă îmbrăcat ca managerul unui club de striptease și a început să pretindă bani”, a mai spus Carlson în deschiderea emisiunii sale de după primirea lui Zelenski de către președintele Joe Biden.

După ce a fost concediat de Fox News, Carlson a fost invitat de Russia Today să lucreze la această televiziune interzisă în UE la scurt timp după începerea invaziei din Ucraina.

Anul trecut el a efectuat o vizită în România pentru a-i lua un interviu milionarului britanic Andrew Tate, acuzat de autoritățile române de trafic de persoane.

Urmărește ultimele evoluții din a 714-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.