În plin val 4 al pandemiei, cu Bucureștiul și cu județe mari fără locuri la ATI COVID și cu pacienți în stare gravă ținuți în unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, Florin Cîțu dă vina pe "greaua moștenire" de la USR-PLUS, care a avut portofoliul de la Sănătate, și spune că acum "lucrurile merg mai bine" şi "vom face faţă".

Terapie Intensiva COVID-19Foto: Profimedia Images

Florin Cîţu a fost întrebat luni ce soluţii are Guvernul, în condiţiile în care majoritatea spitalelor sunt asaltate de pacienţi COVID, el spunând că autorităţile au un plan pentru a transforma mai multe spitale, în special în Bucureşti, în spitale exclusiv COVID.

  • “Ministerul Sănătăţii a venit cu mai multe soluţii, sunt mai multe spitale care se transformă în spitale COVID, soluţiile sunt în continuă mişcare, am crescut numărul de paturi de la 600 la peste 1200, ţinta ar putea fi 2.000 de paturi, dar acestea sunt soluţiile pe termen scurt.
  • Majoritatea covârşitoare, peste 99% dintre persoanele care astăzi se îmbolnăvesc sunt persoane nevaccinate”, a spus luni premierul.

El a susținut că sistemul de sănătate va face faţă valului 4 al pandemiei și, răspunzând unei întrebări, a spus că nu este nevoie de transferarea unor pacienți la spitale din străinătate.

  • “Vom face faţă, sistemul de sănătate va face faţă.
  • E adevărat că nu a pornit cum trebuia, nu cred că valul 4 a fost pregătit cum trebuia, dar acum de când e domnul ministru Cseke lucrurile merg mai bine şi veţi vedea că vom face faţă. (...)
  • Avem un plan pentru a transforma mai multe spitale, şi în special în Bucureşti, în spitale COVID, 100% COVID, mai sunt şi celelalte TIR-uri pe care le vom folosi. Sunt soluţii pe care le vom folosi, dar în acelaşi timp este clar că trebuie să avem soluţii şi pe termen lung şi asta înseamnă investiţii”, a afirmat premierul.

Cîţu a invocat campaniile anti-vaccinare, în acest context lansând un nou atac la USR-PLUS: “Campanii antivaccinare care sunt făcute de ani de zile este greu să le demontezi în câteva luni de campanie pro-vaccinare. În acelaşi timp, vedem că sunt legitimate partide care susţin public această campanie antivaccinare.

  • „Nu am văzut, de exemplu, la liderii USR, care sunt aliaţi cu cei de la AUR să zică ceva împotriva partenerilor de astăzi, liderul de la AUR spune că nu se vaccinează niciodată. Niciodată nu am văzut să iasă nici domnul Cioloş, nici domnul Barna să spună că ceea ce face acel domn este o campanie criminală împotriva românilor, nu i-am auzit să spună, dar se folosesc de voturile lor în Parlament. Afectează această campanie de vaccinare”.

Alte 5.655 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în România, în ultimele 24 de ore, în urma a 28.747 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de peste 19,5%, potrivit datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategică. În București au fost raportate peste 2.500 de noi îmbolnăviri, adică 45% din numărul total. În ultima zi s-au înregistrat 109 decese, iar 1.218 pacienți sunt internați la terapie intensivă.