Magistratii considera ca presiunile politice la care au fost supusi in 2007 au cresut in comparatie cu anul 2006. Ei sunt de parere ca Presedintia ar exercita o presiune mai mare asupra lor decat membrii Guvernului, arata un studiu realizat de Organizatia Transparency Internationale, la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, dat publicitatii astazi. Alte ingerinte in sistemul de justitie apar din partea mass-media, a serviciilor secrete sau a reprezentantilor institutiilor internationale.

Proportia magistratilor care considera justitia din Romania ca fiind independenta a scazut cu 7% in 2007, comparativ cu anul precedent. Daca in 2006, 60% dintre magistrati considerau justitia independenta, procentul a scazut, in 2007, la doar 73,3%. 12 procente dintre judecatorii chestionati au declarat ca s-au produs uneori presiuni directe in soluţionarea cauzelor, in timp ce la nivelul procurorilor procentul a fost de 24%.

Magistratiii vad, insa, in mass-media factorul care exercita cele mai mari presiuni asupra sistemului judiciar, invocand faptul ca exista cazuri in care jurnalistii se pronunta in anumite cauze inainte ca acestea sa fie solutionate. Magistratii sustin ca si presiunile politice asupra justitiei ar fi in crestere. In plus, alte ingerinte in sistemul de justitie apar din partea serviciilor secrete sau a reprezentantilor institutiilor internationale.

Studiul mai arata ca magistratii sunt constienti de faptul ca exista coruptie in sistem, dar si ca au fost ineficienti in inlaturarea ei. Ei spun ca sanctiunea care ar trebui sa se aplice in cazul colegilor lor gasiti vinovati de fapte de coruptie este excluderea din magistratura.

Studiul privind perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar a fost realizat in perioada septembrie - octombrie 2007, pe un esantion de 5860 de magistrati, dintre care 4104 judecatori si 1756 de procurori.