Agenția Națională de Integritate(ANI) vine cu noi precizări după ce Clotilde Armand a acuzat instituția că i-a refuzat accesul la dosar și a sugerat că acesta este unul politic.

Agenția Națională de Integritate (ANI) Foto: AGERPRES

ANI precizează că starea de incompatibilitate, precum și existența conflictului de interese nu vizează sporul de până la 25% de care, potrivit legii, beneficiază primarii care implementează proiecte cu fonduri europene, fără obligatia ca aceștia să dețină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte.

„Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcția de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reținute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) și ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, și luând în considerare cazuistica Agenției confirmată de-a lungul timpului de organele competente, astfel:

  • Conflictul de interese: potrivit art. 76 alin. (1), „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.”
  • Incompatibilitatea:potrivit art. 87, alin. (1), lit. k) „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: k) orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”, se arată în comunicatul ANI.

Cât privește acuzațiile lui Armand că nu a avut acces la dosar, Agenția Națională de Integritate susține că aceasta a fost informată de către inspectorul de caz la data de 22 iulie 2022 cu privire la declanșarea activității de evaluare, fiindu-i aduse la cunoștință drepturile enumerate mai sus cu privire la consultarea dosarului pe tot parcursul activității de evaluare. Ulterior, la data de 04 august 2022 a fost înregistrată la dosar împuternicirea avocațială precum și solicitarea ca adresele de corespondență să se transmită la adresa cabinetului avocațial, precizează ANI.

Potrivit sursei citate, la 20 septembrie 2022, inspectorul de integritate a informat din nou persoana evaluată cu privire la elementele identificate până la acel moment și a solicitat un punct de vedere privind situațiile de incompatibilitate și conflict de interese administrativ. În data de 10 octombrie 2022, prin reprezentantul ales, persoana evaluată a transmis pe adresa de e-mail a Agenției un punct de vedere cu privire la constatările inspectorului de integritate.

„Precizăm că pe toata durata activității de evaluare, persoana evaluată nu a solicitat accesul la dosar sau prezența sa la sediul ANI, toate comunicările cu aceasta fiind purtate conform cronologiei prezentate mai sus”, se arată în comunicatul ANI.

Agenția Națională de Integritate o acuză pe Clotilde Armand de conflict de interese și incompatibilitate, după ce primarul sectorului 1 s-a numit manager al unui proiect cu fonduri europene.

Clotilde Armand spune că a respectat legea și că va depune plângere penală împotriva reprezentantului ANI care i-ar fi refuzat accesul la dosar.

PSD îi cere demisia, iar Prefectul Capitalei, Toni Greblă, anunţă că după ce va fi sesizat oficial de către Agenţia Naţională de Integritate, va ataca în contencios administrativ aceste dispoziţii.