Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a declarat miercuri că Rusia va fi nevoită să poarte un război „asimetric” în cazul unui conflict militar cu NATO și că acesta va însemna „sfârșitul tuturor”, relatează Lenta.

Dmitri Medvedev la o intalnire cu oficiali militariFoto: Ekaterina Shtukina / AP / Profimedia

Medevedev a scris într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram că declarațiile politicienilor occidentali despre „un conflict militar iminent” cu Moscova „sunt foarte periculoase” și că Rusia „a spus în repetate rânduri că nu are astfel de planuri”.

Fostul președinte și prim-ministru al Rusiei a mai notat că liderii țărilor NATO, vorbind despre perspectiva unui război cu Rusia, încearcă să distragă atenția alegătorilor de la cheltuielile de mai multe miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.

„La urma urmei, sume uriașe de bani sunt cheltuite nu pentru rezolvarea problemelor sociale din aceste state, ci pentru un război într-o țară pe cale de moarte, care este străină de contribuabili, a cărei populație a fugit prin Europa și terorizează locuitorii locali”, a spus el.

Fostul președinte al Rusiei vorbește de „sfârșitul” omenirii în cazul unui război Rusia-NATO

Medvedev a avertizat că, în cazul în care va izbucni un război între Rusia și NATO, el „nu va urma scenariul operațiunii militare speciale din Ucraina: nu va fi luptat în tranșee folosind artilerie, vehicule blindate și drone”.

Oficialul rus a admis totodată că potențalul militar al Rusiei și cel al NATO „sunt incomparabile”, afirmând că bugetul militar total al țărilor occidentale poate ajunge la 1,5 trilioane de dolari.

Mevdedev a amenințat că, prin urmare, răspunsul Moscovei va fi asimetric, cu rachete balistice și de croazieră armate cu „focoase speciale”, o referință la arsenalul nuclear al Rusiei, cel mai mare din lume.

„Aceasta este chiar Apocalipsa. Sfârșitul tuturor”, a scris el, folosind timpul prezent pentru a sublinia gravitatea unui potențial conflict de acest fel în viitor. Oficialul rus a adăugat că liderii occidentali ar trebui să le spună alegătorilor lor „adevărul” și să le explice „ce se va întâmpla cu adevărat”, nu „să mintă în legătură cu pregătirea lor pentru un război cu Rusia”.

Dmitri Medvedev a amenințat în mod repetat după declanșarea războiului din Ucraina că Rusia și-ar putea folosi armele nucleare împotriva Occidentului și a unor state din vecinătatea sa, însă noile sale comentarii vin după ce oficiali din mai multe țări europene au avertizat cu privire la posibilitatea unei escaladări militare între Moscova și state membre ale NATO.

Polonia, Germania, România, printre țările care au avertizat despre pericolul unui război cu Rusia

Lunea aceasta ministrul polonez al apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a devenit ultimul oficial din Europa care a avertizat că țara sa trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.

„Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi”, a declarat Kosiniak-Kamysz.

El a făcut comentariul într-un interviu acordat ziarului polonez Super Express, după ce a fost întrebat dacă el consideră posibilă în final o înfrângere militară a Ucrainei în faţa Rusiei şi o invadare ulterioară a Poloniei într-un asemenea scenariu.

Kosiniak-Kamysz a ţinut să adauge că nu a „spus aceste cuvinte din senin”, ci le-a cântărit cu atenţie înainte. El a mai menţionat că ministerul pe care-l conduce a început să facă paşi concreţi pentru a se pregăti pentru ameninţarea despre care a vorbit, examinând inclusiv lacunele în aprovizionarea armatei cu echipamente militare.

Comentariile făcute luni de Kosiniak-Kamysz au venit după ce mai mulți oficiali de rang înalt din țări precum Marea Britanie, Germania, Suedia sau Olanda au avertizat că țările lor și UE trebuie să fie pregătite pentru un conflict cu Rusia.

Generalul Gheorghiță Vlad, șef al Statului Major al Apărării de la București, a lansat un avertisment asemănător chiar vinerea trecută.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat însă că nu este cazul să ne pregătim pentru un război cu Rusia și a dat asigurări în mod repetat că un asemenea scenariu nu este plauzibil.

Urmărește ultimele evoluții din a 714-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.