Guvernul rus a acceptat propunerea Ministerului rus de Externe de a denunța acordul privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don. Ordinul corespunzător a fost semnat de premierul Federației Ruse, Mihail Mișustin, scrie agenția Tass.

Nori deasupra KremlinuluiFoto: Vlad Karkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În conformitate cu articolul 37 din Legea federală „Cu privire la tratatele internaționale ale Federației Ruse”, acceptați propunerea Ministerului rus al Afacerilor Externe de a denunța acordul dintre guvernul Federației Ruse și guvernul României privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don din data de 22 septembrie 2005”, se arată în documentul publicat pe portalul oficial de internet al informațiilor juridice.

Ministerul rus de Externe a fost însărcinat să notifice părții române decizia luată, mai notează Tass.

Hotărârea de Guvern prin care Consulatul generl fusese deschis a apărut în 2004, când premier era Adrian Năstase și avea prevăzute 5 posturi: 1. consul general; 2. consul; 3. funcţionar consular; 4. secretar dactilo-contabil și 5. şofer intendent.

Decizia Moscovei vine în contextul în care relaţiile dintre România şi Rusia au devenit extrem de tensionate după ce Rusia a invadat Ucraina, în 24 februarie 2022, Bucureștiul condamnând vehement agresiunea rusă.

În 8 iunie, Ministerul de Externe al României a anunțat deciziei autorităţilor de la Bucureşti de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă. Astfel, numărul total de posturi diplomatice şi tehnico-administrative ale Federaţiei Ruse din România a fost redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%, preciza MAE.

La începutul lunii august, Moscova a introdus, ca represalii, cote pentru numărul de membri ai personalului instituţiilor diplomatice şi consulare ale României în Rusia.

„Luând în considerare politica neprietenoasă dusă cu consecvenţă de autorităţile române faţă de Federaţia Rusă, îndreptată inclusiv spre crearea unor obstacole artificiale şi prin nimic justificate în calea funcţionării reprezentanţei diplomatice şi a instituţiei consulare ale Rusiei în România, MAE (rus) îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare de răspuns, adecvate situaţiei create ca rezultat al acţiunilor Bucureştiului”, anunța atunci Ministerului de Externe de la Moscova.

CITEȘTE ȘI: