Noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, aflat în funcție din noiembrie 2023, avertizează că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente. El s-a declarat „mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”. „Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a spus șeful Armatei, la Europa Liberă. Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, întrebat despre aceste declarații, spunând că „România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război”.

Noul sef al Armatei Romane, general Vlad GheorghițăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat, într-un interviu la Europa Liberă, dacă este cazul ca civilii din România să se pregătească pentru un eventual conflict cu Rusia, Statului Major al Apărării a spus că Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație, fiind „un război al Rusiei cu lumea democrată”.

  • „Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.
  • Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest.
  • Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a afirmat șeful Armatei Române.

„Este un moment T0, în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației”

El a spus că este necesară adoptarea rapidă a unei legi care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma sau să-și facă o decontaminare, subliniind că renunțarea la obligativitatea serviciului militar „a adus un deficit nu doar pentru România, ci pentru toate țările din NATO”:

  • „Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani - zic, destul de buni - încercăm să schimbăm acest sistem un pic. (...)
  • Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar.
  • Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului. (...)
  • Vă dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri și s-au înscris în acest program 8.000 de tineri.
  • Un sistem similar trebuie să adopte și România. Să ne adresăm celor care doresc să învețe să tragă cu arma, să orienteze într-un mediu dificil, să supraviețuiască într-un mediu dificil, să știe să se protejeze împotriva armelor chimice, să-și facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învățate și achiesate de doritori”.

Referindu-se la proiectul de lege depus în Parlament, șeful Armatei a spus că el crede că acesta „va fi luat în discuție cu prioritate după ce se trece de acest val de alegeri consecutive”: „Eu mi-aș dori să se întâmple anul acesta, dar sunt puțin îngrijorat”.

Întrebat, în interviul acordat Europa Liberă, de ce este important să se întâmple anul acesta și de ce este îngrijorat, generalul Gheorghiță Vlad a răspuns că toate țările NATO și toată Europa sunt în postura de a cumpăra timp:

  • „Timpul este o resursă prețioasă și cred că nu trebuie irosită nicio secundă.
  • Este un moment T0, în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației și nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”.

„Imaginați-vă o persoană la 50 de ani cu o raniță de 80 de litri în spinare”

Potrivit generalului Gheorghiță Vlad, în Armata României există în jur de 80.000 de militari profesioniști, față de în jur de 120.000, cât ar fi necesar. 6.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023.

El a spus că baza de rezerviști a rămas la nivelul anului 2007, ceea ce înseamnă că este vorba despre oameni de 48-50 de ani:

„Este foarte îmbătrânită (baza de rezerviști -n.r.) pentru luptă. Imaginați-vă o persoană la 50 de ani, cu un sac de spate, o raniță, cum este cunoscut popular, de 80 de litri în spinare”.

„Ciolacu: România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război”

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, joi, întrebat despre aceste declarații ale șefului Armatei, spunând că „România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război”:

  • „România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important și vedeți ce desfășurare de forțe și de militari din toată Europa și mai ales din SUA sunt pe teritoriul României, și poliție aeriană...
  • Deci haideți să stăm liniștiți că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm”.

Iohannis: România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum ca parte a NATO

Tot joi, președintele Klaus Iohannis a spus, întrebat despre cum evaluează România pozițiile aliate și occidentale privind scenariul unui conflict cu Rusia, că „România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum ca parte a NATO”.

  • „Toate aceste chestiuni în NATO sunt discutate permanent și, atunci când avem întâlniri la nivel înalt, luăm decizii care au impact pe o perioadă mai lungă.
  • Nu cred că e momentul să intrăm acum în anumite detalii despre ce zic unii, ce zic alții. Aceste lucruri se analizează și decizia se ia de noi toți împreună, nu se iau decizii așa, pe sărite, că cineva vine cu o idee.
  • Asta e bine de știut. NATO s-a dovedit a fi organizație solidă, foarte puternică, cea mai puternică alianță militară de când se fac alianțe militare pe Pământ, iar România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum ca parte a NATO”.

Amintim că în ultima perioadă tot mai mulți lideri europeni și de la vârful NATO au vorbit public despre extinderea războiului cu Rusia la nivel european.

CITEȘTE ȘI:„Avem nevoie de un Schengen militar”. Acord semnat de trei mari state pentru transfer rapid de trupe și echipament militar pe flancul estic al NATO