Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) susține că fostul pugilist Rudel Obreja - care a murit, duminică, la vârsta de 57 de ani - a beneficiat în pernitenciar „de toate serviciile medicale necesare” și că „simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din reţeaua Ministerului Sănătăţii”. „Oricât de mare ar fi determinarea noastră de salva toate cazurile, între cele 34.000 de persoane private de libertate survin și degradări ale stării de sănătate sau decese”, mai spune ANP, care reclamă deficitul de personal.

Rudel ObrejaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Administrația Peniteniciarelor a venit marți cu aceste precizări după ce Elena Udrea - condamnată alături de Rudel Obreja în dosarul Gala Bute - a susținut că fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box „a intrat în puşcărie sănătos”, iar „după o lună a început să se simtă rău, însă doctorul de la Jilava nu l-a luat în serios şi încă două luni a fost ţinut în penitenciar cu diagnostice şi tratamente greşite”.

„Procedurile și cutuma medicală au fost respectate ca în orice altă unitate sanitară”

Ce spune Administrația Națională a Penitenciarelor:

  • „Dreptul la asistență medicală al oricărei persoane custodiate este garantat și asigurat la nivelul fiecărei unități de detenție, conform legii, prin personal specializat în medicină de familie. Atunci când situația o impune, persoanele private de libertate care acuză probleme de sănătate care exced sfera medicinei de familie sunt prezentate pentru efectuarea investigațiilor și a consultațiilor medicale de specialitate la unități spitalicești din rețeaua proprie sau din rețeaua Ministerului Sănătății. Diagnosticarea unor eventuale boli de care poate suferi o persoană privată de libertate este un atribut exclusiv al acestora din urmă.
  • Persoana în cauză a beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistență medicală, tratament și îngrijiri, fiind respectate prevederile legale incidente prin personal medical propriu, însă simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din rețeaua Ministerului Sănătății. Simptomele abdominale acuzate de aceasta au alternat în intensitate, iar faptul că a prestat activități lucrative până în preziua în care i-a fost identificată afecțiunea, arată că este improbabil ca un medic de medicină generală să suspecteze o boală oncologică. Acest fapt este indicat și de verificările instituționale întreprinse în acea perioadă.

„Volumul de muncă este foarte ridicat iar deficitul de personal pune în continuare presiune suplimentară”

  • Verificări instituționale pe linie medicală au reliefat faptul că procedurile și cutuma medicală au fost respectate, ca în orice altă unitate sanitară.
  • Corpul medical format din 191 de medici a acordat anul trecut 1.1 milioane de servicii medicale. Volumul de muncă este foarte ridicat iar deficitul de personal pune în continuare presiune suplimentară pe corpul existent. Oricât de mare ar fi determinarea noastră de salva toate cazurile, între cele 34.000 de persoane private de libertate survin și degradări ale stării de sănătate sau decese. (...)
  • Sistemul penitenciar românesc se confruntă în continuare cu fenomenul supraaglomerării și al infrastructurii precare, însă se fac eforturi susținute pe toate liniile. În 2022 s-a apelat la firme private (sunt trei locații puse în funcțiune, vor mai urma și altele), la împrumuturi externe – 180 mil Euro pentru două noi penitenciare a căror construcție va începe anul aceasta. În ultimii doi ani au fost date în folosință aproape 1000 de noi locuri, iar anul acesta vor mai urma încă 1200”.

Ce a acuzat Elena Udrea în cazul lui Rudel Obreja

Fostul pugilist Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box (FR Box), amurit, duminică, la vârsta de 57 de ani.

În aprilie 2022, Rudel Obreja a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute, pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită în acest dosar.

În iulie 2022, Tribunalul Ilfov a decis că poate fi întreruptă executarea pedepsei, Obreja solicitând acest lucru deoarece avea cancer cu metastaze şi dorea să se trateze corespunzător.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Elena Udrea, aflată în penitenciar, a acuzat că Rudel Obreja a fost condamnat pe nedrept în dosarul Gala Bute, iar „cei părtaşi la acest abuz abject al justiţiei statului paralel în dosarul Gala Bute trebuie să îl aibă pe conştiinţă”:

  • „Fără îndoială că boala lui s-a declanşat din cauza hărţuirii, timp de 8 ani, în dosarul “Gala Bute”. A fost arestat de trei ori în acest timp ca şi mine, ultima dată pe 7 aprilie anul trecut.
  • Reîncarcerarea a fost un şoc pentru el. Nu se aştepta ca decizia CCR să nu fie respectată.
  • A intrat în puşcărie sănătos, însă epuizat sufleteşte de atâta nedreptate. Suferinţa pentru copiii mici şi soţia care-l aşteptau acasă, aşa cum povesteşte cel cu care a fost închis de fiecare dată, a pricinuit declanşarea acestei boli crunte.
  • După o lună a început să se simtă rău, însă doctorul de la Jilava nu l-a luat în serios şi încă două luni a fost ţinut în penitenciar cu diagnostice şi tratamente greşite. După patru luni, în sfârşit au acceptat să îl trimită la spitalul Fundeni, unde i s-a descoperit un cancer la pancreas. Din păcate era prea târziu, boala fiind în faza terminală. Datorită presiunii mediatice, a fost eliberat, fără a i se permite, iniţial, să părăsească ţară pentru a putea primi tratamentul adecvat”.