Miercuri, în România au fost testate la nivel național sirenele de alarmare a populației în situații de protecție civilă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat sâmbătă că 15% din aceste echipamente nu au fost funcționat.

Raed ArafatFoto: Guvernul Romaniei

Arafat a spus că au fost activate 7.150 de sirene electronice și electrice din totalul celor 7.539 existente la nivel național. Cu acționare centralizată au fost 3.000 din totalul celor 3.070 existente, iar cu acționare locală 4.150 din totalul celor 4.469 existente.

Peste 1.000 de sirene nu au funcționat în timpul exercițiului.

  • „Din totalul celor acționate în cadrul exercițiului, 1.076 nu au fost operabile și se impune verificarea și repararea lor.
  • Asta înseamnă ca procent din cele acționate că 85% au funcționat, 15% necesită reparații, verificări”, a afirmat Arafat.

Responsabilitatea repararării acestor echipamente de avertizare a populației este a autorităților locale pe teritoriul cărora se află acestea.

Reamintim că miercuri s-a derulat exercițiul național „Miercurea Alarmelor”. Astfel, în intervalul orar 10.00 - 11.00, au fost testate și verificate echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.