Crestinii romano-catolici si cei protestanti sarbatoresc duminica Sfintele Paste, sarbatoare care alaturi de Nasterea Domnului, este cea mai importanta si mai veche din calendar. Potrivit traditiei, in aceasta zi, pe masa fiecarui crestin de rit catolic trebuie sa fie cozonaci proaspeti, oua rosii si preparate din carne de miel. In acest an, Pastele catolic este sarbatorit cu cinci saptamini inaintea celui ortodox.

Inca de vineri, pelerinii din orasul vechi al Ierusalimului au pornit pe Via Dolorosa purtand cruci de lemn, oprindu-se in cele 14 locuri unde s-a oprit si Iisus pe acelasi drum. Altii au intrat in Biserica Sfantului Mormant sau au ajuns la piatra unde se spune ca a fost coborat Iisus de pe cruce. Credinciosi se vor aduna si la Vatican, unde Papa Benedict al XVI-lea va tine slujba de Inviere.

In ziua Invierii, preotii catedralelor catolice vor sluji de dimineata pina seara, pentru ca toti crestinii sa poata participa la sfinta liturghie. Potrivit traditiei, la aceasta liturghie credinciosii participa nu doar ca spectatori, ci vor canta si vor pune intrebari preotului care citeste pasaje din Biblie, iar la sfarsit se vor impartasi cu ostie, un fel de paine din aluat nedospit, simbolizind trupul lui Iisus Hristos.

  • Cinci saptamini intre Pastele catolic si cel ortodox

In acest an, Pastele catolic este sarbatorit cu cinci saptamini inaintea celui ortodox. Asta pentru ca cele doua biserici calculeaza data invierii Mantuitorului Iisus dupa doua calendare diferite. De-a lungul timpului au existat mai multe incercari de sincronizare a datelor, insa toate au esuat.

Traditia spune ca la primul Sinod ecumenic desfasurat la Niceea in anul 325 d.H. s-a hotarit ca Pastele sa fie praznuit in prima duminica cu luna plina de dupa echinoctiul de primavara. In cazul in care prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara cade duminica, Pastele va fi serbat in duminica urmatoare.

Pana in anul 1582, toti crestinii sarbatoreau Sfintele Paste la aceeasi data, insa Papa Grigore al VIII-lea a descoperit un decalaj de 14 zile intre calendarul iulian, intemeiat de Iulius Cezar in anul 46 i. H, si timpul real. Atunci, Papa a hotarit ca toti crestinii Bisericii Catolice sa sarbatoreasca Pastele dupa calendarul nou intemeiat de el - calendarul gregorian. De atunci, crestinii catolici sarbatoresc Invierea Domnului conform acestuia, in timp ce ortodocsi au ramas la calendarul Iulian.

Calculele celor doua momente celeste sunt si ele diferite, apusenii bazati pe luna plina ecleziastica, pe cand rasaritenii observa luna plina astronomica, la fel cum privesc si data reala a echinoxului, in timp ce catolicii se bazeaza pe o data fixa calculata din vreme pentru echinox. Luna plina ecleziastica, in acest context, este calculata din vreme conform unor tabele bisericesti, datele fiind prestabilite cu mult inainte. Ortodocsii, in schimb, urmeaza luna plina pascala, care este la o data calculata pe baza observatiilor astronomice.

  • Presedintele Traian Basescu le-a transmis un mesaj romanilor care sarbatoresc Invierea Domnului

Presedintele Traian Basescu le-a transmis, duminica dimineata, un mesaj tuturor romanilor din tara si din afara granitelor tarii care sarbatoresc Invierea Domnului.

Presedintele Romaniei le-a adresat tuturor celor care sarbatoresc Sfintele Paste urarile sale cele mai calduroase de pace, bucurie si speranta, impreuna cu pretuirea sa profunda pentru valorile si traditiile tuturor crestinilor din tara noastra, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Surse: antena3.ro, Rador