Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, i-a lăudat într-un interviu acordat presei de stat de la Moscova pe politicienii români care participă la evenimentele organizate de ambasada rusă la București, notând în mod special „excepția AUR” din politica românescă, relatează Radio România Actualități.

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la BucurestiFoto: AGERPRES

Kuzmin a fost intervievat de TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, după ce autoritățile de la București au anunțat mai devreme în cursul lunii iunie că au decis limitarea prezenței diplomatice ruse pe teritoriul țării noastre, presa de la Moscova amintind de asemenea că în februarie România a suspendat activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București.

Întrebat de TASS despre ultima recepție organizată de ambasada rusă de la București, cu ocazia sărbătoririi Zilei Rusiei pe 12 iunie, și invitații prezenți, Kuzim a răspuns că în „elita politică românescă există un consens proatlantic și proeuropean destul de larg”.

„Dar dacă conducerea politică adoptă o poziție clar neprietenoasă față de Rusia, atunci există și alte opinii în societate. Românii care fac afaceri, urmăresc politica sau sunt interesați de viața culturală apreciază mult mai realist importanța relațiilor de bună vecinătate cu Rusia. Din păcate, acest pragmatism se manifestă foarte slab la nivel politic”, a spus el.

„Doar deputații individuali sunt capabili să-și ridice vocea în Parlament, iar când încep să vorbească despre interese naționale, începe 'coșmarul' - sunt acuzați că sunt 'agenți ai Kremlinului'”, a deplâns Valeri Kuzmin, notând totuși că „există o excepție aici: la ultimele alegeri parlamentare, Alianța naționalistă pentru Unirea Românilor (AUR)”, despre care amintește că a reușit să intre pe neașteptate în parlament la ultimele alegeri.

„În timp ce cercurile politice românești vorbeau deja deschis despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial - SUA, acest partid a început să vorbească cu voce tare despre interesele naționale, deși într-un mod foarte aparte 'româno-unionist', aşa cum este adesea numit”, a explicat el pentru TASS.

„În concluzie, voi spune că întrebarea dacă sentimentele realiste din societatea românească pot influența relațiile interstatale rămâne deschisă”, a mai punctat ambasadorul Rusiei în România.

Valeri Kuzmin spune că România este o țară „rusofobă”

Întrebat de jurnaliștii de la TASS despre așa-zisa „rusofobie românescă” și despre faptul că „mulți” din țara noastră „încearcă să prezinte Rusia ca pe un duşman istoric al României”, Kuzmin a răspuns că „rusofobia chiar există în România și are rădăcini geopolitice foarte concrete”.

„În secolele XVIII-XIX, Rusia s-a străduit să ajungă la mări calde pentru a asigura trecerea nestingherită a navelor comerciale pe piețele mondiale. Interesele rusești au coincis sau au fost apropiate de cele românești, întrucât, prin lupta cu Imperiul Otoman, Rusia a deschis calea şi pentru viitoarea independență a României”, a adăugat el.

„Contele Pavel Kiselev, care a condus principatele dunărene, în numele căruia a fost numit şi bulevardul unde se află astăzi Ambasada Federației Ruse, a realizat apoi reforme greu posibile chiar în Rusia, pentru că au mers mult mai departe decât permitea autocrația. Totuși, după războiul Crimeii, elita română a făcut o alegere în favoarea Franței lui Napoleon al III-lea, care s-a comportat față de Rusia ca un rival geopolitic”, a continuat el cu lecția de istorie.

Kuzmin a susținut apoi că „principalul lucru este că Rusia nu a venit niciodată pe pământ românesc ca o cuceritoare, nu a comis niciodată crime de război, atrocități nebunești, asemănătoare cu cele pe care trupele române le-au comis pe teritoriul Uniunii Sovietice”.

„Amintiți-vă doar de masacrul evreilor de la Odesa, de care este responsabil regimul Antonescu... Și totuși, bunele tradiții de simpatie, prietenie, rudenie spirituală pe baza ortodoxiei au existat și mai există”, a îndemnat el, adăugând însă că acestea „acum sunt distorsionate de straturile geopolitice recente și, din păcate, nu văd încă forțe în România care ar îndrăzni să ridice vocea în favoarea restabilirii adevărului istoric despre relațiile noastre”.

Ambasadorul Rusiei spune că relațiile dintre București și Moscova sunt „aproape zero”

Chestionat de jurnaliștii ruși cu privire la orientarea geopolitică a țării noastre, Kuzmin a declarat că „România este orientată spre Washington, subliniind parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și încercând să ia în acest parteneriat poziția unui reprezentant de încredere al hegemonului în regiunea Mării Negre”.

„Politica neprietenoasă, și în ultimii ani, deschis ostilă a NATO și a SUA față de Rusia este percepută în România complet necritic, fără a ține cont de modul în care aceasta poate afecta relațiile bilaterale. Tratatul de relații de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și România din 2003 s-a transformat, de fapt, într-o declarație de bune intenții”, a deplâns ambasadorul rus.

„Relațiile interstatale sunt la un nivel apropiat de zero. Dar Rusia și România nu își pot schimba poziția geografică și, prin urmare, trebuie să se pornească de la anumite valori constante. Rusia consideră că relațiile reciproce pot fi restabilite pe această bază”, a adăugat acesta.

„Prin urmare, muncim și dacă va fi lumină la capătul tunelului depinde nu numai de noi. Dar eu sunt convins că, așa cum nu putem schimba geografia, nu putem schimba soarta istorică a relațiilor reciproce și, într-o zi, aceasta se va îndrepta. Probabil, mulți mă vor acuza de optimism excesiv, dar totuși, așa cred”, a conchis el.

Urmărește ultimele evoluții din a 484-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.