Premierul Florin Cîțu se poziționează alături de Klaus Iohannis, susținând că este de acord cu el "cam cu totul" că responsabilitatea pentru blocajul din coaliție legat de legile justiției și de desființarea Secției speciale este a ministrului Justiției, Stelian Ion.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat joi, la finalul ședinței de Guvern, dacă consideră că sunt îndreptățite criticile șefului statului la adresa lui Stelian Ion, Cîțu a răspuns: "Sunt de acord cu domnul președinte cam cu totul. Avem așteptări de la miniștri (...) Este rolul ministrului Justiției să vină să împingă aceste proiecte de la spate".

Reamintim că președintele Klaus Iohannis l-a criticat, miercuri, pe ministrul Justiției Stelian Ion și i-a reproșat întârzierea în modificarea legilor justiției și eșecul discuțiilor referitoare la desființarea SIIJ.

  • „Având în vedere de unde am pornit, pot să spun da, coaliția funcționează, dar nu funcționează perfect. Sunt multe lucruri care nu funcționează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desființat. Chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită.
  • Legile justiției... nici nu există un proiect acceptat în coaliție și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri. Sunt și alte și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și discută. Este mult de lucru, dar această formă eu sunt convins că poate să funcționeze.”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă care a avut loc la Parcul Național Comana.

Stelian Ion a reacționat spunând că atât desființarea definitivă a SIIJ, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja realizate dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale. El i-a transmis președintelui "rugămintea" de a se implica în depășirea acestui blocaj: "USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației".

Stelian Ion a mai spus că până în septembrie ar trebui finalizate negocierile, dar "ar fi de ajutor ca acestea să nu se îndepărteze de programul de guvernare".

  • "Negocierile nu se vor încheia oricum: USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației fără modificări de substanță și va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaționale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO).
  • Realitatea este evidentă pentru toată lumea și nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției. Astăzi, președintele a transmis semnalul că este nemulțumit de aceste tergiversări, așa cum sunt și eu nemulțumit de atâta vreme. Îi transmit președintelui rugămintea de a se implica în depășirea acestui blocaj, din care putem ieși doar dacă toți respectăm programul de guvernare și recomandările instituțiilor europene.
  • Nu trebuie să uităm că SIIJ a avut și rolul de a slăbi lupta anticorupție, ceea ce nu mai trebuie acceptat. DNA și DIICOT trebuie să funcționeze cu competențe complete și fără să fie exercitate presiuni asupra procurorilor. De asemenea, trebuie ca procurorii-șefi care le conduc să aibă atribuții și autoritate depline", a transmis ministrul Justiției.

Desființarea Secției Speciale a creat probleme în Coaliție, după ce UDMR a condiționat și s-a opus transferului dosarelor la DNA, în ciuda propunerilor venite de la Ministerul Justiției. UDMR a respins până acum toate soluțiile propuse de Stelian Ion și insistă ca dosarele vizându-i pe magistrați să fie preluate exclusiv de către Parchetul General, ci nu de structurile de parchet competente - DNA sau DIICOT.

Copreşedintele USR-PLUS Dan Barna a anunțat în 27 iulie că probabil în două săptămâni va fi prezentată o nouă propunere de text în ceea ce priveşte proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale.

De partea cealaltă, PNL a stat în expectativă fără a interveni în conflictul dintre UDMR și USR. La ultima ședință a Coaliției, mai exact săptămâna trecută, USR a venit cu propunerea ca magistratul anchetat să poată cere mutarea dosarului său la alt parchet. Propunerea a fost respinsă de către UDMR. "Coaliţia, în ansamblu, se pare că nu-şi doreşte cu adevărat desfiinţarea SIIJ", a fost reacția ministrului Justiției.