Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că nu are "niciun fel de reţinere” să-și vaccineze anti-COVID fiul în vârstă de 11 ani: "Nu e nimic fenomenal, spectaculos. Cred că nouă ne lipseşte foarte mult partea asta de educaţie pentru sănătate".

Copil vaccinat impotriva coronavirusuluiFoto: Roman Lacheev / Alamy / Profimedia Images

Rafila a spus, într-o emisiune la Prima Tv, că nu este vorba despre curaj în ceea ce privește vaccinarea copilului, ci despre "o manoperă medicală care previne o boală sau posibilele complicaţii", astfel că nu are "niciun fel de reţinere".

  • "Chiar mă întreabă când îl vaccinez. Eu nu pot să-l vaccinez înainte să existe vaccin, el va fi disponibil începând cu ziua de 26 ianuarie.
  • Discuţiile legate de utilitatea vaccinării le ştie, l-am vaccinat şi împotriva gripei, am făcut-o şi anul trecut. Deci deja aici am o componentă pro-activă, e pregătit şi chiar mă întreabă când urmează să facem acest lucru.
  • Nu e nimic fenomenal, spectaculos, cred că nouă ne lipseşte foarte mult partea asta de educaţie pentru sănătate, mai ales în domeniul prevenţiei, care nu înseamnă neapărat vaccinare, sunt multe alte lucruri care se leagă prevenţie”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

El spune că ar fi "un mare câştig” pe termen mediu şi lung introducerea în şcoli a unor cursuri de prevenţie în domeniul medical, considerând că acestea duc la formarea unei societăţi mai sănătoase.

Vaccinarea anti-COVID a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va începe în România în 26 ianuarie, iar programarea în platforma de vaccinare se poate face prin contul părinților.

Important de știut:

  • Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici:https://vaccinarecovid.gov.ro/formulare-si-chestionare/
  • Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
  • Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.