31 de ani de la Mineriadă. Niciun vinovat

de N.O.     HotNews.ro
Duminică, 13 iunie 2021, 10:42 Actualitate | Esenţial


Mineriada din 13-15 iunie 1990
Foto: Agerpres
31 de ani de la intervenția brutală a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie în 1990 în București, iar Dosarul Mineriadei - în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii - este luat de la zero. Rechizitoriul trebuie refăcut, pe motiv de nulitate a acestuia. Potrivit datelor oficiale, șase persoane au murit, peste 1.000 au fost rănite și sute de persoane au fost arestate. Cu toate acestea, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că numărul persoanelor decedate s-ar ridică la peste 100 de persoane. 31 de ani și niciun vinovat.

În decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv întoarcerea Dosarului la Parchet pentru refacerea anchetei, menținând o hotărâre inițială pronunțată în acest sens în 2019.

În mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca dosarul Mineriadei să fie retrimis Parchetului pentru refacerea anchetei, iar soluția a generat un val de nemulțumiri în rândul părților civile din dosar care s-au aflat în sală și care au acuzat atunci "injustiția". "Pentru injustiția asta nefuncțională aservită ne luptăm de 29 de ani, au rămas urmași, dar acest dosar istoric arată clar că noi cu sânge am câștigat libertatea. Ce rost mai am eu față de societate, când nu am parte de acest proces echitabil? Bataie de joc”, spunea atunci Marin Stoica, care în iunie 1990 a fost bătut cu sălbăticie, până a intrat în comă.

Decizia nu a fost însă definitivă, fiind atacată atât de către Parchetul General, cât și de către sute de victime și de moștenitori ai acestora.

Pe 10 decembrie 2020, instanța supremă a respins ca nefondate aceste contestaţii. Decizia - pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu - a fost definitivă.

Astfel, la mai bine de 30 de ani de la evenimentele în care au fost împușcate 4 persoane, iar alte peste 1.000 au fost rănite, dosarul Mineriadei se întoarce la Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Ce a invocat Instanța supremă pentru reluarea anchetei de la zero


Instanța supremă a invocat lipsa dispoziţiei de începere a urmăririi penale pentru faptele "pretins comise" de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Mugurel Cristian Florescu, în perioada 11-12 iunie 1990, ”sub aspectul nelegalităţii urmăririi penale efectuate în cauză după redeschiderea urmăririi penale în ceea ce priveşte comiterea infracţiunii de crime împotriva umanităţii în varianta normativă a uciderii unor persoane”. ICCJ a invocat nulitatea mai multor acte de urmărire penală pe numele celor inculpaţi, constatând nulitatea rechizitoriului întocmit în cauză.

Autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor


O ușoară speranță că vinovații vor fi pedepsiți și că vom avea o privire mai amănunțită asupra evenimentelor s-a întrezărit în 2015, după ce Parchetul General a redeschis dosarul mineriadei.

Parchetul Militar a anunțat pe 23 decembrie 2016 punerea în mișcare a acțiunii penale în dosarul Mineriadei pentru crime împotriva umanității împotriva lui Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Petre Român, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma și Adrian Sârbu.

În 13 iunie 2017, Parchetul General i-a trimis în judecată pe Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

De asemenea, au fost trimiși în judecată: amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

Procurorii militari spun că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane, conform procurorilor.
În 15 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus introducerea mai multor instituţii, între care Guvern, Jandarmerie, Parchetul General, ministerele de Interne, Finanțe și Apărării, ca părţi responsabile civilmente în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii.

România, obligată de CEDO să continue investigațiile


În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigațiile în dosarul Mineriadei, în urmă unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanță sublinia, la acel moment, obligația statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanității, indiferent de timpul scurs de la săvârșirea acestora.

Marea Camera a CEDO a constat că România a încălcat articolele 2, 3 și 6 din Convenția europeană a drepturilor omului, după ce reclamanții Anca Mocanu, Marin Stoica și Asociația 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficiența cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Apelul lui Iliescu


În noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritățile au intervenit în forță pentru a împrăștia demonstranții aflați de 52 de zile în Piață Universității. În cursul zilei se înregistrează ciocniri violente între manifestanți și poliție.Seară, la televiziunea publică se citește un comunicat al președintelui Ion Iliescu: "Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apară democrația atât de greu cucerită."

Câteva ganituri de mineri pleacă din Valea Jiului și ajung în București unde, timp de două zile, recurg la acte de o violență extremă împotriva protestatarilor, al studenților și al oricărei persoane suspecte că "subminează democrația". Minerii, conduși de Miron Cozma, au atacat și devastat sediile partidelor istorice și ale ziarului România Liberă, agresand mii de bucureșteni pentru simplul fapt că erau studenți, purtau ochelari și barbă sau se aflau în clădirea Universității. Pe 15 iunie, miile de mineri au fost strânși la Romexpo, unde președintele Ion Iliescu le-a mulțumit pentru "atitudinea de înalta conștiința civică".
Iliescu: Minerii au găsit la PNȚ arme, droguri, sticle incendiare și prafuri euforizante


"Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înalta conștiința civică. Deci, va mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat și în aceste zile: că sunteți o forță puternică, cu o înalta disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu. Și de asta dată ați demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conștiința civică, patriotică ați simțit momentul dificil și cu o dăruire exemplară v-ați arătat gata să fiți solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastră a fost plin de îmbărbătare pentru toți cei de bine, care doresc progresul societății românești. Vreau să va mulțumesc deci pentru acest act de înalta solidaritate pe care l-ați demonstrat în aceste zile", le-a spus Ion Iliescu minerilor.


Președintele de atunci al României a mai afirmat în față minerilor strânși la Romexpo: "Cu ajutorul dumneavoastră au fost descoperite în subsolul clădirii PNȚ-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stăteau în Piață Universității și armament. La clădirea Asociației "16-21 Decembrie" depozite de bate și de alte asemenea arme albe, lanțuri și așa mai departe. În subsolul clădirii Universității s-au descoperit arme: 22 de puști Jeco, dar care sunt arme periculoase în asemenea condițiuni, și saci cu prafuri euforizante pe care probabil că le-au tot folosit în această perioada. Cum se poate motiva că în sediul unui partid politic, în sediul unor asociații declarate apolitice, prezența unor asemenea depozite de sticle incendiare, de muniții, de droguri și arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva așa ceva? Noi considerăm că răspunderea morală o au și unii gazetari, unii intelectuali care au incitat în această perioada".

"Eu vreau încă o dată să-mi exprim întreagă recunoștință, din partea populației Capitalei pentru prezența dumneavoastră, utilă și eficientă. Vreau să mulțumesc pentru spiritul organizat în care v-ați prezentat, în care ați acționat, să mulțumesc conducătorilor dumneavoastră, inginerului Cozma și celorlaltor lideri sindicali care au fost în fruntea dumneavoastră, alături de noi, care ne-au ajutat în aceste zile. Deci va mulțumesc tuturor pentru tot ce ați făcut în aceste zile", a mai afirmat Iliescu în discursul sau, adăugând că "știm că avem în dumneavoastră un sprijin de nădejde, când va fi nevoie vom apela! Sper să nu mai fie nevoie să apelăm la dumneavoastră."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3929 vizualizari

 • +30 (38 voturi)    
  Niciun vinovat pt ca SECU conduce Romania (Duminică, 13 iunie 2021, 11:10)

  Gryphus [utilizator]

  cand citesti ca dosarul asta a ajuns in instanta doar in 2017 inrtelegi ca Romania NU e o tara normala si NU e o democratie
  • +8 (22 voturi)    
   Romania conduce Romania (Duminică, 13 iunie 2021, 12:24)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Este democratie. Cine l-a votat pe Iliescu 3 mandate?..

   Dar tocmai asta este problema democratiei - mediocritatea. Romania de la inceputul anilor '90 era o coada de topor pe harta Europei. Oricine era cat de cat educat visa sa emigreze, sa fuga de cosmarul totalitarist.
   Mineriadele au fost lovitura finala - peste 2 milioane de romani au plecat dupa mineriade. Nu a stat nimeni sa-i numere atunci. Romania era ocupata cu "tranzitia".
   • +5 (15 voturi)    
    L-au votat pe Ion Iliescu (Duminică, 13 iunie 2021, 15:15)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    securiștii, nomenclaturiștii și amărâții neștiutori mințiți de decenii și manipulați grosolan încă din primele clipe ale revoluției și până în zilele noastre din nefericire de TVR, CANAL DE TELEVIZIUNE UNIC PE VREMEA ACEEA ȘI MULTIPLICAT ULTERIOR DE ALTE TELEVIZIUNI SLUGI ALE CELOR MENȚIONAȚI MAI SUS. Mai adaug și radioul public. A fost o manipulare uriașă și murdară și nimeni din aceste instituții nu a fost pedepsit.
    • -11 (15 voturi)    
     Au fost mai destepti decat toata turma de #rezisti (Duminică, 13 iunie 2021, 16:09)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

     Aia care au votat cu Iliescu au fost mai destepti decat toata turma de #rezisti...Sa vezi ce dezastru sunt astia de acum si sa continui sa votezi cu ei e semn de mare precaritate mentala.

     Recunosc ca eu nu l-am votat pe Iliescu atunci. Credeam in dorinta de bine a politicienilor si ca Iliescu nu e solutia. Nici nu aveam o "istorie" a lui Iliescu sau a contracandidatilor la care sa ma raportez in evaluare.
     A iesit Iliescu si am fost suparat...

     Apoi am vazut ce au putut sa faca astialalti, ce dezastru la guvernare erau astia cu gura mare si creier putin.
     Abia atunci am realizat ca Romanika, ca tara a fost extrem de norocoasa sa-l aiba pe Iliescu si nu pe altcineva.

     PS: Acum imi permit sa vad din exterior, detasat politica Romaniei. Fiind plecat, nu am mai votat; am principiul ca cei ce platesc taxe acolo trebuie sa hotarasca cum sunt cheltuiti banii lor, nu cei de la 8000+ de km.
     • +2 (2 voturi)    
      Cumva ați fost dintre cei (Luni, 14 iunie 2021, 14:07)

      Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      care i-au aplaudat pe mineri de pe trotuarele Bucureștiului? E o întrebare retorică, nu trebuie să-mi răspundeți. După cum tratați această problemă în comentariul dumneavoastră mă consider lămurit pe deplin.
      • 0 (0 voturi)    
       Daca citeai ... (Luni, 14 iunie 2021, 17:21)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

       Daca citeai ... cele scrise de mine, ai fi avut raspunsul instantaneu.
       Dar e conditie pentru citit: sa stii sa citesti.
 • +23 (37 voturi)    
  Coposu si oasele (Duminică, 13 iunie 2021, 11:16)

  termopan [utilizator]

  Eu am fost cu mama la universitate cu câteva ore înainte sa înceapă orgia aia. Aveam 11 ani si nu înțelegeam mare lucru, apoi am ajuns acasa si am văzut imaginile alea sinistre cu violenta urangutanilor cu bâte. Mai târziu bolta de flori organizata in semn de mulțumire bravilor șobolani de mina. Si acum ma trec sentimentele alea de greață.

  Cel mai tare mi-a rămas întipărita in memorie scena cu oasele si sechestrarea lui Coposu. Nu cred ca exista popor cu asa o sete de autodistrugere cum sunt romanii.

  Culmea e ca tot aia au suferit cel mai mult cand au rămas fara serviciu cand toată industria de carton s-a prăbușit in flăcări. Nici acum nu cred ca realizează ce li s-a întâmplat, de vreme ce-i votează
  • -1 (7 voturi)    
   Anul 2321 (Duminică, 13 iunie 2021, 17:14)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui termopan

   331 de ani de la Mineriada. Niciun vinovat. Niciun arestat, desi 82 de procurori si 548 de politisti cerceteaza evenimentele zi de zi.
   Stra-stra-stra-stra-stra-stra stra-stranepotul de sora a lui Iliescu zice ca nu stie nimic...desi acum profita: e angajat la stat, bugetar! E ceva putred in Romania!
  • +2 (4 voturi)    
   Evident! (Duminică, 13 iunie 2021, 19:20)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui termopan

   "Nici acum nu cred ca realizează ce li s-a întâmplat, de vreme ce-i votează "

   nu, nu realizeaza!
   Da, minerii au fost VICTIME, si atunci cand ne-au batut pe noi si au trimis la Straulesti II vre-o 50 dintre protestatari, dar si ulterior, cand si-au pierdut locurile de munca, si treptat s-au inchis TOATE minele!

   Da, si acum voteza, daca nu pe Ilici in persoana (care acum s-a retras de pe scena publica, prefera sa dirijeze din spatele cortinei), atunci haurul si pe Sosoaca ...
 • +18 (28 voturi)    
  Adrian Sarbu, REGIZORUL MINERIADEI (Duminică, 13 iunie 2021, 11:21)

  Coresponedntu [utilizator]

  fost sef de cabinet al prim ministrului Petrica Roman, este bine merci, a fost recompensat dupa mineriade cu transportul pe cablu de pe Valea Prahovei, detine printre altele Teleferic Prahova SA. Dupa ce pus la cale schingiuirea studentilor, vandalizarea universitatilor si a sediilor partidelor politice democrate, ADRIAN SARBU, a privatizat in interes propriu mai multe active ale statului, intrand in posesia instalatiilor de transport pe cablu de pe Valea Prahovei. SARBU detine cabina antica de la Babele, vechile instalatii ruginite de telescaun de la Sinaia sau cele de la Predeal, si Busteni. Statul ar trebui sa reintre in posesia acestora bunuri furate si din punct de vedere al sigurantei turistilor, datorita faptului ca Adrian Sarbu a incasat profituri si nu a investit nimic . E doar chestie de timp pana cand se va intampla o tragedie ca cea din Italia. Cat timp a fost la ProTV nimeni nu a avut curajul sa se atinga de averea dobandita ilicit de acest ucigas de la mineriade. Ion Iliescu si Petre Roman nu puteau sa scalde in sange demostratiile pentru democratie de acum 31 de ani fara ajutorul REGIZORULUI ADRIAN SARBU, autorul scenariului mineriadei si al celorlalte cozi de topor.
 • +6 (12 voturi)    
  pfui, (Duminică, 13 iunie 2021, 11:45)

  nahir [utilizator]

  ce chestie?!
  Păi înseamnă cu nu iliescu le mulțumea minerilor că au răspuns chemării lui la restabilirea liniștei, a ordinei și la apărarea democrației comunismului cu față nouă proapăt instaurată.
 • -15 (25 voturi)    
  era haos (Duminică, 13 iunie 2021, 11:47)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  ce judecata sa faci in haosul ala cand militienii abia transformati doar cu numele in politisti n-aveau curaj sa-si arate fata pe strazi? Erau alte vremuri nu ca acum. Cand se schimba un sistem economic si politic o perioada e haos iures faradelegi exagerari manipulari minciuni panica si asta e. N-a fost ca la altii cu liniste si discretie. Ce sa judeci cand nu stia nimeni de unde vin ordinele toti dadeau vina pe altii etc. Iar multumirea lui Iliescu de la Expo a fost o manevra de a-i calma si de a-i trimite inapoi nu de a le multumi sincer ca au facut iures. Pentru ca nu-i mai putea controla nimeni si se faceau eforturi sa-i urce in tren. Cine n-a fost pe strazi in zilele alea habar n-are ce vorbeste.
  • +5 (11 voturi)    
   Poate vă aflați printre cei (Duminică, 13 iunie 2021, 15:33)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   care-i aplaudau pe mineri (o mare parte erau deghizați în mineri) de pe marginea trotuarului. Haosul despre care vorbiți era foarte bine organizat de Ion Iliescu și ai lui, ticăloșii cățărați la putere prin vărsare de sânge nevinovat. Și care nu voiau să o piardă. Cum nu vor nici acum. Preferă să trădeze țara vrând s-o scoată din Uniunea Europeană și s-o dea înapoi rușilor.
 • +19 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 13 iunie 2021, 12:14)

  [anonim]

 • +2 (16 voturi)    
  Romania lucrului bine facut (Duminică, 13 iunie 2021, 12:25)

  mihaipricop [utilizator]

  pas cu pas.
  • +1 (5 voturi)    
   hehe (Duminică, 13 iunie 2021, 17:44)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Toader Tudorel, matale esti nitel obraznic
 • +16 (24 voturi)    
  Un mizerabil (Duminică, 13 iunie 2021, 12:48)

  Cuca [utilizator]

  care ar fi trebuit inchis pe viata.... daca Romania ar fi fost un stat normal.
 • +20 (22 voturi)    
  Mineriadele si dosarul revolutiei (Duminică, 13 iunie 2021, 12:57)

  Azra [utilizator]

  Mineriadele si dosarul revolutiei sunt, de fapt, criteriile de masurare in practica a independentei justitiei, principiu declarat in Constitutie!
  • +15 (17 voturi)    
   Pai... (Duminică, 13 iunie 2021, 14:36)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   Sa nu uitam de 10 august 2018 .
   Faptele .
   Si modul in care " Sistemul juridic " din Romanica a reactionat .
   Identice , nu ?
   Doar ca " Sistemul " nu a mai asteptat 17 / 18 ani ca sa inchida Dosarul 10 august .
   Pentru ca " specialii " au prins curaj .
   Si nu mai considera ca este necesar sa se prefaca ca actioneaza in slujba cetatenilor .
   Au inteles ca sunt intangibili .
   Orice ticalosii ar face .
   Pariu ca CSM va cere " apararea independentei justitiei " ?
   Asa cum a facut dupa reactiile publice care au urmat inchiderii Dosarului 10 august ?
   " NOI facem exact ce vor muschii nostri . Ciocu' mic , sarmanilor " .
   Nu asta e mesajul " Sistemului " ?
 • -9 (21 voturi)    
  sa nu uitam de evenimentul martie 1990 Targu Mures (Duminică, 13 iunie 2021, 13:24)

  eucomentez [utilizator]

  Un protest pentru o educatie echitabila al elevilor si al studentilor maghiari inabusit in sange de acelasi regizor, aceeasi metoda, aceleasi persoane vinovate - cu cateva luni inainte de mineriade. Nici o consecinta, ba chiar din contra - autorii au devenit eroi.
 • +5 (11 voturi)    
  O lovitura de gratie adusa poporului roman (Duminică, 13 iunie 2021, 16:05)

  Coco Whistle [utilizator]

  Multi au inteles mesajul si au decis sa stea departe de romania. Multi altii au realizat ca nu se va schimba nimic si au plecat. Structurile sobolanilor rosii si-au protejat astfel perpetuarea si vedem azi cit de jos am ajuns cu totii. Dar asta nu e sfirsitul o sa fie si mai rau. Ne trebuiesc 100 ani de regului si pedepse ca sa ne revenim ca natie. Totul multumita lui ilici si ai lui compatrihoti,
 • -2 (2 voturi)    
  StefaniaC (Duminică, 13 iunie 2021, 21:43)

  StefaniaC [utilizator]

  Sunt curioasa ce parere au meseriasii de la SRI despre crimele impotriva umanitatii din prezent. Any thoughts?
  • 0 (0 voturi)    
   Ce vrei sa spui? (Luni, 14 iunie 2021, 10:22)

   Emiliom [utilizator] i-a raspuns lui StefaniaC

   SRI-stii ti-au jignit Bichonul?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by