Un analist moldovean specializat în dezinformare afirmă că Tucker Carlson, cel mai urmărit prezentator al televiziunii conservatoare american Fox News, ar fi interzis în Republica Moldova din cauza propagării propagandei rusești, relatează Insider.

Tucker Carlson era cel mai urmarit prezentator al Fox NewsFoto: Captura video

„O s-o spun pe șleau: Tucker Carlson ar fi interzis în Moldova”, afirmă Valeriu Pașa, expert în dezinformare la organizația anticorupție WatchDog.MD, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Insider din biroul său de la Chișinău.

Carlson a fost acuzat că a promovat multe dintre liniile de propagandă ale Kremlinului înainte ca președintele rus Vladimir Putin să declanșeze „operațiunea militară specială” pe 24 februarie, întrebându-se, printre altele, de ce Statele Unite ar trebui să țină Ucrainei în locul Rusiei, „care este o țară mult mai mare”.

El a declarat chiar că „ține cu Rusia” în disputa cu Ucraina, Newsweek relatând la începutul lunii martie că că difuzarea unor segmente din monologurile lui Carlson au devenit ceva comun pentru televiziunile rusești, notând că acesta este prezentat ca fiind pro-Rusia și un simpatizant al președintelui Vladimir Putin.

Tucker Carlson, un favorit al Kremlinului

La sfârșitul lunii februarie televiziunile de stat rusești au început să redifuzeze emisiunea lui Carlson cu subtitrări în limba rusă, el fiind ulterior și dublat în unele segmente difuzate de mass-media Kremlinului.

Carlson și-a temperat discursul după ce amploarea agresiunii rusești în Ucraina a devenit evidentă însă a preluat în luna martie teoria conspirației promovată de Kremlin potrivit cărora în Ucraina ar exista laboratoare biologice finanțate de Statele Unite.

Prezentatorul Fox News a acuzat într-una din emisiunile sale că Pentagonul minte în privința acestui subiect, monologul său fiind transcris și publicat pe site-ul Fox News.

Câteva zile mai târziu, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a lăudat Fox News pentru modul în care relatează despre războiul din Ucraina.

Republica Moldova, țintă a propagandei rusești

Valeriu Pașa afirmă că deoarece Rep. Moldova este o țară în care se vorbește și limba rusă, este important ca autoritățile să reglementeze emisiunile TV pentru a echilibra terenul între canalele mass-media cu adevărat independente și cele finanțate de guverne străine.

El argumentează că discuția nu este doar una legată de libertatea de exprimare versus cenzură și că invazia Rusiei în Ucraina nu trebuie privită cu naivitate.

Expertul spune că „știrile” difuzate de presa de stat a Kremlinului nu sunt de fapt deloc știri: prezentatorii neagă constant atrocitățile comise de forțele armate rusești în Ucraina și au interzis inclusiv să folosească termenul „război” în loc de „operațiune militară specială”.

Acesta amintește cum jurnaliștii independenți din Rusia sunt încarcerați sau agresați în public.

„Acum există un război. Rusia este agresorul”, explică Pașa, afirmând că mass-media rusească este „doar o extensie a forțelor armate” ale Moscovei.

Interviul acordat de acesta jurnaliștilor americani de la Insider vine în contextul exploziilor ce au avut loc în Transnistria în ultimele zile, despre care numeroși analiști cred că au fost puse în scenă pentru a atrage regiunea separatistă din Rep. Moldova în războiul din Ucraina.