Ne aflăm într-o perioadă de tranziție, cu instabilitate economică, care generează noi tendințe pe piața muncii și care continuă să schimbe paradigme cu privire la viitoarele previziuni care fac referire la importul de forță de muncă. Acum, după doi ani de pandemie și în fața unui război care nu știm când va lua sfârșit, majoritatea companiilor care caută să importe personal se confruntă cu un deficit de forță de muncă calificată, principalele cauze fiind costurile ridicate și riscurile legate de lipsa de acomodare.

Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm Foto: Gi Group

Nevoia cea mai mare de personal este în HoReCa și turism, sectoare a căror activitate a înregistrat o creștere de 3,5% odată cu ridicarea restricțiilor. În același timp, conform Raportului Confederației Mondiale a Ocupării Forței de Muncă, nevoia de personal calificat se simte atât în domeniul construcțiilor cât și în unitățile de producție care au înregistrat o creștere de 2%.

Astfel, Gi Group, una dintre cele mai mari companii de resurse umane la nivel mondial, oferă o nouă abordare privind gestionarea deficitului de forță de muncă - importul și relocarea acesteia - deoarece, mobilitatea forței de muncă în țările europene aduce efecte pozitive considerabile, personalul angajat din Asia fiind cel care aduce plus valoare țării adoptive prin însușirea locurilor de muncă, pe care, de cele mai multe ori, rezidenții le refuză.

În plus, aflate sub presiunea concurenței, tot mai multe companii se confruntă acum cu o serie de provocări, având în vedere că trebuie să îşi gestioneze în mod eficient resursele umane, indiferent de localizarea acestora, iar acest proces necesită costuri semnificative. În linie cu trendurile globale, Gi Group oferă joburi pentru personalul din Asia aflat la început de drum, având în total peste 1800 de angajați străini pe care compania a început să îi angajeze înca de acum doi ani.

Cu o echipă specializată în identificarea și personalizarea soluțiilor pentru clienți, Gi Group sprijină partenerii și clienții în politicile active de muncă, în ceea ce privește importul de forță de muncă din Asia și de luptă împotriva muncii nedeclarate și a evaziunii fiscale. Compania simplifică procesul de recrutare pentru clienții din portofoliu, cunoscând situația pieței, birocrația și nevoile marilor companii locale și internaționale, oferind o cartografiere precisă a tendințelor și fluxurilor de angajare.

”Din punct de vedere instituțional, Gi Group oferă sprijin clienților care se confruntă cu deficit de forță de muncă în diverse domenii, dar, în același timp, consolidează și nevoia de conștientizare prin evaluarea gradului de angajare raportat la definirea competențelor și experienței pentru personalul angajat. ”, declară Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm

Deși procesul de recrutare și selecție de personal străin adus pe teritoriul țării noastre reprezintă un proces amplu din punct de vedere birocratic, de lungă durată, dar și mult mai costisitor dacă facem o comparație cu campaniile de atragere a candidaților autohtoni, Gi Group oferă servicii de recrutare pentru companiile care își doresc să angajeze personal calificat din Asia. Astfel, tot procesul - de obţinere a avizului de angajare, a unei vize de lungă şedere, a dreptului de şedere, eliberarea unui permis de şedere în scop de muncă - este intermediat de Gi Group. Așadar, chiar dacă procesul este unul de durată, compania are o echipă specializată în identificarea și personalizarea soluțiilor pentru clienți, astfel încât oferă sprijin pe parcursul întregului proces, diminuând timpul în ceea ce privește procesul de angajare.

În plus, există numeroase beneficii care vin în sprijinul angajaților: condiții de muncă bune, salariu mare, posibilitatea obtinerii unor noi contracte mult mai avantajoase, asigurare de sănătate, pregătire suplimentară, oportunități de perfecționare sau stimularea abilităților lingvistice. Desigur, în momentul în care angajatul adoptă această decizie, există numeroase obstacole pe care trebuie să le conștientizeze încă de la început și anume: distanța fizică față de membrii familiei, barierele de integrare socială și culturală, dificultățile lingvistice, condițiile climatice și altele.

”Gi Group, prin intermediul unei echipe dedicate cu vastă experiență în HR, ajută angajații să înțeleagă sensul și valoarea muncii lor, având grijă de bunăstarea fizică și psihică, investind în dezvoltarea abilităților și construind relații profesionale și de leadership. De asemenea, partenerii și clienții noștri beneficiază de sprijinirea politicilor active de muncă și de lupta împotriva muncii nedeclarate și a evaziunii fiscale. În cadrul Gi Group, fiecare om din echipa noaastră joacă un rol vital în tot acest context. Noi suntem punctul de referință pentru viitorii angajați pe care îi ajutăm să se familiarizeze cu noua lor viață, reducând, în același timp, impactul schimbării, care ar putea fi negativ.”, declară Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm

Fiind unul dintre cei mari mari jucători din HR, Gi Group cartografiază cu ușurință tendințele și fluxurile de angajare din Europa în ceea ce privește importul forței de muncă. Astfel, pentru anul 2022 compania se așteptă la o schimbare tot mai mare față de rutele actuale de mobilitate, chiar și dincolo de Uniunea Europeană. În prezent, logistica, FMCG-ul, producția și sectorul automotive sunt industriile prioritare pentru mobilitatea internațională. În segmentul bluecollarcele mai căutate joburi sunt pentru: operatori de depozit, muncitori de producție, muncitor în fabrică, tehnicieni specializați, operatori de mentenanță, operatori CNC, sudori sau șoferi de stivuitoare,

VIITORUL MOBILITĂȚII UNIUNII EUROPENE

Principala direcție de activitate va fi direcționată spre relocarea angajaților în țările membre ale Uniunii Europene prin încurajarea colaborării dintre instituțiile cheie, autoritățile Uniunii Europene și companiile private.

În august 2021, Germania a generat un acord politic de intrare a migranților pentru a face față unui deficit de peste 400.000 de lucrători. Polonia a început să abordeze problema calificării profesionale și validarea diplomei necesară pentru a ocupa roluri pentru cei cu înaltă calificare, iar Cehia are în vedere un amendament legislativ din 2019 care permite programe guvernamentale simplificate și extinse care vizează încurajarea migrației. În Țările de Jos există cel puțin două sectoare care depind în mare parte de migranți, iar beneficiile pe care le oferă migranților cu scopul de a se adapta sunt cursurile de limbă olandeză, plus alte cursuri axate pe cunoștințele generale despre țara gazdă, piața muncii și societatea sa.

UN MODEL SOCIOECONOMIC CIRCULAR

Gi Group are o privire de ansamblu în ceea ce privește mobilitatea internațională. În plus, compania oferă atenție atât clienților cât și angajaților care trebuie să se adapteze noilor cerințe și condiții de muncă. În consecință, relocarea este un element cheie în dezvoltarea economică a țărilor, iar politicile adoptate la nivel național joacă un rol cheie, deoarece, importul de forță de muncă poate deveni un adevărat motor în economie, generând valoare adăugată.

Despre Gi Group Holding

Fondat în 1998 în Milano, Italia, Gi Group Holding este unul dintre liderii mondiali de servicii pentru dezvoltarea pieței muncii. Prin intermediul unui ecosistem global de personal și recrutare din care fac parte șase branduri individuale, dar complementare (Gi Group, Gi BPO, INTOO, Wyser, Grafton, Tack/TMI), grupul pune la dispoziție o gamă de oferte de 360 de grade ce generează soluții relevante și de impact. Gi Group Holding promovează o piață globală sustenabilă, fluidă și plină de bucurie pentru candidați și companii, ce reflectă nevoile în continuă schimbare de pe piața muncii. Compania are peste 6,000 de angajați și, datorită prezenței directe și a parteneriatelor strategice, este activă în peste 100 de națiuni din Europa, APAC, cele două Americi și Africa. Oferind servicii către maim ult de 20,000 de companii și generând venituri de 3,3 miliarde de euro (în 2021) Gi Group Holding este pe locul 5 în topul celor mai mari companii de personal din Europa și pe poziția a 16-a in lume (potrivit Staffing Industry Analysts)