Fostul selecționer al naționalei de fotbal a României Victor Pițurcă, reținut de DNA și plasat apoi de instanță sub control judiciar, în dosarul achiziţiilor de măşti neconforme, a făcut miercuri primele declarații despre ancheta în care este vizat de procurori, afirmând că „este un mare abuz”.

Victor Piturca, la sediul DNAFoto: INQUAM Photos/George Calin

El a susținut că „singura probă” pe care procurorii o au împotriva sa este că ar fi fost în birou „o jumătate de oră” la șeful Romarm, Gabriel Țuțu, plasat și el sub control judiciar.

Victor Pițurcă a spus că „s-au scris atâtea bazaconii care n-au legătură cu realitatea” legat de faptul că i-ar fi dat mită șefului Romarm, despre care a susținut că nu îl cunoaște și că l-a văzut o singură dată.

  • „Eu nu am nimic în comun cu treaba asta, cu măştile, am văzut şi eu la televizor.
  • L-am văzut pe omul ăsta, Gabriel Ţuţu, o singură dată, am mai vorbit două lucruri pe WhatsApp şi gata. Restul sunt supoziţii care nu au legătură cu realitatea (...)
  • Băi, fraților, dar n-avem voie să mergem la cineva în birou?
  • L-am cunoscut fiind cu băiatul meu. Eu și fiul meu nu am vândut nicio mască. O altă firmă s-a ocupat de asta”, a declarat Victor Pițurcă, la ieșirea de la Poliție, unde a mers în condițiile în care se află sub control judiciar.

„Sunt complet nevinovat, nu am nicio problemă cu această afacere”

Întrebat dacă firma fiului său a fost implicată în afacerea cu utilaje şi cu măşti de protecţie pentru Ministerul Apărării, Victor Piţurcă a spus că fiul său a vrut să intre în afacerea cu măști, iar la un moment dat a vrut și el să îi cunoască pe cei care i-au propus această afacere:

  • „A investit banii mei. Banii aceia care scrieţi că i-au intrat lui Alex Piţurcă în firmă, aceia erau 90% banii mei, nu erau bani câştigaţi. Băiatul meu a vrut să intre în această afacere
  • După săptămâni, am vrut şi eu să cunosc nişte oameni care i-au propus lui această afacere. Acesta a fost singurul lucru.
  • De asemenea, cel la care m-am dus lucra cu o firmă de armament. Eu am cumpărat fosta fabrică de armament de la Filiaşi şi credeam că pot face o afacere în sensul acesta.
  • La biroul lui (n.r. - șeful Romarm, Gabriel Țuțu) am mers. Am făcut cunoştinţă pentru prima dată, am stat o jumătate de oră, am vorbit şi am plecat. (...)
  • Nu am nimic în comun cu acea fabrică, nu ştiu nimic. Am văzut omul acesta o singură dată. Am mai vorbit o dată pe WhatsApp două propoziţii şi atât. Nu cunosc pe nimeni din această afacere”.

Victor Pițurcă a mai spus că firma fiului său a colaborat cu o firmă din China, care ar fi luat 40% din profit:

  • „Firma cu care s-a asociat fiul meu s-a ocupat de aducerea acestor produse, fiind acolo, în China, altfel cum am fi făcut afacerea, (...) care a luat 40% din profit.
  • De vânzarea produselor s-a ocupat o firmă care putea să facă această afacere, nu firma noastră”.

El a negat că ar fi făcut vreo afacere cu Ministerul Apărării:

  • „Deci, încă o dată vă explic cu ce suntem implicat în această afacere. Am împrumutat pe fiul meu să cumpere aceste produse... produsele care au fost vândute MApN - măşti, măşti de gaze, alte produse, nu le ştiu (...)
  • Nu am dat nicio declaraţie (în fața procurorilor -n.r.), (...) nu am semnat nimic din ce mi-au prezentat procurorii fiindcă sunt complet nevinovat, nu am nicio problemă cu această afacere şi consider că este un mare, mare abuz”.

„A mai apărut o chestie din asta că aş fi dat în gât pe cineva...”

Victor Pițurcă nu crede că ancheta ar fi pornit de la un denunț:

  • „Nu cred că a fost denunţ. Numele meu şi poziţia mea au făcut să existe, vedeţi, de câteva zile în şir se vehiculează multe neadevăruri în această chestiune şi asta cred că este totul.
  • În rest, ce să facem, chiar aşa în România nu poţi să stai de vorbă cu un om, că eşti supus acestor abuzuri?
  • Veţi afla, poate credeţi că nu vă spun tot adevărul, dar veţi afla din acte că aşa este. Ăsta este adevărul.
  • Dacă era ceva concret ce îmi făceau? Probabil nu pot să îmi imaginez.
  • A mai apărut o chestie din asta că aş fi dat în gât pe cineva... Domnilor, staţi liniştiţi, Victor Piţurcă nu va face niciodată acest lucru. Niciodată. (...)
  • Şi eu, dacă aş fi comis ceva, aş fi spus. Dar să mi se reproşeze că am fost la un om în birou să îl cunosc şi că am cumpărat....mi se pare inadmisibil”.

Reamintim că Victor Pițurcă a fost reținut luni de DNA pentru cumpărare de influență, în timp ce directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a fost reținut pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual. Ulterior, Pițurcă a fost plasat sub control judiciar. Marți, în acest dosar a fost reținut și Alexandru Pițurcă.

DNA a cerut arestarea preventivă a lui Alexandru Pițurcă și a șefului Romarm, însă un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea și a decis plasarea celor doi sub control judiciar.

Acuzațiile DNA în cazul lui Victor Pițurcă și al șefului Romarm

  • „1. Pe fondul pandemiei generate de COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă - n.r.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
  • Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
  • 2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
  • În schimbul acestor „servicii” Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
  • În contextul menționat mai sus, Gabriel Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.

Acuzațiile DNA în cazul lui Alexandru Pițurcă:

  • „Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel (descrise în comunicatul anterior) în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.
  • De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceiași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.
  • Așa cum am precizat și anterior, în contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență”.

Ce spun procurorii despre aportul fiecăruia în afacerea cu măşti de protecţie

În ordonanţa de reţinere emisă marţi după-amiază de DNA pe numele lui Alexandru Pițurcă, procurorii descriu care a fost aportul fiecăruia dintre suspecţi la afacerea prin care autorităţile române au fost păgubite, scrie News.ro.

Astfel, inițial, antrenorul Victor Piţurcă ar fi finanțat operaţiunea - achitarea furnizorilor, transportului mărfurilor, consiliere juridică şi alte servicii aferente introducerii în România a mărfurilor, se arată în documentele DNA.

Fiul fostului fotbalist, Alexandru Victor Piţurcă, ar fi avut rol de intermediar, mediind legătura între finanţatorul real, tatăl său, interpunând S.C. PAV GREEN ENERGY S.R.L, al cărei unic asociat era.

În dosar apar şi alte persoane, care s-au ocupat de logistică, relaţia cu furnizorul şi care l-ar fi ajutat pe şeful Romarm să primească mita.

Procurorii afirmă că şeful Romarm, Gabriel Ţuţu, a organizat întreaga operaţiune comercială, fiind cel care a identificat clientul - Ministerul Apărării, a asigurat transportul aerian şi canalul de comunicare între client - furnizor - finanţator, precum şi importul bunurilor din China prin S.C. INTERARMS IMPEX S.R.L, mai scrie News.ro.

Dosarul măştilor neconforme în care sunt cercetaţi selecţionerul Victor Piţurcă, fiul acestuia, Alexandru Victorio, dar şi directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu, a pornit încă din vara anului 2020, fiind înregistrat iniţial la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Pe măsură ce ancheta a avansat, din ea au fost disjunse şi alte dosare, se arată în documentele procurorilor DNA.

Libertatea a scris în februarie 2022 că PAV Green Energy, firma lui Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer al Naționalei, ar fi fost implicată într-o afacere cu măști neconforme.

Ministerul Apărării ar fi încheiat contractul cu Helios Dentserv, dar 98% din bani ar fi mers către PAV Green Energy, firma lui Piţurcă jr. Astfel, 100.000 de măşti FFP3 din acest contract ar fi fost distribuite în unităţile sanitare ale MApN, iar după patru luni s-a descoperit că ele erau neconforme. MApN a dat în judecată Helios Dentserv, cerându-şi banii înapoi, dar ulterior părţile s-au împăcat, a mai scris Libertatea. O singură mască costase 28,69 de lei. Dublu față de prețul obținut de Primăria Oradea, la aceeași dată, potrivit HotNews.ro.

Romarm este o companie a statului din industria de apărare. HotNews.ro a scris în mai 2020 cum Guvernul de atunci, condus de Ludovic Orban, s-a gândit că ar fi bine să își extindă obiectul de activitate prin producerea de măști de protecție, pentru a nu mai depinde de importurile din China.

În aprilie 2020, Guvernul anunța că Romarm a început producția de măști. Dar totul a durat foarte puțin, deoarece utilajul de producere s-a stricat încă din primele zile. Culmea este că acel utilaj în valoare de 1 milion de dolari a fost importat din China.

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul economiei Virgil Popescu anunța că Romarm a început producția, motiv pentru care pe 29 aprilie, premierul Ludovic Orban s-a dus în vizită la fabrică. Aceea a fost și ziua în care linia de producție a funcționat. Imediat după vizită s-a stricat.