O agenție guvernamentală americană ia în considerare interzicerea aragazului pe bază de gaz metan, care ar constitui o sursă de poluare asociată cu cazurile de astm la copii, scrie CNN. Într-un interviu acordat Bloomberg, un comisar american pentru siguranța produselor a afirmat că folosirea aragazului cu gaz reprezintă un „pericol ascuns”.

AragazFoto: Piotr Adamowicz, Dreamstime.com

„Orice opțiune este pe masă. Produsele care nu pot fi puse în siguranță pot fi interzise”, a declarat pentru Bloomberg comisarul Richard Trumka de la Comisia pentru siguranța produselor de consum din SUA (CPSC), afirmând că agenția intenționează „să ia măsuri” legate de poluarea cauzată de aragazurile cu gaz metan folosite în locuințe.

Comisia pentru siguranța produselor de consum din SUA ia în considerare de luni de zile măsuri în privința aragazurilor pe bază de gaz metan care duc la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) peste limitele impuse, având efecte asupra sănătăţii, în special asupra copiilor.

Reprezentantul CPSC a spus că agenția intenționează să inițieze dezbateri publice privind pericolul legat de folosirea aragazului cu gaz, iar pe lângă interdicție opțiunile sunt legate de„stabilirea unor standarde privind emisiile de la aparate”.

Un studiu publicat în decembrie 2022 în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică arată că utilizarea aragazului în interior este asociată cu un risc crescut de astm bronșic mai ales în rândul copiilor.

35% din gospodăriile din Statele Unite folosesc un aragaz cu gaz, iar numărul se apropie de 70% în unele state precum California și New Jersey.

O problemă și în UE

Gătitul la un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obişnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) peste limitele impuse la nivelul UE, reiese și dintr-un raport al Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO), citat de Greenpeace România.

Potrivit sursei citate, teste de laborator efectuate de TNO au arătat că aragazul pe bază de gaz metan produce monoxid de carbon, particule în suspensie şi alţi poluanţi care pot avea efecte severe asupra sănătăţii, în special asupra copiilor.

Datele incluse în raportul de specialitate relevă faptul că, în ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000, echivalentul a 12% din totalul cazurilor de astm la copii din Uniune.

TNO a făcut o simulare a gătitului mesei cu gaz metan pe o perioadă de o săptămână folosind tehnici de gătit obişnuite în condiţii de bucătărie obişnuită, fără aerisire din exterior. Rezultatul a fost că, în toate simulările în care nu a fost utilizată aerisirea mecanică, valoarea limită orară UE de 200 micrograme/mc de NO2 în aer exterior a fost depăşită în interior peste limita permisă de 18 ore/an. Dimensiunea bucătăriei influenţează aceste valori, iar aerisirea reduce poluarea, însă sistemele de aerisire mecanică sunt adeseori ineficiente, insuficiente sau prea puţin utilizate, se menţionează în raport.

"Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria. Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani. Asociaţia Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii,. Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică. Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor", notează sursa citată, conform Agerpres.

Raportul Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO) a fost realizat pentru grupul nonprofit pentru eficienţă energetică CLASP şi Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).

Greenpeace România subliniază că oficialii din UE sunt obligaţi, prin Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, să ia în considerare aspectele legate de sănătate atunci când stabilesc reglementări, fapt confirmat recent de către Curtea Europeană de Justiţie. Cu toate acestea, CLASP şi EPHA au afirmat că standardele actuale cu privire la gătitul în gospodării nu fac acest lucru şi că aparatele de gătit cu gaz metan ar trebui să fie eliminate prin reglementările Ecodesign.