Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu a fost reţinut sâmbătă dimineață pentru 24 de ore de DNA, după ce a fost prins în flagrant cu o mită de peste un milion de lei. Acesta a fost adus în jurul orei 04:00 la audieri, după ce, în prealabil, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţa acestuia din comuna vasluiană Ştefan cel Mare. Buzatu a fost dus apoi la Tribunalul Vaslui, care a emis mandat de arestare pentru 30 de zile.

Dumitru BuzatuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

20:19Procurorii DNA detaliază, în referatul întocmit cu propunerea de arestare preventivăpe numele președintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, momentul flagrantului în care liderul PSD este surprins primind mita de 1,25 milioane de lei.

19:57Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost arestat preventiv sâmbătă pentru 30 de zile.

18:15 Dumitru Buzatu a ajuns la Tribunalul Vaslui, în faţa magistraţilor care vor decide dacă va fi arestat preventiv.

Potrivit Agerpres, Buzatu a fost aşteptat la sediul Tribunalului de câţiva vasluieni nemulţumiţi, care au cerut arestarea şefului CJ.

17:18 Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, anunță că va emite la începutul săptămânii viitoare ordinul de suspendare a lui Dumitru Buzatu din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, dacă vor fi îndeplinite condiţiile.

16:13 Încă o persoană a fost reţinută sâmbătă în dosarul mitei luate de preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu. Potrivit DNA, este vorba despre un expert, acuzat şi el de luare de mită, dar şi de trafic de influenţă.

16:00 Dumitru Buzatu va fi dus în fața instanței la ora 18:00. Tribunalul Vaslui va decide asupra propunerii procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui CJ Vaslui.

15:30 DNA a postat și imagini cu mita de 1,25 milioane lei, din timpul flagrantului:

Amintim că Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant.

13:57 Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, susţine că deciziile luate de partid în ceea ce îl priveşte pe Dumitru Buzatu - reţinut de DNA pentru o mită de peste un milion de lei - şi pe membrii familiei acestuia care au legătură cu PSD nu au fost unele uşoare, dar, „până la urmă, noul PSD a decis să meargă înainte într-o formulă perfect curată şi corectă”.

13:09Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, afirmă, întrebat ce părere are despre prinderea în flagrant a preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, în timp ce primea mită suma de peste un milion de lei, că a rămas „fără cuvinte” şi că nu i-a venit să creadă când a văzut ştirile despre acesta

12:20Fosta soție a lui Dumitru Buzatu crede acesta nu este bogat și că i s-a înscenat totul / Revoltată și pe PSD pentru suspendare

Senatoarea PSD Gabriela Creţu, fosta soție a preşedintelui CJ Dumitru Buzatu - reţinut de DNA pentru o mită de peste un milion de lei şi exclus din PSD - s-a revoltat pe grupul de comunicare al senatorilor PSD după ce a fost suspendată din partid

11:12 Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat sâmbătă, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că Buzatu a fost exclus din PSD, iar fiul acestuia, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, fosta soție lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid.

09:23 Ce se spune în comunicatul DNA transmis sâmbătă dimineață:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului Buzatu Dumitru, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

  • În perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
  • În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. (...)

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”

Flagrant cu o mită de 1,25 mil. lei

El a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de sâmbătă să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Buzatu, unul dintre cei mai vechi lideri PSD și șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins în flagrant de DNA Iași pe când primea mită 1,25 milioane de lei.

Potrivit unor surse citate de ziarul Vremea Nouă ar fi vorba de o mită dată pentru continuarea drumului strategic Bârlad – Laza – Codăești.

PSD se grăbește să-l excludă din partid

Biroul Politic Naţional al PSD se reunește sâmbătă în format online şi pentru excluderea lui Dumitru Buzatu din partid. Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii, Marcel Ciolacu.

„Voi convoca mâine de urgență Biroul Politic Național în format online și voi propune colegilor excluderea domnului Dumitru Buzatu din partid. Am spus întotdeauna că în mandatul meu toleranța pentru faptele de corupție este ZERO! Iar cei care nu înțeleg acest lucru nu au ce căuta în PSD!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a confirmat informația și convocarea Biroului Politic Național.

„Nu va face bine partidului acest fapt, dar e importantă atitudinea noastră față de corupție, care este cea corectă. Marcel Ciolacu a spus mereu că nu va tolera acte de corupție”, a spus Romașcanu.

Dumitru Buzatu, un lider din garda veche a social-democraților

Dumitru Buzatu, preşedinte al CJ Vaslui, a fost reales în ianuarie în funcţia de lider al filialei judeţene a PSD Vaslui.

El susținea atunci că social-democrații nu aveau cum să „sărăcească” Vasluiul, pentru că „vasluienii au fost dintotdeauna săraci”: „Când au fost vasluienii bogați, de i-am sărăcit noi?... Să nu avem niciun fel de jenă pentru că nu am făcut niciun lucru rău”.

Buzatu este la al treilea mandat în fruntea Consiliului Județean Vaslui, având o avere care a ridicat numeroase semne de întrebare privind legalitatea.

Buzatu este din garda veche a social-democraților. El a fost ales deputat PDSR în 1992 și a avut trei mandate în Parlament, până în 2004.

Averea uriașă a Baronului PSD Buzatu

Averea baronului PSD Dumitru Buzatu, care în ultimele trei decenii a lucrat doar la stat, a crescut constant, an de an, astfel că ultima declarație de avere, depusă în 2023, în calitate de președinte rerereales al Consiliului Județean Vaslui, este un „pomelnic” interminabil de posesiuni.

Dumitru Buzatu deține sau este coprieprietar pe 10 terenuri, agricole, forestiere sau intravilane și 5 imobile, toate construite de el.

„Aparent rivale și cu crezuri politice diferite, familiile Buzatu și Bichineț dețin împreună cel puțin două terenuri uriașe la Șaru Dornei, județul Suceava. O pășune de peste două hectare (21373 mp) și o pădure de aproape trei ha (28500 mp), ambele cumpărate în perioada boomului imobiliar de la sfârșitul anilor 2000 când prețurile terenurilor, peste tot în România, explodaseră efectiv”, scria Podul.ro.

De asemenea Dumitru Buzatu are o pensie pentru limită de vârstă de 95.820 lei, dar și o pensie specială de la Parlamentul României de 73.372 de lei.