Inițiativa legislativă a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care prevede confiscarea extinsă a averilor dobândite prin acte de corupție a fost trimisă miercuri Parlamentului.

Maia SanduFoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Potrivit Maiei Sandu, legea actuală conține un obstacol care îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitate să-și păstreze averile.

  • „De facto, aceștia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terțe.
  • Proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine această lacună”, a precizat Maia Sandu, citată de deschide.md.

Ea a spus că eforturile autorităților de îmbunătățire a normelor legislative pentru a combate corupția vor continua: „Vor continua și eforturile de reformare a justiției pentru ca normele legale să fie aplicate pentru toți, fără excepție”.

În ultimii ani, jurnaliștii din Republica Moldova au realizat mai multe investigații în care au scris despre presupusele averi dobândire ilicit de către unii demnitari, funcționari de stat sau angajați din sistemul de justiție. În Republica Moldova, îmbogățirea ilicită este incriminată din anul 2013. În acești mai bine de opt ani, Centrul Național Anticorupție a inițiat 50 de cauze, dar numai în cazul a două au fost pronunțate sentințe – una cu executare și alta cu amendă, conform Radio Chișinău.