Confruntat cu critici pentru eșecul intrării României în Schengen, președintele Klaus Iohannis susține că „vinovații nu se găsesc la București”, iar „vânătoarea de vinovaţi” i s-a părut „puțin ciudată”.

Klaus Iohannis si Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / George Calin

Aflat la Bruxelles, Iohannis a vorbit despre o „vânătoarea de vinovaţi care s-a declanşat în unele medii” și despre „sfătuitorii publici”, după decizia Austriei care ține în continuare România în afara Schengen.

  • ”Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine (n.r. - a reuniunea Consiliului European).
  • Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI (n.r. - din martie 2023) care va fi mai bine pregătit.
  • Nu cred că şi-a imaginat cineva că de săptămâna trecută până astăzi Austria sau Olanda şi-au schimbat atitudinea şi ceea ce nu au rezolvat săptămâna trecută, în JAI, rezolvă astăzi în Consiliul European.
  • Nu este bine să avem astfel de aşteptări fiindcă ele nu se adeveresc. E nevoie de multă muncă, de foarte multă muncă. Ne-am implicatat cu toţii”, a spus Iohannis.

Ulterior, răspunzând unei întrebări, el a spus că nu poate face „predicții” legate de un calendar, însă își „închipuie” că aderarea va fi posibilă în 2023.

„Mi s-a părut puțin ciudată vânătoarea de vinovați”

Iohannis a susținut că autoritățile de la București nu au nicio vină pentru eșecul aderăririi României la Schengen:

  • „Mi s-a părut puţin ciudată vânătoarea de vinovaţi care s-a declanşat în unele medii.
  • Vinovaţii nu se găsesc în Bucureşti, nici în România. Știţi foarte bine de ce nu s-a putut vota.
  • Dar noi nu ne lăsăm descurajaţi, eu în niciun caz nu voi ceda, până când România devine membru în Schengen”.

Preşedintele a spus că a avut câteva discuţii cu noul premier suedez şi va continua, „pentru a vedea cum putem să abordăm cel mai bine aceste chestiuni, cum putem să abordăm Austria, Olanda, Bulgaria, cum putem să facem următorul pas, fiindcă următorul pas trebuie să fie o reuşită”: „Cu siguranţă pot fi făcute câteva lucruri, mai degrabă tehnice, voi avea întâlniri cu premierul suedez şi sigur vom începe discuţia cu austriecii, nici nu trebuie să evităm astfel de discuţii”.