Premierul Florin Cîțu spune că Mineriada din 13-15 iunie 1990 a demonstrat cât de grave pot fi consecințele diversiunilor și manipulărilor: oameni uciși, răniți și democrația pusă în pericol, iar justiția este încă datoare românilor în această privință.

Mineriada din 13-15 iunie 1990Foto: Agerpres
  • "Au trecut 31 de ani de la una dintre cele mai negre perioade ale istoriei noastre postdecembriste, când cercuri ale puterii de atunci au învrăjbit români contra români. Acțiunile de reprimare a manifestației-maraton din Piața Universității și mineriada din 13-15 iunie 1990 au demonstrat cât de grave pot fi consecințele diversiunilor și manipulărilor: oameni uciși, răniți și democrația pusă în pericol.
  • Sunt lucruri care rămân în memoria colectivă, răni încă deschise atât timp cât nu știm adevărul și vinovații. Justiția este încă datoare românilor în această privință.
  • Nu trebuie să ne fie teamă de adevăr și să avem înțelepciunea de a cultiva dialogul și de a nu ne lăsa pradă încercărilor unora de a ne dezbina. Vedem cum pandemia ne-a pus pe toți de aceeași parte a baricadei și doar prin eforturile noastre comune începem să revenim la normalitate. Chiar dacă avem opinii diferite, trebuie să ne urmăm drumul comun, construit pe democrație, coeziune socială și relansare economică post-pandemie”, a transmis duminică premierul Cîțu.

31 de ani de la intervenția brutală a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie în 1990 în București, iar Dosarul Mineriadei - în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii - este luat de la zero. Rechizitoriul trebuie refăcut, pe motiv de nulitate a acestuia.

Potrivit datelor oficiale, șase persoane au murit, peste 1.000 au fost rănite și sute de persoane au fost arestate. Cu toate acestea, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că numărul persoanelor decedate s-ar ridică la peste 100 de persoane. 31 de ani și niciun vinovat.