Racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva va fi scoasă vineri din Catedrala Mitropolitană din Iaşi în cadrul unei procesiuni şi va fi depusă în curtea lăcaşului de cult, într-un baldachin, urmând să rămână acolo până în 15 octombrie. Mitropolia a anunțat miercuri regulile pentru cei care vor lua parte la pelerinaj, în plin val 4 al pandemiei de COVID-19.

Distantare fizica la slujba Sf ParaschevaFoto: Ziarul de Iasi

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că pentru a se evita o concentrare a pelerinilor de-a lungul a doar câteva zile, racla va fi scoasă încă de vineri din Catedrala Mitropolitană, unde va rămâne timp de o săptămână, scrie News.ro. Alături de racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi şi racla cu moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

Regulile anunțate de Biserică pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva:

  • Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaşte, pe unde pelerinii vor intra câte unul, la distanţă unul de celălalt.
  • După ce vor trece de baldachinul în care se află moaştele, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.
  • Va fi obligatorie purtarea măștii de protecție, iar celor care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari.
  • De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.
  • Slujbele obişnuite din aceste zile nu se desfăşoară în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.
  • În curtea Catedralei Mitropolitane "se vor lua măsuri pentru a se evita staţionarea şi orice fel de aglomerări de persoane.
  • În 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
  • În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.
  • Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.