Liderii AUR susțin că, în ultimii ani, se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin "ridicarea la rangul de <> a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente", precum Educația sexuală sau Istoria Holocaustului.

Claudiu Tîrziu, George SimionFoto: Facebook

AUR a reacționat luni printr-un comunicat de presă intitulat ”Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze", cerând ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, includerea Limbii Române, a Istoriei și a Limbii Engleze în lista disciplinelor pentru care se vor organiza olimpiade în acest an școlar.

  • "Aș vrea să cred că eliminarea Limbii române și a Istoriei din cadrul olimpiadelor școlare este doar o scăpare, o regretabilă eroare, și nu rezultatul unei acțiuni conștiente la nivelul Ministerului Educației. Eliminarea acestor materii din sistemul competițiilor școlare naționale se datorează ori incompetenței, ori unei intenții malefice de eliminare pas cu pas a identității naționale ca pilon de formare a viitorilor cetățeni ai României.
  • Indiferent de explicație, cineva trebuie să plătească pentru acest pas greșit”, susține co-președintele AUR, George Simion.

Și Claudiu Târziu, co-președinte AUR, susține că "dacă Ministerul Educației din România nu se mai ocupă de formarea tinerelor generații pe reperele fundamentale ale culturii și spiritualității românești, atunci mai bine îi schimbăm denumirea în Ministerul Reeducării Populației pentru Piața Globală, ca să știm exact cum stăm".

În acest context, cei doi lideri AUR susțin că Educația sexuală sau Istoria Holocaustului sunt "teme minore" ridicate la rangul de materii școlare:

  • "(...)în ultimii ani, se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de „materii” a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională.
  • Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze! Adevărata educație este educația clasică, cea care formează cetățeni conștienți de drepturile și responsabilitățile lor, de cultura, istoria și originile lor".

Listele competițiilor școlare vor fi actualizate cu alte olimpiade și concursuri care nu prevăd etape internaționale, dar au tradiție și participare națională în sistemul de învățământ preuniversitar, precum olimpiadele de Istorie sau de Limba și literatura română, a transmis luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a semnat la finalul anului trecut un ordin care permite reluarea organizării olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale şi internaţionale, după doi ani de pauză, însă pe listă nu se regăsec materii precum Limba Română, Limba Engleză sau Istorie.