Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” condamnă faptul că partidul AUR a catalogat Holocaustul din România drept o „simplă lecție” sau o „temă minoră” în sistemul educațional.

Sala Numelor - Memorialul Victimelor Holocaustului din RomâniaFoto: inshr-ew.ro

”Genocidul, distrugerea unei comunități pe criterii etnice să fie oare un subiect minor ce poate fi expediat în cadrul unei lecții în sistemul educațional?”, se arată în comunicatul Instituluui.

Acesta amintește că gestul simbolic de asumare a responsabilității guvernului Ion Antonescu pentru exterminarea a peste 300 mii de evrei și 11 mii de romi, de către președinția și guvernul României începând cu 2004 a reprezentat o contribuție importantă la aderarea României la NATO și UE.

”A nega Holocaustul, în spatele imunității parlamentare, nu face decât să întrețină ura antisemită, ale cărei consecințe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democrația”, spune Institutul „Elie Wiesel”.

Liderii AUR susțin că, în ultimii ani, se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin "ridicarea la rangul de <> a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente", precum Educația sexuală sau Istoria Holocaustului.

AUR a reacționat luni printr-un comunicat de presă intitulat ”Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze", cerând ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, includerea Limbii Române, a Istoriei și a Limbii Engleze în lista disciplinelor pentru care se vor organiza olimpiade în acest an școlar.

"Aș vrea să cred că eliminarea Limbii române și a Istoriei din cadrul olimpiadelor școlare este doar o scăpare, o regretabilă eroare, și nu rezultatul unei acțiuni conștiente la nivelul Ministerului Educației. Eliminarea acestor materii din sistemul competițiilor școlare naționale se datorează ori incompetenței, ori unei intenții malefice de eliminare pas cu pas a identității naționale ca pilon de formare a viitorilor cetățeni ai României. Indiferent de explicație, cineva trebuie să plătească pentru acest pas greșit”, susține co-președintele AUR, George Simion.