Eurodeputatul german Guido Reil, din grupul Identitate şi Democraţie (ID), care susținea că România nu trebuie primită în Schengen, numind-o „Vestul sălbatic al Europei”, revine și le cere scuze românilor: „Vreau să vă spun din toată inima că doresc să îmi cer iertare poporului român”.

Europarlamentarul german Guido ReilFoto: Captura

În luna octombrie, în plenul Parlamentului European, europarlamentarul german Guido Reil a lansat un atac virulent la adresa României şi a Bulgariei, susţinând că cele două state nu trebuie să fie acceptate în Schengen şi că aderarea lor la UE a fost o greşeală.

  • "În ultimul an am fost de multe ori în România şi vreau să fiu prietenos când spun că România este Wild West-ul Europei.
  • În Ucraina am văzut o infrastructură mult mai bună decât în România. Nu avem nevoie de România şi de Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen", afirma Reil, membru al partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD).

Acum, europarlamentarul german, care a fost într-o vizită în județul Hunedoara, revine asupra acelor declarații și le cere scuze românilor, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a deputatului Natalia Intotero, cea care l-a chemat pe acesta în România.

  • „În octombrie, în Parlamentul European, am ținut un discurs cu privire la aderarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen. Acest discurs a rănit foarte mulți români.
  • La momentul acela mi-am justificat părerea bazându-mă pe experiența mea personală cu românii din orașul meu natal din Germania, Ruhrgebiet. Români care în mare parte aparțin populației de etnie romă.
  • După cum am spus, am rănit foarte mulți români cu afirmația mea și sunt recunoscător pentru că am fost invitat în România de către parlamentarul român Natalia Intotero, care mi-a oferit ocazia să-mi creez o imagine proprie.
  • Trebuie să spun că am întâlnit oameni incredibili de binevoitori și primitori. Oameni care sunt săraci, mai săraci decât cei din Germania.
  • Dar oameni care sunt totuși bogați, pentru că sunt mândri. O mândrie pe care mulți germani au pierdut-o. Oameni care sunt mândri de povestea lor. Mândri de cultura lor, mândri de țara lor.
  • O țară care este una cu biserica ei. O țară care construiește biserici noi. Oameni care își iubesc familia - familia clasică. Toate acestea sunt lucruri pe care și eu le iubesc și pentru care am un respect deosebit. De aceea, vreau să vă spun din toată inima că doresc să îmi cer iertare poporului român, mândrului popor român”, a transmis Guido Reil.