Madeleine Albright, care a fugit de naziști în copilărie din Cehoslovacia natală în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a devenit prima femeie secretar de stat al SUA și, în ultimii ei ani, o emblemă a feminismului, a murit miercuri, la vârsta de 84 de ani, a spus familia ei, relatează Reuters și AFP.

Madeleine AlbrightFoto: KEVIN DIETSCH / UPI / Profimedia

Șefa diplomației între 1997 și 2001, în administrația președintelui democrat Bill Clinton, Madeleine Albright a murit de cancer, precizează apropiații ei, care salută „un neobosit apărător al democrației și al drepturilor omului”.

Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, fiind mai întâi ambasador al SUA la Națiunile Unite, înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în al doilea mandat. Ea a susținut extinderea NATO, a făcut presiuni ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul etnic, a căutat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația pe tot globul, notează CNN.

Madeleine K. Albright s-a născut Marie Jana Korbelová în Praga, Cehoslovacia, pe 15 mai 1937 într-o familie de evrei. 11 ani mai târziu, familia ei emigrează în Statele Unite, unde studiile îi vor permite să acceseze cele mai înalte trepte ale puterii.

Chiar înainte de a prelua cârma diplomației americane, ea a ocupat funcția de ambasador al Statelor Unite la ONU (1993-1997), unde și-a lăsat amprenta, în special în timpul ofensivei americane din Kosovo.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al SUA, Ned Price, a numit moartea sa „devastatoare”. „Ea a fost o pionieră”, a spus el. „În calitate de primă femeie secretar de stat, ea a deschis calea pentru o mare parte din profesia noastră”.