Premierul Florin Cîțu a evitat un răspuns direct, joi, întrebat despre lipsa de reacție a miniștrilor Muncii și Culturii în cazul accidentului produs luni pe șantierul de la Biblioteca Națională, unde doi muncitori au murit îngropați sub un mal de pământ, iar alți patru au fost răniți. Cîțu a susținut că se va "asigura" că vom avea în curând rezultatele anchetei.

Accident Biblioteca NationalaFoto: ISUBIF

Reamintim că accidentul de muncă a avut loc pe un teren aparținând Ministerului Culturii, în apropierea Bibliotecii Naționale, lucrarea fiind a Algorithm Residential, firma Primărriei Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță. Deși au trecut câteva zile de la accident, nici primarul, nici firma care execută lucrarea, dar nici alte autorități nu au reacționat în acest caz.

Întrebat despre lipsa de reacție a celor doi miniștri în acest caz, Cîțu a răspuns: "Este o anchetă în curs. Cei vinovați trebuie să plătească și mă voi asigura că vom avea acele rezultate ale anchetei în curând".

Șantierul Primăriei Sectorului 3 aflat în apropierea Bibliotecii Naţionale, unde doi muncitori au murit luni, iar alți patru au fost răniți după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei, nu avea nicio autorizație de la Inspectoratul de Stat în Construcții. De asemenea, firma fusese amendată de Garda de Mediu. Nici la acest moment nu este clar ce lucrări făcea acolo firma, singura reacție a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, fiind luni, când a transmis pe Facebook că "este o zi tristă și dificilă pentru comunitate", fără a face niciun fel de precizări despre natura lucrărilor.

Întrebări care așteaptă răspuns

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, nu a putut fi contactat de HotNews.ro.

Cinci întrebări ale HotNews.ro care așteaptă răspunsul primarului Robert Negoiță:

  • Ce lucrări făcea acolo Algorithm Residential?
  • Ce instituție a fost anunțată despre aceste lucrări, în condițiile în care Inspectoratul de Stat în Construcții spune că nu a fost anunțat, conform legii?
  • În baza cărei autorizații se desfășurau lucrările, în condițiile în care Inspectoratul în Construcții spune că firma nu a obținut în prealabil autorizație de construire în condițiile legii?
  • Când au început exact lucrările și de ce a fost pe șantier Robert Negoiță?

​Reamintim că luni șase muncitori au fost prinşi sub un mal de pământ pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională. Lucrarea aparţine Primăriei Sectorului 3.

Doi dintre muncitori au fost acoperiţi complet de pământ, fiind căutaţi timp de mai multe ore de către echipele de intervenție. Ei au fost găsiți decedați. Ceilalți patru au fost îngropaţi până la talie, fiind scoşi de pompieri și duși la spitalale Universitar și Floreasca. Cele două persoane decedate au vârste cuprinse între 50 şi 55 de ani.

În acest caz a fost declanșată o anchetă de către Inspecția Muncii, iar cercetarea ar trebui să dureze 15 zile lucrătoare, a declarat pentru Agerpres șeful Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă București, Constantin Bujor, a afirmat că primele verificări arată că nu au fost asigurate în totalitate măsurile de sprijinire a malurilor.

Poliția Capitalei a anunțat că împreună cu Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.