O jumătate de tonă de cocaină în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro a fost descoperită în cutii de banane, la un depozit de legume-fructe din Chiajna. Drogurile provin din Columbia, au fost aduse în Europa prin portul Anvers din Belgia, apoi marfa a intrat în ţară prin Portul Constanţa şi a ajuns la depozitul din Chiajna.

cocaina 3Foto: Hotnews

Conform unor surse judiciare citate de Europa Liberă, importatorul a anunțat imediat autoritățile când a descoperit că a primit cocaină în loc de banane.

Poliția Română și DIICOT au transmis, printr-un comunicat de presă, că polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii DIICOT au descoperit, într-un depozit din județul Ilfov, 503 kilograme de cocaină, disimulată în 35 de baxuri de banane.

S-a stabilit faptul că respectiva cantitate de cocaină ar fi ajuns pe teritoriul României într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de proveniență Columbia, achiziționat dintr-un stat al Uniunii Europene.

Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 25 de milioane de euro.

Poliția precizează că se fac cercetări pe linia prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, fără a preciza pcum a fost posibil ca drogurile să intre în țară fără să fie descoperite la frontieră .

Drogurile au o puritate de 98%.

Reamintim că în martie 2019 autoritățile au descoperit aproximativ o tonă de cocaină pe malul Mării Negre. Drogurile erau ambalate în pachete care au fost descoperite împrăștiate pe țărmul litoralului românesc.

Scanerele mobile din vămi, defecte din 2016. Din 2018, nu mai sunt autorizate de funcționare

Lupta împotriva contrabandei se desfășoară greu în România pentru că nu avem scanere mobile funcționale, dacă ne uităm la raportul Curții de Conturi pe 2019, asta în condițiile în care în 2018 și 2019 în România au fost înregistrate 316.608 intrări în țară a mijloacelor destinate transportului de marfă.

Este vorba despre sistemele ROBOSCAN/MIS.

Conform Curții de Conturi, aceste echipamente sunt defecte din august 2016 și nu au fost alocate fondurile necesare pentru mentenanță. Începând cu luna februarie 2018, echipamentele nu mai sunt autorizate pentru funcționare.

Referindu-se la anul 2020, Curtea de Conturi spune: „Nu au fost înregistrate progrese în modernizarea cu echipamente necesare activității vamale, starea de fapt a dotării cu echipamente nedistructive specifice fiind deplorabilă, organele vamale fiind în imposibilitate de a-și exercita unele atribuții de control al transporturilor de marfă”.

Citește și:

Scanerele mobile din vămi pentru lupta împotriva contrabandei, defecte din 2016. Din 2018, nu mai sunt autorizate de funcționare/ Nici în 2020 nu au fost înregistrate progrese – raport Curtea de Conturi