Judecătorii de la Tribunalul Satu Mare au avizat primele acorduri de recunoașterea vinovăției, pentru pedepse de închisoare cu suspendare, în cazul unor persoane implicate în cel mai mare caz de vaccinare la chiuvetă din România - cel de la centrul de vaccinare din Vama Petea. Potrivit DNA, acolo ar fi fost eliberate, contra unor sume de bani, certificate de vaccinare pentru peste 3.500 de oameni, fără ca acestora să le fie administrat vaccinul anti-COVID.

centrul de vaccinare din Vama PeteaFoto: Presasm.ro

Tribunalul Satu Mare a validat în 10 ianuarie prima condamnare în acest dosar - este vorba despre proprietarul unei pizzerii din municipiul Satu Mare, primul dintre acuzați care a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii DNA, iar condamnarea stabilită de procurori – 3 ani de închisoare cu suspendare – a fost validată de instanță, scrie Libertatea. 97 de acte materiale au fost reținute în sarcina bărbatului de 37 de ani, care a ales să colaboreze cu procurorii după ce de la locuința acestuia au fost ridicate înscrisurile unde ținea evidența banilor primiți cu titlul de mită.

Omul de afaceri ar fi perfectat înțelegerea cu o asistenta medicală, oferindu-se să-i găsească cât mai multe persoane care doreau să obțină adeverință de vaccinare fără să se vaccineze. Cei doi s-au înțeles să împartă banii pentru o vaccinare fictivă astfel: 150 de euro asistenta medicală, 100 de euro proprietarul pizzeriei, mai scrie Libertatea. Timp de o lună, în perioada octombrie-noiembrie 2021, zeci de persoane, cunoscute sau recomandate de prieteni ar fi apelat la bărbatul de 37 de ani pentru a le facilita vaccinarea fictivă.

Pe lângă cei implicați în această rețea, s-au mai înțeles cu procurorii si au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și trei români care trăiesc în Austria și care s-au autodenunțat că au obținut certificate false de vaccinare în Vama Petea fără a se vaccina.

Procurorii DNA spun că în perioada 8 septembrie - 2 noiembrie 2021 (verificată de către anchetatori) la Centrul de vaccinare Petea figurau în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) 5.495 de persoane ca fiind vaccinate: "Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin".

Conform DNA, au existat două moduri de acțiune:

  • Persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată.
  • Persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate. Aceasta era cea mai utilizată procedură.

În această a doua situație, persoanele interesate comunicau unui intermediar, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților pentru introducerea datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită - între 250 și 300 de euro, afirmă procurorii.

Rețeaua a fost descoperită după ce pacienți cu COVID-19 care au ajuns în spital au recunoscut că, deși aveau certificate de vaccinare, nu au fost vaccinați.