Clotilde Armand, acuzată de ANI de conflict de interese și de incompatibilitate, a anunţat că depune plângere penală împotriva inspectorului agenției de integritate care i-ar fi refuzat accesul la dosar și acuză că agenția ar fi fost sesizată de către membru PNL pentru că ea vrea "să nu se mai ia şpagă în Primăria Sectorului 1". În acest caz a reacționat și prefectul Capitalei, fostul senator PSD Toni Greblă, care spune că, după ce va fi sesizat oficial de către Agenţia Naţională de Integritate, va ataca în contencios administrativ dispoziţiile prin care Clotilde Armand s-a numit manager de proiect şi cele referitoare la acordarea unor sporuri.

Clotilde ArmandFoto: AGERPRES

Clotilde Armand continuă să se apere, ea reacționând printr-un nou mesaj pe Facebook în care acuză "festivalul manipulării" de către PSD și PNL.

Clotilde Armand: Un membru PNL a sesizat ANI fiindcă vreau să nu se mai ia șpagă în Primăria Sectorului 1

Primarul sectorului 1 susține că va depune plângere penală împotriva inspectorului ANI care i-ar fi refuzat sistematic accesul la dosar.

Redăm mesajul lui Clotilde Armand:

 • "Sesizarea făcută de PNL împotriva mea spune așa: primarul sectorului 1 s-a numit manager de proiect și a încasat 3500 euro în 5 luni. Adică eu (primarul) n-am voie să fiu manager de proiect fiindcă m-am numit singur și mi-am semnat singur dispozițiile de numire. Nimic mai fals.
 • 1. Însemnă că toți primarii din România care își semnează lunar pontajul sau care își măresc indemnizația sunt în conflict de interese;
 • 2. Toate dispozițiile semnate de mine sunt verificate dacă sunt legale și ajung la prefect. Prefectul a spus că sunt legale;
 • 3. Toate actele administrative trebuie să îndeplinească o serie de avize ale departamentelor: juridic, economic, resurse umane etc. Toate aceste avize și semnături sunt pe toate dispozițiile sesizate de ANI;
 • 4. Reprezentanții ministerului responsabil pentru proiectului sesizat de ANI spun într-un răspuns că eu sunt eligibilă (chiar dacă sunt primar).
 • Obiectivul principal al proiectului făcut în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție este creşterea gradului de implementare a măsurilor referitoare la prevenirea corupţiei prin îmbunătăţirea, consolidarea şi dezvoltarea capacităţii administrative a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.
 • Ce înseamnă acest lucru:
 • - Realizăm procedura operațională privind managementul riscurilor de corupție și stabilirea măsurilor preventive anticorupție din cadrul Primăriei Sectorului 1.
 • - Realizăm și implementăm un Registrul riscurilor de coruptie în cadrul administrației locale.
 • - 60 de angajați din cadrul Primăria Sectorului 1 vor beneficia de cursuri de instruire în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității.
 • - Campanie de conștientizare privind riscul expunerii la faptele de corupție, promovată atât în rândul cetățenilor cât și al personalului din administrația publică locală.
 • Pentru toate astea am fost remunerată cu 3500 euro timp de 5 luni.
 • Cu alte cuvinte, un membru PNL a sesizat ANI fiindcă vreau să nu se mai ia șpagă în Primăria Sectorului 1. Iar ANI îmi refuză accesul la dosar cu toate că l-am solicitat de mai multe ori. Iar conducerea PSD și PNL îmi solicită demisia acum pentru că nu mai pot fura în liniște la primăria noastră. Sincronizare perfectă.
 • La fel ca în cazul Curtii de Conturi - care după ce au venit de vreo 3 ori la noi în control într-un an de zile n-a găsit nimic ilegal deși au ieșit să comunice public înainte să ne prezinte procesul verbal. Și uite așa folosim anumite instituții pe post de măciucă să lovim în cei incomozi politic. Însă nu-i nimic. Mergem mai departe. Depun plângere penală împotriva inspectorului ANI care a refuzat sistematic accesul la dosar. Așa, pentru că nu e nimeni mai presus de lege".

Prefectul Capitalei va ataca în contencios administrativ dispoziţiile primarului Armand, după notificarea ANI

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, fost senator PSD, a anunțat că după ce va fi sesizat oficial de către Agenţia Naţională de Integritate, va ataca în contencios administrativ dispoziţiile prin care primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a numit manager de proiect şi cele referitoare la acordarea unor sporuri.

Într-o declaraţie pentru Digi 24, Toni Greblă a precizat că Prefectura a cerut un punct de vedere de la ANI, "având dubii despre legalitatea" adoptării hotărârilor prin care primarul Armand s-a autointitulat manager de proiect şi şi-a atribuit un spor la indemnizaţia de primar.

 • "Prefectura face verificări periodice cu privire la legalitatea emiterii dispoziţiilor primarilor de sector şi a primarului general, ca şi a legalităţii adoptării hotărârilor consiliilor locale.
 • La ultima verificare pe care am făcut-o la Primăria Sectorului 1, am dat aviz de legalitate pentru o parte din dispoziţiile primarului şi am reţinut pentru verificări suplimentare patru din dispoziţiile primarului Sectorului 1.
 • Am sesizat, cerând un punct de vedere Agenţiei Naţionale de Integritate, având dubii despre legalitatea adoptării hotărârilor prin care primarul (...) s-a autointitulat manager de proiect şi în această calitate a beneficiat şi şi-a atribuit un spor la indemnizaţia de primar", a spus prefectul.

El a mai precizat că din momentul în care prefectul va sesiza instanţa de judecată, vor fi suspendate titulatura de manager de proiect, precum şi sporurile acordate, estimând că acest lucru se va întâmpla zilele următoare, imediat ce va primi notificare din partea ANI.

 • "Rămâne în continuare în exerciţiul funcţiunilor, până la o hotărâre definitivă a instanţei de judecată. (...) Prefectura a avut serioase îndoieli cu privire legalitatea adoptării acelor dispoziţii. ANI a confirmat, prin măsurile pe care le-a adoptat zilele trecute, că şi Agenţia consideră nelegală acea situaţie în care s-a aflat primarul Sectorului 1. Instanţa de judecată urmează să decidă", a mai spus el.

PSD: Conducerea USR are obligaţia morală de a convoca o şedinţă pentru suspendarea primarului Clotilde Armand

PSD a reacționat cerând conducerii USR să aplice în cazul primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, "exact aceleaşi standarde de integritate" pe care le-a pretins altor politicieni acuzaţi de fapte penale şi de incompatibilitate.

 • "Conducerea USR are obligaţia morală de a convoca, de urgenţă, o şedinţă pentru suspendarea din partid a doamnei Clotilde Armand, până când aceasta îşi va rezolva problemele cu justiţia. În caz contrar, tot discursul USR privind integritatea funcţiei publice se dovedeşte a fi pură demagogie.
 • În cazul doamnei Armand, nu mai e vorba doar de declaraţii politice sau de speculaţii de presă.
 • Este o acuzaţie oficială, din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, care a iniţiat o procedură în justiţie împotriva doamnei primar, pentru fapte penale şi incompatibilitate", se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Social-democraţii spun că din acest moment "fiecare zi în care Clotilde Armand rămâne în funcţia de primar reprezintă o insultă la adresa locuitorilor Sectorului 1" şi în special a celor care au votat-o pe baza discursului anti-corupţie.

 • "Explicaţiile date de primarul Sectorului 1 la acuzaţiile care i se aduc în sesizarea ANI sunt la fel de irelevante cum au fost argumentele tuturor politicienilor care susţineau că sunt nevinovaţi, după ce erau puşi sub acuzare de diverse instituţii ale statului.
 • Atunci, USR cerea cu insistenţă ca acei politicieni să renunţe la funcţiile publice până la pronunţarea magistraţilor. Cum ziceau cei de la USR? Să facă pasul în spate, să lase justiţia să-şi facă treaba, să aibă încredere în instituţii, iar dacă sunt achitaţi, pot reveni în politică", a susinut preşedintele Organizaţiei PSD a Sectorului 1, Florin Manole.

Acuzațiile pe care ANI i le aduce lui Clotilde Armand

Agenția Națională de Integritate o acuză pe Clotilde Armand, primarul sectorului 1, de conflict de interese și de incompatibilitate și sesizează Parchetul pentru că edilul s-ar fi folosit de funcție pentru a obține venituri pentru sine.

Potrivit unui comunicat al ANI, care a constatat conflictul de interese, Clotilde Armand a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei.

Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 18 februarie 2022, Armand este în incompatibilitate deoarece exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile legale.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”, se arată în comunicatul ANI.

De asemenea, ANI a sesizat prefectul Capitalei cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice, respectiv a dispoziției de numire în funcția de manager de proiect și a celor 4 dispoziții prin care au fost suplimentate veniturile, acte materiale pentru care au fost reținute aspecte și indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese în materie administrativă și a legislației în materie penală, se mai arată în comunicat.