Ziarul Gazeta Sporturilor a fost oprit fără ca publicul și nimeni din redacție să fie anunțat, conform jurnaliștilor GSP. Ei spun că au aflat că astăzi, 1 noiembrie 2023, a fost tipărit ultimul număr. Gazeta ar fi împlinit în 2024 un secol de existență neîntreruptă. În anunțul oficial transmis miercuri pe e-mail angajaților GSP, Ringier spune că renunță la 9 posturi, printre care și cel al editorului coordonator, Cătălin Tolontan, care rămâne doar la Libertatea.

Ultimul număr al ediției tiparite a GSP, 1 noiembrie 2023Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Decizia închiderii ediției tipărite și renunțării la Tolontan vine la trei luni de la plecarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorul-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 de ziariști au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul GSP, în favoarea caselor de pariuri.

Compania a trimis un email către angajați în care spune că „din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică. Consecința acestor transformări este inchiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore”, conform jurnaliștilor de la GSP.

În e-mail, angajaților li se transmite că redacțiile GSP și Libertatea vor fi despărțite, Gazeta urmând să se mute „la începutul lui noiembrie”. Despre Cătălin Tolontan, Ringier susține că „se va concentra doar pe Libertatea”.

„Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică”

Mesajul integral primit miercuri pe e-mail de către redacție, conform jurnaliștilor GSP:

„Decizia de a renunța la ediția tipărită a Gazeta Sporturilor a fost luată pe baza a numeroase analize”

  • „Gazeta Sporturilor mizează pe digital: brand-ul GSP renunță la ediția tipărită și semnează un acord cu SNTV, cel mai important furnizor de conținut video în materie de sport, pentru o nouă etapa, exclusiv digitală - era GSP.ro.
  • Din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică. Consecința acestor transformări este inchiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore. Concomitent cu inchiderea diviziei de print a Gazeta Sporturilor, RSMG își afirma decizia clară de a se concentra 100%, în viitor, pe platforma digitală GSP.ro.
  • Această schimbare strategică reflectă evoluțiile recente, din industria media globală, și este în conformitate cu manualul de acțiune al RSMG. Institutul Reuters menționa, în lucrarea "Journalism, media and technology trends and predictions, 2023": "In acest an, ne putem aștepta ca mai multe ziare să renunțe la producția zilnică a variantei tipărite, din cauza creșterii costurilor de tipar și a deprecierii rețelelor de distribuție. În egala masura, este posibil să asistăm la următorul fenomen: din ce în ce mai multe titluri cu traditie vor trece la un model exclusiv online".
  • Decizia de a se concentra doar pe digital, în cazul GSP, demonstrează angajamentul RSMG de a-si adapta cât mai riguros platformele de sports media la peisajul în schimbare rapidă al presei de sport, pentru a oferi cititorilor săi valoroși informație prelucrata cu maximum de profesionalism, și acoperire jurnalistica în pas cu vremurile.
  • Ramura digitală a Gazeta Sporturilor, platforma de știri sportive GSP.ro, se dezvoltă extrem de promițător, demonstrând un mare potențial de creștere. Cu peste 65 de milioane de afisari, peste 20 de milioane de vizite și peste patru milioane de utilizatori unici pe lună, GSP.ro este deja cea mai influentă platformă media de sport din România. În comparație cu toate site-urile măsurate de SATI, GSP.ro beneficiaza de cea mai mare durata medie a timpului petrecut de utilizatori pe site.
  • În acord cu angajamentul său de evolutie constanta si diversificare a ofertei jurnalistice, GSP.ro a semnat un acord de cooperare strategică cu SNTV, serviciul de conținut sport în format video al renumitei agentii Associated Press (AP).
  • SNTV este un serviciu specializat în furnizarea de reportaje sportive premium și știri video sportive adaptate nevoilor radiodifuzorilor și editorilor digitali din întreaga lume. SNTV aduce telespectatorii mai aproape de pasiunea lor pentru sport, folosind chiar dispozitivele lor digitale. Peste 400 de companii media, din întreaga lume, folosesc conținutul SNTV - inclusiv, începând de acum, platforma GSP.ro.
  • Asadar, începand de astăzi, utilizatorii GSP.ro vor avea parte de informații de maximă acuratețe si analize de profunzime, dintr-o gamă largă de competiții, printre care Bundesliga, Cupa Angliei, Liga Portugheză, Liga Campionilor AFC și multe altele. În plus, utilizatorii GSP.ro vor avea privilegiul de a viziona rezumatele principalelor meciuri europene de baschet din Euroliga, precum și cele mai recente materiale video din campionatele NBA și NCAA. Mai mult, în curând vom fi în masura sa difuzam imagini in exclusivitate de la evenimente sportive de top din întreaga lume. Și acesta este doar începutul.
  • Decizia de a renunța la ediția tipărită a Gazeta Sporturilor a fost luată pe baza a numeroase analize. Situația economică dificila a brand-ului de presă sportivă cu o vechime de aproape o sută de ani, precum și migrarea continuă a cititorilor și a clienților de publicitate către platforma online, ne-au condus la concluzia ca e momentul sa acordăm prioritate absolută viitorului digital al Gazeta Sporturilor. Colaborarea cu SNTV este prima confirmare a forței si impactului GSP.ro. Materialele video de foarte buna calitate vor sustine intentia GSP.ro de a livra utilizatorilor sai un conținut de înalt profesionalism, ajutand echipa sa se concentreze pe nevoile celor mai exigenți fani ai sportului.

„Desființarea ediției tipărite a Gazeta Sporturilor este însoțită de desființarea a nouă posturi”

  • Desființarea ediției tipărite a Gazeta Sporturilor este însoțită de desființarea a nouă posturi. Modificările de personal se referă exclusiv la poziții direct legate de producția și distribuția ediției tipărite a Gazeta Sporturilor.
  • Cătălin Tolontan, în prezent coordonator editorial atât pentru Gazeta Sporturilor, cât și pentru Libertatea, nu se va mai ocupa de Gazeta Sporturilor și se va concentra doar pe Libertatea, începând cu 1 noiembrie. Noua organizare a GSP.ro va fi substanțial mai flexibilă și 100% în slujba noii abordări a RSMG, aceea digitală.
  • În plus, echipa editorială a GSP.ro se va muta într-un nou spațiu de birouri, la începutul lunii noiembrie, semn clar al debutului unei noi etape, cea digitală. Acest demers nu numai că marchează deschiderea unui nou capitol, dar pune în valoare și obiectivul ambițios de a poziționa GSP.ro ca pe un brand inovator, de digital sports media”.

Scandalul Libertatea - GSP vs managementul Ringier

Reamintim că redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin, a fost îndepărtat de patronatul elvețian, în 3 octombrie, iar redacțiile GSP și Libertatea au acuzat presiuni făcute în legătură cu clienți de publicitate, în acest caz firme de jocuri de noroc.

95 de jurnaliști de la GSP și Libertatea au publicat atunci un document-protest în care au acuzat ingerințe editoriale repetate ale unora dintre managerii de top ai Ringier Sports Media Group și dorința acestora de a schimba procedurile de lucru în favoarea firmelor de pariuri care sunt clienți de publicitate, ingerințe refuzate de redacția Gazetei Sporturilor.

În scrisoarea lor de protest, jurnaliștii Libertatea-GSP au făcut public inclusiv un citat dintr-un email din 20 octombrie 2022, în care un manager din Ringier Sports Media Group și acționar GSP a scris responsabililor editoriali că „voi îmi spuneți, cu mândrie, că «Separarea editorialului de comercial este respectată 100% în redacțiile noastre». Ei bine, eu văd o mare problemă cu asta, dar așa cred eu”

Totodată, cele două redacții au publicat și sesizarea scrisă pe care au înaintat-o pe 28 august către conducerea grupului-mamă Ringier. Întâlnirea a avut loc la Zurich, iar cererea oficial înaintată conducerii grupului a fost să se oprească imediat presiunile venite de la unii manageri și proprietari din Ringier Sports Media Group, care au solicitat către GSP să vadă înainte de publicare articolele despre firmele de pariuri.

„Nu credem că cineva are mandat să schimbe regulile după care funcționează această uriașă companie de presă de aproape 200 de ani, iar jurnalismul în sine de și mai mult timp”, au scris jurnaliștii în solicitarea către conducerea și board-urile Ringier. În întâlnirea de la Zurich, ziariștii au descris și alte dovezi ale presiunilor împotriva independenței editoriale venite de la vârful Ringier Sports Media Group.

După apelul redacțiilor către compania-mamă Ringier, pe 2 octombrie Robert Lingg a venit la București și l-a demis pe redactorul-șef al GSP, Cătălin Țepelin, unul dintre inițiatorii principali ai apelului dus la Zurich pe 28 august.

Situația de la GSP și Libertatea a atras protestele la adresa companiei-mamă Ringier din partea mai multor organizații de protecție a independenței presei, a Consiliului Național al Audiovizualului, a Federației Internaționale a Jurnaliștilor, iar Comisia Europeană a spus că „urmărește situația din România” și că „mass-media trebuie să își poată desfășura activitatea în mod liber și independent oriunde în Uniunea Europeană”.

Ringier Sports a reacționat spunând că sunt „false acuzații, care ne lezează reputația” și că „nu a fost prezentată nicio dovadă care să le susțină”.

Ringier Sport Media Group: „Dezinformare majoră”

Mesajul integral al divizie sport Ringier:

  • „Respingem categoric dezinformarea majoră legată de presupuse ingerințe în activitatea jurnaliștilor noștri de la GSP. Lăsând la o parte falsele acuzații, care ne lezează reputația, nu a fost prezentată nicio dovadă care să le susțină.
  • Jurnaliștii noștri lucrează în conformitate cu înaltele noastre standarde de etică. Deciziile editoriale sunt luate de redactorii-șefi.
  • Discuțiile strategice între echipa editorială și cea comercială sunt o procedură comună în companiile de media din întreaga lume.
  • Plecarea recentă a lui Cătălin Țepelin, fostul redactor-șef al Gazetei Sporturilor, a fost cauzată de viziunile strategice diferite și a fost una mutuală.
  • Echipele noastre editoriale din șapte țări funcționează autonom, dar împărtășesc același angajament de a oferi conținut de calitate cititorilor noștri. Faptul că Ringier este prezentă în România de peste trei decenii, parte a unei tradiții de peste 190 de ani, arată dedicația noastră pentru libertatea editorială.
  • Acuzațiile că RSMG dictează politica editorială sunt nefondate și nu reprezintă profesionalismul jurnaliștilor noștri.
  • Jurnalismul, pentru noi, se concentrează pe fapte, claritate și analiză perspicace. Susținem principiul relevanței în toate sectoarele media. Fiind sinonim cu credibilitatea timp de 190 de ani, ne angajăm să ne menținem valorile jurnalistice și să ne servim cititorii cu autenticitate și integritate”.