Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că a cerut Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București să îi verifice teza de doctorat susținută acum 21 de ani și să îi transmită lucrarea către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), astfel încât să îi fie verificată și de către experții din comisia de specialitate. Demersul vine în contextul în care jurnalista Emilia Şercan, care a dezvăluit numeroase cazuri de plagiat, a scris recent că ministrul ţine teza de doctorat "la secret”.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres
  • “Considerând că un decident responsabil nu poate promova decizii pe care nu le poate susține prin exemplul personal, vineri, 13 august, am sesizat Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București cu solicitarea de analiză/verificare a conformității propriei teze de doctorat (susținută acum 21 de ani în cadrul USAMV București), inclusiv prin raportare la analiza întregii activități științifice (începând cu anul 1988/anul III de facultate), așa cum este prezentată în lista de lucrări științifice, disponibilă public pe site-ul usamv.ro.
  • De asemenea, am solicitat ca USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate.
  • Am inițiat acest demers având în vedere faptul că asumarea răspunderii este un principiu de la care nu se poate deroga, în speranța că exemplul va fi preluat și de către alți leaderi din domeniul învățământului superior, de “personaje cheie” în educatie și de promotori ai integrității academice", susține Cîmpeanu într-o declarație transmisă duminică seară HotNews.ro.

El mai amintește că a cerut universităţilor să se concentreze pe verificarea, prevenirea și combaterea abaterilor de la standardele de etică și integritate academică, inclusiv prin analiza tezelor de doctorat susţinute în cadrul fiecărei instituții organizatoare de studii universitare de doctorat.

  • "În acest sens, Ministerul Educaţiei va acorda încă din acest an o finanţare substanțială pentru susținerea procesului de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat, pregătind prima etapă a proiectului RUNIDAS. Astfel, intenționăm ca finanțarea procesului de susținere a eticii și integrității academice să se facă anul acesta, pentru prima dată, într-un cuantum semnificativ de 25 milioane lei (doar pentru ultimul trimestru). Finanțarea va fi continuată în anii următori, inclusiv prin susținerea digitalizării proceselor din educație. (...)
  • În același timp, îmi exprim speranța că solicitarea pe care am adresat-o CNATDCU cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului, va fi onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă să putem promova această strategie susținută prin forța legală necesară", adaugă ministrul Educației.

Jurnalista Emilia Şercan a scris recent că ministrul Educaţiei ţine teza de doctorat „la secret”. Ea a afirmat, pe Facebook, că teza de doctorat a ministrului Sorin Cîmpeanu este publică, însă în versiunea electronică.

CITEȘTE ȘI: Sorin Cîmpeanu spune că teza sa de doctorat este publică de 20 de ani