Maghiarii de pretutindeni sarbatoresc astazi 160 de ani de la declansarea Revolutiei ungare de la 1848. Comunitatea maghiara din Romania are programate astazi mai multe manifestari pentru a marca aceasta zi, anunta Radio Romania Actualitati. Ziua de 15 martie este una dintre cele mai importante sarbatori nationale ale Ungariei, cetatenii ungari, dar si maghiarii din tarile invecinate, aducandu-si aminte in cadrul unor ample manifestari organizate in fiecare an de momentul inceperii Revolutiei ungare impotriva dominatiei habsburgice.

La Arad, aniversarea inceputa aseara cu un spectacol va continua astazi, in Parcul Reconcilierii romano-ungare, cu depuneri de coroane la Statuia Libertatii. In judetul Harghita, la Odorheiul Secuiesc, se anunta cea mai mare adunare populara, iar la Miercurea Ciuc va avea loc o defilare cu torte si fanfara in cursul serii.

La Targu Mures, maghiarii se vor imparti in doua tabere: unii vor sarbatori ziua nationala alaturi de UDMR, iar altii impreuna cu reprezentantii Partidului Civic Maghiar, care a fost ieri inregistrat in mod legal ca formatiune politica.

Cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, UDMR organizeaza duminica, de la ora 11:00, o manifestare festiva la Targu Mures, la Monumentul Secuilor Martiri.

Evenimente similare vor fi organizate la sfarsitul acestei saptamani in intreaga Transilvanie, unde vor fi depuse coroane de flori si vor avea loc programe artistice, la care si-au anuntat participarea si lideri ai UDMR.