Preşedintele PNL Gorj, senatorul Ion Iordache, a condamnat „abuzurile” funcţionarilor ANPC aduşi din alte judeţe „ca să hărţuiască'” antreprenorii din judeţ, el precizând într-o postare pe Facebook că angajaţii instituţiilor de control ale statului fac exces de zel.

Horia Constantinescu, presedinte ANPCFoto: AGERPRES

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PNL Gorj şi adresat Ministerului Economiei, în speţă Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorului, Ion Iordache precizează că mai mulţi funcţionari ANPC, delegaţi în această perioadă în Gorj, vor să închidă mai multe locaţii pentru motive superficiale, fără să ţină cont de pagubele produse economiei judeţului, notează Agerpres.

„Conducerea PNL Gorj condamnă ferm abuzurile funcţionarilor ANPC aduşi din alte judeţe să hărţuiască antreprenorii gorjeni! Angajaţii instituţiilor de control ale statului, care fac exces de zel în ultimele zile, ar trebui să ştie că rolul lor este, în primul rând, PREVENŢIA. Funcţionari ANPC, delegaţi în Gorj, vor să închidă mai multe locaţii din judeţul nostru pentru motive superficiale, fără să ţină cont de pagubele produse economiei judeţului. Regulile trebuie respectate, sănătatea oamenilor este pe primul loc, dar aici vorbim despre exces de zel şi abuz", se arată în postarea semnată de liderul PNL Gorj.

Iordache solicită Ministerului Economiei şi conducerii ANPC măsuri urgente pentru protejarea mediului de afaceri gorjean.

„Drept urmare, solicităm Ministerului Economiei şi conducerii centrale ANPC măsuri urgente de protejare a mediului de afaceri şi cercetarea abuzurilor de care sunt acuzaţi aceşti funcţionari. Instituţiile statului trebuie să înceteze cu abordarea antreprenorilor ca şi cum ar fi infractori!", mai spune preşedintele PNL Gorj.

Declaraţiile sale vin la câteva zile după ce comisarii de la Protecţia Consumatorilor Gorj au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remediere pentru nouă unităţi din staţiunea montană Rânca, în urma unor controale efectuate la 11 operatori economici din zonă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri, în cursul zilei de joi au fost desfăşurate acţiuni de control în cadrul Comandamentului de iarnă în staţiunea Rânca, fiind verificaţi 11 operatori economici.

„Principalele abateri constatate: (...) nerespectarea condiţiilor de depozitare alimente recomandate de producător; produse şi materii prime lipsite în totalitate de elemente de identificare-caracterizare necesare determinării conformităţii acestora; materii prime în afara datei limită de consum (expirate); legume, fructe depreciate; saltele murdare/pătate; camere neigienizate corespunzător", a transmis, potrivit comunicatului de presă, coordonatorul Comandamentului, Alin Gubandru.

Astfel, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remediere pentru nouă unităţi, a fost propusă închiderea temporară a unităţii pe o perioadă de cel mult şase luni pentru un operator economic şi au fost oprite definitiv de la comercializare produsele neconforme.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat pentru G4Media că este al doilea an în care liberalii din Gorj acuză nspectorii de abuzuri și le-a transmis că le poate pune la dispoziție fotografiile și constatările de la pensiunile din Rânca.

Controale la pensiuni după tragedia de la Ferma Dacilor

Șeful ANPC, Horia Constinescu, a solicitat comisarilor din întreaga ţară să verifice dacă operatorii economici, care activează în sectorul HORECA, deţin toate autorizaţiile necesare şi obligatorii în raport cu activitatea pe care o desfăşoară, conform Agerpes.

„Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a analizat întreaga situaţie creată în urma incidentelor nefericite petrecute în ultima perioadă, în sectorul HORECA. Astfel, în contextul derulării acţiunilor de control de către 'Comandamentul de iarnă 2023-2024' - structură special creată de ANPC, în mod tradiţional, anual, pentru a supraveghea activitatea din zonele turistice, în care consumatorii îşi petrec vacanţa de iarnă, pe teritoriul României - conducerea ANPC a solicitat, prin grupurile de comunicare internă ale instituţiei, comisarilor din întreaga ţară şi mai ales celor angrenaţi în structurile Comandamentului, să verifice dacă operatorii economici, care activează în sectorul HORECA, deţin toate autorizaţiile necesare şi obligatorii în raport cu activitatea pe care o desfăşoară”, potrivit unui comunicat al instituţiei.

În situaţiile constatate ca fiind neclare, care necesită lămuriri suplimentare sau în care se ridică semne de întrebare, ANPC urmează să formuleze adrese către autorităţile emitente, pentru a le fi adusă la cunoştinţă starea de fapt.

Solicitarea șefului ANPC vine în contextul în care un incendiu de proporţii a izbucnit în a doua zi de Crăciun la Ferma Dacilor din comuna prahoveană Gura Vadului, sat Tohani.

Opt trupuri carbonizate, inclusiv al fiului lui Cornel Dinicu, patronul de facto al pensiunii, au fost găsite în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor, victimele fiind identificate pe baza probelor ADN.

O anchetă penală este în desfăşurare, iar anchetatorii spun că nu se exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), însă probele de până acum nu au relevat indicii care să confirme o incendiere intenţionată.

Horia Constantinescu se consideră o țintă a presei după ce mai multe publicații au scris în ziua în care pensiuna a ars despre prietenia de peste 30 de ani care îl leagă de Cornel Dinicu.

Șeful ANPC a evitat inițail să comenteze pentru Europa Liberă „prietenia de 31 de ani” cu patronul de la Ferma Dacilor. Ulterior, a postat pe Facebook un mesaj lung în care se plânge că i se transferă vina altor autorităţi „numai pentru că dă bine”, lucru care i se pare „jenant”.

Ultimul control făcut de ANPC la Ferma Dacilor a fost în anul 2017, în colaborare cu DSVSA Prahova, în urma unei reclamații, potrivit Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor. s

Ce spunea Horia Constantinescu de Ferma Dacilor

„Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați. Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public”, scria președintele ANCP pe Facebook în luna octombrie.

„Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani. Cunosc acest proiect, încă din 2007, de când era o simplă idee. Dacă fiecare dintre noi s-ar gândi la produsele românești, măcar jumătate din cat o fac producătorii, acestea ar avea o șansă mult mai mare, în fața celor străine. Vă pot spune, cu mâna pe inimă, că jumări, ca aici, nu găsiți nicăieri, în lume. Brânzeturile sunt producție proprie, ca de altfel 99 la sută dintre produse”, scria Horia Constantinescu, președintele ANPC.

„Această reclamă este în schimbul prieteniei, recunoașterii meritelor și faptului că prietenul meu pune România în farfurie.”, mai scria Constantinescu.

Horia Constantinescu, la șefia ANPC de mai multe ori

Horia Constantinescu, membru PSD, este nașul de cununie al fiului cel mare al fostului prim-ministru Adrian Năstase, Andrei.

El a mai fost șeful ANPC în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă. În noiembrie 2019, Horia Constantinescu a fost eliberat din funcție, în baza unei decizii a premierului Ludovic Orban.

A fost repus în funcție, în 2022, în mandatul de prim-ministru al șefului PNL Nicolae Ciucă.

Ca șef al OPC Constanța, Horia Constantinescu s-a remarcat prin controale televizate și zgomotoase, la diverse restaurante de pe Litoral.